Φοροκυνηγητό φέρνει η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μαύρη τρύπα ύψους ενός δισ. ευρώ και τα πρώτα θύματα που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου θα είναι οι οφειλέτες του Δημοσίου.


Φορολογούμενοι με χρέη άνω των 30.000 ευρώ μπαίνουν, με βάση προφορικές οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο Εφοριών.

Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι σαφής. Αν στην πρώτη πρόσκληση για ρύθμιση του χρέους δεν ανταποκριθεί ο φορολογούμενος, τότε αμέσως

ΥΠΕΡΒΑΣΗ 502 ΕΚΑΤ. €

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν το τρίμηνο κατά 10,9%, αντί 6,3%

θα πρέπει να λαμβάνονται εναντίον του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και κατάσχεση των εισοδημάτων του.

Η εντολή αυτή δεν είναι άσχετη και με την πίεση που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο για αύξηση των εσόδων, καθώς από την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η έξοδος της οικονομίας από την κοινοτική επιτήρηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για έκτακτη περικοπή φέτος δαπανών ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δεσμεύσει μέσω των τραπεζών μέρος του τιμήματος από την πώληση ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου.

Το αδιέξοδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5%, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις θα έπρεπε να τρέχουν με ρυθμό αύξησης τουλάχιστον 6,2% (υστέρηση 479 εκατ. ευρώ). Η μαύρη τρύπα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή βάση σύγκρισης που δημιούργησε πέρυσι η είσπραξη έκτακτων εσόδων ύψους 772 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για έσοδα από έκτακτη μείωση αποθεματικών και μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων οργανισμών, με τα οποία το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να συμπιέσει τεχνητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2006 κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα νέα δεν είναι καλύτερα στον κλάδο των δαπανών. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 10,9%, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις Αντιδράσεις

Η αρνητική πορεία του προϋπολογισμού θα έπρεπε να έχουν συγκρατηθεί στο 6,3% (υπέρβαση 502 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δαπάνες βρίσκονται εντελώς εκτός προβλέψεων φαίνεται και από την πορεία των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 18% έναντι στόχου του προϋπολογισμού για συγκράτηση στο 7,4%.

προκάλεσε την έντονη κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του τομέα Οικονομίας του κόμματος τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ τρίμηνο αποτελούν κόλαφο για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επιτυχίας των στόχων και δημοσιονομικής εξυγίανσης». Και προσθέτει το ΠΑΣΟΚ: «Το αδιέξοδο της δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη είναι ολοφάνερο».

Πολιορκία σε 500.000 οφειλέτες


ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ της αναστροφής των αρνητικών εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο τους περίπου 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν συνολικά περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση οδηγίες που έλαβαν πρόσφατα οι Εφορίες η πρώτη προτεραιότητά τους θα είναι το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους εφόρους να παρακολουθούν καθημερινά οι ίδιοι την πορεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών. Ζητήθηκε, επίσης, να αποσταλούν άμεσα ειδοποιητήρια- προσκλήσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 30.000 ευρώ, προκειμένου να προσέλθουν στην Εφορία και είτε να εξοφλήσουν είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, η Εφορία, σύμφωνα και με τις εντολές που έχουν δοθεί, θα προχωρά σε συνεργασία με το αντίστοιχο δικαστικό τμήμα στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του χρέους.

Με πλειστηριασμό

Ειδικότερα:

● Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (ακίνητα κ.λπ.). Σε δεύτερη φάση και αν ο οφειλέτης εξακολουθεί να μην πληρώνει, το δικαστικό τμήμα θα προχωρά στην αναγκαστική εκποίηση του περιουσιακού στοιχείου μέσω δημόσιου πλειστηριασμού.

● Θα αναζητώνται και θα δεσμεύονται τα εισοδήματα του οφειλέτη. Θα γίνεται η λεγόμενη κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Αντιμέτωποι με την κατάσχεση θα έρχονται οφειλέτες που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι μισθωτοί και οι επιχειρήσεις που έχουν απαιτήσεις χρηματικών ποσών από άλλες επιχειρήσεις (πελάτες τους).

● Θα παγώνει η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, για όσους δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ενώ παύει να αποτελεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε επιχείρηση ή άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.

Επίσης, όσοι από τους οφειλέτες πωλούν ακίνητο δεν θα λαμβάνουν το σύνολο του τιμήματος από την πώληση.

Εφόσον ο αγοραστής τού ακινήτου λαμβάνει δάνειο για την αγορά, μέρος του δανείου κατά την εκταμίευση θα αποδίδεται στην Εφορία για την εξόφληση του χρέους του πωλητή.