Εξαπλώνεται το άκρως καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του ποταμού Ασωπού, που επιβαρύνεται καθημερινά με τα ανεπεξέργαστα απόβλητα τουλάχιστον 80 ιδιαίτερα ρυπογόνων βιομηχανιών.


Ήδη έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία στοιχείου σε γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το υδρευτικό δίκτυο, όχι μόνον των Οινοφύτων αλλά και του Χαλκουτσίου. «Κανονικά, δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό. Ο εντοπισμός του και μόνο σημαίνει ότι δεν πρέπει τα συγκεκριμένα ύδατα να διατίθενται για κατανάλωση από ανθρώπους», λέει ο κ.

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν νερό ούτε για μπάνιο, καθώς το εξασθενές χρώμιο διεισδύει στον οργανισμό μέσα από το δέρμα

Μιχ. Χάλαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα, μέσα στα οποία το νερό κυκλοφορεί με μεγάλη ευκολία. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να καταγραφεί το μέγεθος της εξάπλωσης του εξασθενούς χρωμίου», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Μαριολάκος. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι γεωτρήσεις στην πεδιάδα να έχουν ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό», συμπληρώνει.

«Το στοιχείο αυτό είναι βιοσυσσωρεύσιμο, που σημαίνει ότι συγκεντρώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κάτοικοι των περιοχών δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν ούτε για να κάνουν μπάνιο, καθώς το εξασθενές χρώμιο διεισδύει στον οργανισμό μέσα από το δέρμα. Είναι σαφές ότι οι υδροφόροι ορίζοντες της περιοχής έχουν ρυπανθεί μη αναστρέψιμα – είναι υψίστης σημασίας να σταματήσει άμεσα η ρίψη αποβλήτων από τα επιμεταλλωτήρια και τις άλλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως αγωγό λυμάτων τον Ασωπό», αναφέρει ο κ. Μιχ. Χάλαρης. Σύμφωνα με έρευνα της κ. Μαρίας Λοϊζίδου, καθηγήτριας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην κοίτη του Ασωπού απορρίπτουν τα απόβλητά τους 51 μεταλλουργικές βιομηχανίες, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον «ύποπτες» για τη ρύπανση της περιοχής με εξασθενές χρώμιο. Μη αναστρέψιμη κατάσταση

«Αν η εξάπλωση του εξασθενούς χρωμίου από τις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού φτάσει στη Μαυροσουβάλα τότε το πρόβλημα θα είναι μη αναστρέψιμο», λέει ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

«Ότι γειτνιάζουν αυτές οι περιοχές είναι δεδομένο. Όμως χωρίς να πραγματοποιηθούν εκτενείς μελέτες και να δούμε πόσο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα κάτι», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Κελεπερτζής.

«Πριν από μερικούς μήνες δικαιωθήκαμε με τη δίκη των 18 εργοστασιαρχών, όμως τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν δεν υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ, επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.

4.000 άνθρωποι έχουν πιει μολυσμένο νερό


ΗΤΑΝ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ όταν η κ. Μαρία Σταθάκη από το Χαλκούτσι έστειλε δείγμα συνολικού όγκου 2 λίτρων από το υδρευτικό δίκτυο της περιοχής σε ανεξάρτητο εργαστήριο χημικών αναλύσεων. Μία εβδομάδα μετά, τα αποτελέσματα που έλαβε έδειχναν ότι οι συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο έφταναν τα 89 ppb.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 4.000

άνθρωποι έχουν πιει από αυτό το νερό. Πέρα από το Χαλκούτσι, από τις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής υδρεύεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ένα μέρος του Ωρωπού. Σε αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε και στις τρεις γεωτρήσεις της περιοχής, παντού βρέθηκε εξασθενές χρώμιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις ήταν 14, 16 και 33 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού. Άμεσα επιχειρήσαμε να κλείσουμε αυτές τις γεωτρήσεις, όμως το δίκτυο δεν άντεξε- ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Γι΄ αυτό τις έχουμε ανοικτές τις γεωτρήσεις.

Ενημερώσαμε τον κόσμο για την επικινδυνότητα πόρτα πόρτα και ενώ ταυτόχρονα έχουμε έρθει σε επαφή με την περιφέρεια για να φέρουμε νερό από τη Μαυροσουβάλα. Μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να καταργήσουμε εντελώς την υδροληψία από τις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής», λέει ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ.

«Δεν έκαναν τίποτα…»


ΕΝΑ ΜΗΝΑ και τρεις ημέρες μετά τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, που κατέγραψαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 51 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, οι 30.000 κάτοικοι των Οινοφύτων δεν τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό. «Πολλοί κάνουν μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό, καθώς γνωρίζουν ότι το καρκινογόνο αυτό στοιχείο περνάει μέσα από το δέρμα. Όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ, οι αρμόδιες αρχές μάς διαβεβαίωναν ότι θα λυθεί μέσα σε 15 ημέρες το πολύ. Ένα μήνα μετά, δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ο χημικός του Δήμου Οινοφύτων κ. Χρήστος Παππάς.