«Πόλεμο» έχουν προκαλέσει στη Σκύρο τα σχέδια για την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού. Στη μια πλευρά συντάσσονται οι κάτοικοι, οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά και ο δήμος: υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα απειλήσει με καταστροφή την πανίδα και τη χλωρίδα και κυρίως το σπάνιο σκυριανό αλογάκι.
Από την άλλη, η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στην οποία ανήκει η έκταση- συμμετέχει κατά 95% στην κοινοπραξία της εγκατάστασης- και η εταιρεία Έντεκα Α.Ε. υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αντίθετα το αιολικό πάρκο θα ωφελήσει την Σκύρο με χρήματα και θέσεις εργασίας, προσφέροντας ταυτόχρονα και «πράσινη» ενέργεια.
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τα σχέδια που
ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ
«Πιστεύουμε ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σκυριανό αλογάκι», λένε οι κάτοικοι
έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπεται να γίνει στο νότιο μέρος της Σκύρου, πάνω στο βουνό Κόχυλας, το οποίο είναι ακατοίκητο. Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο είναι η «Αιολικό Πάρκο Νότιας Σκύρου» (συμμετέχει σε ποσοστό 95% η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και κατά 5% η εταιρεία Έντεκα Α.Ε., η οποία ειδικεύεται στην εμπορία, συντήρηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Προβλέπεται να εγκατασταθούν 111 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 ΜW η καθεμιά, σε έκταση 38.000 στρεμμάτων που ανήκουν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
«Τα σχέδια αφορούν ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο που θα καταλάβει την έκταση σχεδόν του μισού νησιού. Πιστεύουμε ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σκυριανό αλογάκι, αφού εκεί είναι ο φυσικός τόπος διαβίωσής του. Έχουν μείνει μόλις 140 αλογάκια», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος, κ. Ευστάθιος Ζακυνθινός. Φόβους εκφράζει η Ένωση και για άλλα είδη, όπως άγρια πουλιά, καθώς και για σπάνια φυτά.
Επιπλέον, τονίζουν ότι οι 111 ανεμογεννήτριες θα αλλοιώσουν και το νησιωτικό τοπίο. «Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από όλα τα σημεία του νησιού. Έτσι όμως θα καταργήσουν τον νησιωτικό χαρακτήρα του τοπίου. Το βουνό θα μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας…», αναφέρει ο κ. Ζακυνθινός. Πριν από έναν μήνα, μάλιστα, η ένωση πολιτών έστειλε και έγγραφο διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.300 υπογραφές κατά των ανεμογεννητριών.
Σύμμαχος των κατοίκων, πάντως, είναι και ο Δήμος Σκύρου. Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Και, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, «θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία πάρκου τέτοιας έκτασης. Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά κατά μίας εγκατάστασης 111 ανεμογεννητριών. Θα αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία του νησιού. Και, βέβαια, άγνωστο είναι τι επιπτώσεις θα έχει στον τουρισμό». Κάτοικοι και δήμος συμπληρώνουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι μόλις 4,5 ΜW, οι οποίες καλύπτονται από αυτόνομη μονάδα της ΔΕΗ με πετρελαιομηχανή.
«Η Σκύρος θα ωφεληθεί οικονομικά»
ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική άποψη έχει η Εκκλησία, στην οποία ανήκει η έκταση. «Η περιοχή εκεί είναι κρανίου τόπος. Βραχώδης. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για το σκυριανό αλογάκι ή τη χλωρίδα. Άλλωστε το σκυριανό αλογάκι είναι σε άλλη περιοχή» τονίζει ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Διογένης Καραγιαννακίδης. Προσθέτει ότι οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται σε περιοχή που απέχει 10 χιλιόμετρα από την κατοικημένη- βόρεια- Σκύρο. «Μόλις 10 ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από εκεί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Έντεκα Α.Ε.η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία- κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης λέει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά η Σκύρος θα ωφεληθεί οικονομικά και αναπτυξιακά. «Θα δημιουργηθούν 40-50 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ο δήμος θα παίρνει το 2,4% του καθαρού εσόδου (ό,τι πουλιέται στη ΔΕΗ) ποσό που υπολογίζεται σε 1.500.000- 2.000.000 ευρώ ετησίως με σημερινές τιμές».