ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ σημείωσε χθες η Σοφοκλέους όπου ο Γενικός Δείκτης με «αιχμή του δόρατος» την Εθνική Τράπεζα έκλεισε με άνοδο 0,23% και διαμορφώθηκε στις 4.936,14 μονάδες, καθώς Έλληνες και ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισαν τα αυτιά στις προειδοποιήσεις του πρώην προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD) Άλαν Γκρίνσπαν ότι υπάρχει κίνδυνος για φούσκα στο χρηματιστήριο της Κίνας.

Οι δηλώσεις Γκρίνσπαν έπληξαν τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όση ώρα διαρκούσε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους υποχωρούσαν κατά περίπου 0,50%-1%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες και τηλεπικοινωνίες ωστόσο λειτούργησε σταθεροποιητικά για την ελληνική αγορά, αν και οι μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν και να κατοχυρώσουν κέρδη από την άνοδο των προηγούμενων ημερών.

Νέο υψηλό από Εθνική

Την παράσταση έκλεψε η Εθνική Τράπεζα που έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (43,58 ευρώ) ύστερα από άνοδο 1,07%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες ερμήνευαν αυτό τον νέο γύρο αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές της Εθνικής με το κλίμα προσδοκιών που έχει δημιουργηθεί εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από την τράπεζα.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες άλλαξαν χέρια περισσότερες από ένα εκατομμύριο μετοχές της Εθνικής, συνολικής αξίας 42 εκατ. ευρώ. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας χθες διαμορφώθηκε σε περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Τριπλό καμπανάκι για φούσκα στην Κίνα


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΣΟΚ από τον Άλαν Γκρίνσπαν, τον ΟΟΣΑ αλλά και την ίδια την κινεζική κυβέρνηση για τον κίνδυνο να σκάσει φούσκα στο χρηματιστήριο της Κίνας προκάλεσαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών. Ο «γκουρού» της οικονομίας Άλαν Γκρίνσπαν προειδοποίησε ευθέως ότι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη και υπάρχει ο κίνδυνος για «μεγάλη διόρθωση». Παράλληλα ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο «διόρθωσης της αγοράς», ενώ και η ίδια η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τα εκατομμύρια Κινέζους «παίκτες» που κατακλύζουν το Χρηματιστήριο της Σαγκάης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να υπολογίζουν πάντοτε τους κινδύνους των επενδύσεών τους.