ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ η αντίστροφη μέτρηση για 93.071 μαθητές της Γ΄ Λυκείου και αποφοίτους προηγούμενων ετών, που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν το ερχόμενο Σάββατο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας- με το οποίο ανοίγει η αυλαία των Εξετάσεων που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου-, διεκδικούν 67.102 θέσεις που διατίθενται φέτος στην κατηγορία τους, από το σύνολο των θέσεων που προβλέπονται για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.

Τις διεκδικούν 74.571 μαθητές της Γ΄ τάξης των Λυκείων και οι 18.500 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις. Ωστόσο λόγω της βάσης του δέκα αναμένεται και φέτος, όπως πέρυσι, έως και 20.000 από αυτούς να αποκλεισθούν και περίπου ισάριθμες θέσεις να μείνουν κενές, ιδίως στα περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας και στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Αντίθετα στα κεντρικά ΤΕΙ, όπου οι θέσεις μειώθηκαν φέτος προκειμένου να μεταφερθούν σε ΤΕΙ περιφέρειας και σε σχολές χαμηλής ζήτησης, καθώς και στις σχολές αιχμής των ΑΕΙ όπου ο αριθμός των θέσεων παρέμεινε ίδιος, αναμένεται έντονος συναγωνισμός και πιθανή άνοδος των βάσεων, ειδικά στα ΤΕΙ. 144.571 υποψήφιοι

Ο συνολικός αριθμός των δυνάμει υποψηφίων ανέρχεται φέτος σε 144.571- μαζί με τους περίπου 30.000 αποφοίτους των ΤΕΕ, που θα αρχίσουν στις 12 Ιουνίου τις εξετάσεις, και των εσπερινών σχολείων, καθώς και τους 18.000 αποφοίτους προηγούμενων ετών που δεν θα δώσουν εξετάσεις, αλλά θα καταθέσουν ξανά Μηχανογραφικό Δελτίο για το 10% των θέσεων- και ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε 82.394 για όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, η αναλογία που προκύπτει είναι πλασματική καθώς πέρσι, με τη βαθμολογική βάση του δέκα, δεν καλύφθηκε συνολικά το 20% των προσφερόμενων θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων έχει ισορροπήσει με τρόπο που το 40% των υποψηφίων γράφει κάτω από τη βάση και βγαίνει εκτός συναγωνισμού, είναι πιθανό ότι φέτος ο συνολικός αριθμός υποψηφίων που θα επιτύχουν την εισαγωγή τους θα είναι μικρότερος από 65.000. Δηλαδή πλέον των 70.000 θα βρουν την είσοδο κλειστή.