ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στα 160 χρόνια ιστορίας της Ζίμενς, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία τοποθετεί ως επικεφαλής της στέλεχος που δεν προέρχεται από τις τάξεις της. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλαμβάνει ο Ρeter Loescher, που έχει γεννηθεί στην Αυστρία και μέχρι σήμερα έκανε καριέρα στη φαρμακευτική Μerck.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η ανακοίνωση αυτή θα προκαλούσε βαθιά ανησυχία στους 475.000 εργαζομένους που απασχολεί σε όλο τον κόσμο η Ζίμενς, καθώς θεωρείται από τις πιο παραδοσιακές γερμανικές εταιρείες. Η τοποθέτηση του Loescher ως «αουτσάιντερ», αυτή τη φορά έφερε ανακούφιση σε όλους.

Λόγω του σκανδάλου

Η αλλαγή φρουράς στη Ζίμενς αντικατοπτρίζει την περίπλοκη θέση στην οποία έχει βρεθεί η εταιρεία, που είναι αναμεμειγμένη στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στην ιστορία της Γερμανίας. Αυτό τον καιρό οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν την εμπλοκή στελεχών της εταιρείας σε υποθέσεις δωροδοκίας, για να εξασφαλιστούν συμβόλαια προμηθειών υλικού.

«Το να έχουμε ένα αουτσάιντερ ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο σίγουρα αποτελεί σοκ για την εταιρεία», λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ζίμενς και προσθέτει με νόημα ότι η τοποθέτηση του Loescher στη θέση αυτή «θα είναι θετική για την εταιρεία, η οποία θα επωφεληθεί από μια καινούργια αρχή». Η προϋπηρεσία του

Ο Loescher έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Έχει περάσει από διάφορες εταιρείες, όπως τον φαρμακευτικό όμιλο Ηoechst, αλλά και την Τζένεραλ Ελέκτρικ. Είναι παντρεμένος με Ισπανίδα, έχει δύο παιδιά που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ, είναι φανατικός σκιέρ και μιλά έξι γλώσσες. Αντικαθιστά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον 49χρονο Κlaus Κleinfeld, ο οποίος παραιτήθηκε στον απόηχο του σκανδάλου.

Όπως λέει ο αναλυτής της Μorgan Stanley, Βen Uglow, το ερώτημα- κλειδί είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί η εταιρεία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και πόσο καιρό θα χρειαστεί το νέο αφεντικό της Ζίμενς να μπει στο πνεύμα της εταιρείας και να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές.