Απειλεί δύο υπουργούς


Απειλές για δύο υπουργούς, αστυνομικούς στόχους και το ευρύτερο πολιτικό σύστημα περιλαμβάνει η τετρασέλιδη προκήρυξη που έστειλε χθες στην εφημερίδα «Ποντίκι» η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.


Στην προκήρυξη, την οποία οι τρομοκράτες άφησαν σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην οδό Διστόμου 33 στην περιοχή Γκύζη, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Νέας Ιωνίας και προειδοποιούν τους αστυνομικούς για σκληρές επιθέσεις εναντίον τους. «Σας υποσχόμαστε τρόμο, ανησυχία και αφοπλισμό», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της τρομο-προκήρυξης, που χαρακτηρίζει την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα «συμβολικό χτύπημα στους ανθρωποφύλακες».

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει για μια ακόμη φορά το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επιτελείς του οποίου είχαν βιαστεί να χρεώσουν το χτύπημα στην Νέα Ιωνία σε άτομα που προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αποκλείοντας κατηγορηματικά την εμπλοκή του Επαναστατικού Αγώνα! «Σκληρή προκήρυξη»

«Για την πιο σκληρή προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα», κάνουν λόγο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που εξέτασαν το περιεχόμενό της. «Το ύφος που είναι γραμμένη αυτή η προκήρυξη είναι πολύ επιθετικό και μας οδηγεί στο συμπέρασμα

«ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ» ΤΡΟΜΟΥ

«Σας υποσχόμαστε τρόμο, ανησυχία και αφοπλισμό», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της τρομο-προκήρυξης

πως οι τρομοκράτες την επόμενη φορά θα επιδιώξουν να χυθεί αίμα», εκτιμά ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Απειλεί και αστυνομικούς

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις εναντίον των αστυνομικών και του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο οποίος αποτελεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην προκήρυξη τους, και υποψήφιο στόχο. Ο Επαναστατικός Αγώνας κάνει εκτεταμένη αναφορά στα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τον Δεκέμβριο του 2006. Τότε ο κ. Πολύδωρας είχε προειδοποιήσει τους «γνωστούς αγνώστους» «να μην παίζουν με τη φωτιά γιατί οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι που μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους».

«Πρόκειται για καμουφλαρισμένη απειλή και για δραστική αντιλαϊκή συμπεριφορά η οποία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Στον κ. Πολύδωρα και στους αστυνομικούς όμως υποσχόμαστε τρόμο, ανησυχία και αφοπλισμό», γράφει ο συντάκτης της προκήρυξης σε μια αναφορά που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην Ελληνική Αστυνομία.

Στην προκήρυξη ο Ε.Α. απειλεί τους αστυνομικούς φρουρούς πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ επανέρχεται στην απειλή για χτύπημα εναντίον της Βουλής. Απειλή που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Επαναστατικό Αγώνα στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. «Το χτύπημά μας στη Βουλή δεν θα έχει χαρακτήρα μόνο συμβολικό», προειδοποιούν. Στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρίσκεται όμως για μια ακόμη φορά και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία οι τρομοκράτες κατηγορούν για τη στάση της απέναντι στην αμερικανική πολιτική. Είναι η τρίτη προκήρυξη, ύστερα από εκείνες που έστειλε ο Ε.Α. για το χτύπημα εναντίον του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και της αμερικανικής πρεσβείας, στην οποία γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά στην κ. Μπακογιάννη.

Μισό αποτύπωμα στην ατζέντα του αστυνομικού


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ προκάλεσε στην Αντιτρομοκρατική το γεγονός ότι ο Επαναστατικός Αγώνας δεν ανέλαβε την επίθεση εις βάρος του αστυνομικού φρουρού του προέδρου του Αρείου Πάγου, όταν άγνωστοι τού αφαίρεσαν όλο τον οπλισμό. Όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι τρομοκράτες δεν θέλουν να χρεωθούν εμμέσως και τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, καθώς ο τρόπος που έδρασαν οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις ήταν πανομοιότυπος. Επιπλέον οι τρομοκράτες, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, πιθανόν να φοβούνται ότι στο σημειωματάριο και στα προσωπικά είδη του αστυφύλακα που πέταξαν ύστερα από την επίθεση στο Παλαιό Φάληρο υπήρχαν δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, «όντως στο σημειωματάριο βρέθηκε μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που μας δίνει ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο για την ταυτότητα των τρομοκρατών».

Στην επίθεση όμως εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Νέας Ιωνίας χρησιμοποιήθηκε υποπολυβόλο τύπου ΜΡ 5, ίδιο με εκείνο που κλάπηκε από τους δύο αστυνομικούς και για τον λόγο αυτό οι διωκτικές αρχές συνδέουν πλέον επισήμως τον Ε.Α. και με αυτές τις επιθέσεις.

ΜΑΤ με πλαστικές σφαίρες


Με πλαστικές σφαίρες έχουν ήδη εξοπλιστεί τα ΜΑΤ που περιμένουν το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να τις χρησιμοποιήσουν.


Κύκλοι του υπουργείου θεωρούν πως έχει έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή για να επιτραπεί η χρησιμοποίηση σφαιρών από καουτσούκ, πλαστικών σφαιριδίων και χρωμοσφαιρών, όπως επανειλημμένα έχουν

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ

Ειδικοί προειδοποιούν πως οι σφαίρες αυτές μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν

ζητήσει ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος άφησε ανοικτό το παράθυρο για τη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων από την ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της βίας μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότητα χρήσης αυτών των όπλων συζητήθηκε στη συνάντηση Καραμανλή- Πολύδωρα και περιλαμβανόταν ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για την πάταξη της «πολιτικής βίας». Ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως οι σφαίρες αυτές μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν ενώ την ώρα που ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησής τους, δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να εξετάζει την πιθανότητα χρήσης τους!

Εδώ και λίγες ημέρες οι πλαστικές σφαίρες και τα όπλα που πλέον διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν στα γραφεία της ΔΑΕΑ που βρίσκονται στην Καισαριανή. Πρόκειται για 6 όπλα, προσφορά της βελγικής εταιρείας Fabrique Νationale, και δέκα κιβώτια με πλαστικές σφαίρες- προσφορά της βελγικής εταιρείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν χρωμόσφαιρες και στρογγυλές πλαστικές σφαίρες, τις αποκαλούμενες και «τάπες», αλλά δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν κωνικές σφαίρες από καουτσούκ.

«Η χρήση των πλαστικών σφαιρών και των χρωμοσφαιρών καλύπτεται από τον νόμο 2800/2000, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση σύγχρονου οπλισμού από την ΕΛ.ΑΣ.», υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου και διαβεβαιώνουν πως από τη στιγμή που εγκριθεί η χρήση τους θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα περιγράφει με ακρίβεια τις δυνατότητες χρήσης τους. «Είναι αναγκαίες οι διευκρινίσεις που θα αφορούν τη χρήση τους, θα εντάσσουν τα όπλα αυτά στα μέτρα που ισχύουν για τα αστυνομικά όπλα και θα προβλέπουν πειθαρχικές ποινές για τους αστυνομικούς παραβάτες», επισημαίνει ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος.

Ο ΟΗΕ εξετάζει την απαγόρευσή τους


ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ αντίθετος στη χρήση αυτών των όπλων τάσσεται ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας τάξης Γιώργος Μαρής ο οποίος αναφέρει πως «τη στιγμή που ο ΟΗΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης των σφαιρών από καουτσούκ είναι οξύμωρο να συζητείται αυτή από την Ελληνική Αστυνομία». Έρευνες έχουν δείξει πως οι σφαίρες από καουτσούκ μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό εάν ο διαδηλωτής βληθεί από απόσταση μέχρι 4 μέτρα, ενώ κινδυνεύει να υποστεί σοβαρά θλαστικά τραύματα ή να χάσει την όρασή του αν χτυπηθεί από χρωμόσφαιρες ή πλαστικές σφαίρες από απόσταση μέχρι και 20 μέτρα.

Στη φυλακή ο φοιτητής για δυο παπούτσια… πράσινα


ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ πράσινα αθλητικά παπούτσια είναι το αποδεικτικό στοιχείο που οδήγησε στην προφυλάκιση του 19χρονου φοιτητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στα επεισόδια της 5ης Μαΐου έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή. Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς επίσης πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, που καταγγέλλουν «στημένο κατηγορητήριο».

Χθες, φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας παρουσίασαν βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, να διασκεδάζει σε πάρτι μέσα στο Πολυτεχνείο την ώρα των επεισοδίων. Παράλληλα, έδειξαν εικόνες από την καταστροφή του αυτοκινήτου για το οποίο κατηγορείται ο 19χρονος, από νεαρό κουκουλοφόρο, εμφανώς πιο αδύνατο και πιο ψηλό. Ο φοιτητής φορά βερμούδα και χρωματιστή μπλούζα, και ο κουκουλοφόρος είναι ντυμένος στα μαύρα. Μόνο κοινό στοιχείο στην εμφάνιση των δύο είναι τα πράσινα πάνινα παπούτσια. Ωστόσο, τα βίντεο αλλά και οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του φοιτητή δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία διέταξε την προφυλάκισή του κι έτσι ο νεαρός οδηγήθηκε προχθές το βράδυ και κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας στις φυλακές του Αυλώνα.

«Γραμμή για διώξεις»

«Υπήρξε σαφής γραμμή από την Εισαγγελία να γίνουν διώξεις. Έγινε καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας, για να ικανοποιηθεί η δίψα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να γίνουν συλλήψεις», υποστήριξε ο δικηγόρος του φοιτητή, Χάρης Λαδής, ο οποίος επισήμανε ότι δεν συνέτρεχε ούτε μία προϋπόθεση για προφυλάκιση. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο σωματότυπος και τα παπούτσια δεν είναι δυνατόν να συνιστούν μαρτυρίες.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι τόσο ο 19χρονος όσο και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου μετήχθησαν ταχύτατα και εν αγνοία των δικηγόρων τους σε άλλες περιοχές (Αυλώνα και Κομοτηνή), με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν θέσεις στα Διαβατά. «Μετά την ανάκριση, το παιδί εξαφανίστηκε. Τον αναζητούσαμε σε όλες τις πιθανές υπηρεσίες και στις 10 το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι μετήχθη στον Αυλώνα. Δυστυχώς, οι θεσμοί μας λειτουργούν υπό καθεστώς πολιορκίας, για να σωθούν κάποιες καρέκλες», δήλωσε ο δικηγόρος, Αντώνης Αρκούδης.

Ζητούν αποφυλάκιση

Την άρση της προφυλάκισης του φοιτητή μέχρι τη δίκη ζήτησε χθες με ομόφωνη απόφασή του το πρυτανικό συμβούλιο του Αριστοτελείου. Μάλιστα, ο αντιπρύτανης Σταύρος Πανάς δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους φοιτητές, θα επεξεργαστεί τα βίντεο στο εργαστήριο Τηλεπικοινωνίας, του οποίου προΐσταται, και θα παραστεί στη δίκη του νεαρού ως πραγματογνώμων.

Την άμεση αποφυλάκιση του φοιτητή και «την απόσυρση των άδικων κατηγοριών εναντίον του» ζήτησε με ψήφισμά της και η γενική συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Με την απόφαση αυτή συντάχθηκε και η κοσμητεία του Πολυτεχνείου, διά στόματος του κοσμήτορα, Νίκου Μουσιόπουλου, καθώς επίσης και ο ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ και η ΠΟΣΔΕΠ, που με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο είναι χαλκευμένο. Τη συμπαράστασή τους στον φοιτητή εξέφρασαν η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και ο γραμματέας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Παυλίδης.

Αυστηρότερες ποινές για 12 από τα μέλη της 17Ν


ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ποινές για τους 12 καταδικασθέντες στην υπόθεση της 17Ν επιφύλαξαν χθες οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών αυξάνοντας κατά 192 χρόνια τις ποινές κάθειρξης που επέβαλαν αποτιμώντας τη δράση της οργάνωσης. Οι αυξητικές τάσεις όμως στις ποινές- τόνιζαν οι δικηγόροι- δεν επιφέρουν ουσιαστική μεταβολή στην ποινική μεταχείριση όσων κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

«Θα χαρακτηρίσω τη διαδικασία με δύο λέξεις: παρωδία δικαιοσύνης», είπε ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, ο οποίος υπερασπίζεται τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αλλά και τον Βασίλη Τζωρτζάτο, σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστών. Είχε προηγηθεί η απαγγελία των ποινών από το δικαστήριο, που… ανέβασε τον πήχυ συγκριτικά με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ένας χρόνος παραπάνω

Οι δικαστές επέδειξαν αυστηρότερη μεταχείριση για τον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Κώστα Τέλιο, οι οποίοι από την αρχή είχαν ομολογήσει τη δική τους συμμετοχή στην 17Ν αναφερόμενοι στον ρόλο που είχαν και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι σχεδόν για όλες τις επιμέρους πράξεις η «ταρίφα» του δικαστηρίου ανέβαινε κατά έναν χρόνο από την εισαγγελική πρόταση. Άγνωστο παραμένει εξάλλου αν με βάση αυτή την ποινή ο δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη Κώστας Τέλιος- ο οποίος έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείαςθα παραμείνει ελεύθερος ή θα επιστρέψει στη φυλακή.

Κράτησαν όμως ανοιχτό το παράθυρο προς την ελευθερία τόσο για τον Θωμά Σερίφη όσο και τον Σωτήρη Κονδύλη, οι οποίοι μπορούν να μετρούν πλέον αντίστροφα τον χρόνο παραμονής τους στον Κορυδαλλό.

Ψάχνουν δικαιολογίες στην «πολιτική βία»


ΣΤΟΝ ΟΡΟ της «πολιτικής βίας» καταφεύγει η κυβέρνηση, με στόχο να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη δράση των λεγόμενων «κουκουλοφόρων» και να δικαιολογήσει την αναποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία έχουν γίνει στόχος «πολιτικής βίας» επιχείρησε να στείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αποκεφαλισμών στην ηγετική πυραμίδα της ΕΛ.ΑΣ. και με αυτό το μήνυμα αποχώρησε από το Μαξίμου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος δηλώνει τώρα την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Αστυνομίας. Ειδικά για την περίπτωση του αργηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημοσχάκη, οι ίδιες πηγές έλεγαν με νόημα ότι ακόμη και εάν αποχωρήσει πριν από τις τακτικές κρίσεις, αυτό θα γίνει «σε χρόνο και με τρόπο που δεν θα τον θίγει». Στη Ρηγίλλης, εξάλλου, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη της Ν.Δ., είναι γνωστές οι πολιτικές φιλοδοξίες του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και γι΄ αυτό δεν απέκλειαν μια πιθανή αποχώρησή του κατά τους επόμενους μήνες ώστε να συνδυαστεί με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο στον Έβρο.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του αρμοδίου τομεάρχη κ. Αλ. Παπαδόπουλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με «προπαγανδιστικό τρόπο» να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη. Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Νικ. Βούτσης, από την πλευρά του, κατήγγειλε τον κ. Πολύδωρα και την κυβέρνηση ότι επιχειρούν «να διαμορφώσουν μια ατζέντα “νόμου και τάξης” στην πολιτική ζωή του τόπου».