Στημένες συνθέσεις για την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων και παράνομες πελατειακές σχέσεις δικαστών και δικηγόρων περιγράφονται στις 2.500 σελίδες του βουλεύματος, με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο τα μέλη της συμμορίας στη μεγαλύτερη- όπως εκτιμούν εισαγγελικές αρχές- υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος.
Κεντρικά πρόσωπα εμφανίζονται- με βάση τη δικογραφία- η καταζητούμενη εδώ και καιρό πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης. Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν, όπως ανέφερε στην πρότασή του ο εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος, «ένα από τα βασικά θεμέλια του παραδικαστικού κυκλώματος».

Τα έργα και οι ημέρες των κατηγορουμένων περιγράφονται αναλυτικά στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται 21 άτομα, ενώ απαλλάσσονται άλλα 18 εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε τελικά ότι αποτελούσαν μέλη του ίδιου κυκλώματος.

Συγκεκριμένα για την υπόθεση αυτή παραπέμπονται 8 δικαστές, 8 δικηγόροι, ο αρχιμανδρίτης, δύο δικαστικοί υπάλληλοι, ένας στρατιωτικός γιατρός

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

«Η πρώην ανακρίτρια Αντ. Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος»

και μία αστρολόγος, ενώ οι δικαστές τούς απαλλάσσουν για επιμέρους πράξεις είτε γιατί αυτές έχουν πλέον παραγραφεί είτε γιατί δεν στοιχειοθετήθηκαν από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό.

Προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις

Προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων είναι μερικά από όσα καταλογίζουν οι δικαστές στους συναδέλφους τους, τους εμπλεκόμενους δικηγόρους και τον κατηγορούμενο αρχιμανδρίτη που βαρύνονται κατά περίπτωση με σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία. Το σχέδιο δράσης των μελών της οργάνωσης περιγράφεται στην πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε επισημάνει ότι: «Οι κατηγορούμενοι κατόπιν συνεννοήσεως ενεργούσαν σε κάθε υπόθεση, ώστε άλλος να συντάσσει τις αιτήσεις, άλλος να παίρνει τις προτιμήσεις, άλλος να επηρεάζει τους δικαστές, ώστε να αντικαθιστούν άλλους συναδέλφους τους και να δικάζουν αυτοί, άλλος να παρίσταται στο ακροατήριο και άλλος να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό και ακολούθως να το μοιράσει».

Τρία τα κλειδιά

Κατά τον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό, «από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει αβίαστα ότι ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου μαζί με τον Ι. Γιοσάκη και την Α. Ηλία αποτελούσαν τους αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κανένας από τους 21 κατηγορουμένους στο στάδιο της κύριας ανάκρισης δεν αποδέχθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώοι και δεν έχουν καμία σχέση με τα κρούσματα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, οι δικαστές που μελέτησαν την ογκωδέστατη δικογραφία- σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά κατά πολύ τις 100.000 σελίδες- δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς όλων των κατηγορουμένων, γι΄ αυτό και οδηγήθηκαν σε απαλλακτική κρίση μόνο για τους 18 από αυτούς.

Κοινός παρονομαστής η Αντωνία Ηλία


ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ στις περισσότερες υποθέσεις είναι η Αντωνία Ηλία, η οποία- κατά τον εισαγγελέα- φρόντιζε να δικάζει η ίδια τις υποθέσεις συγκατηγορουμένων της δικηγόρων ώστε να τους δικαιώνει. Ως μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις περιγράφεται αυτή του ιερομόναχου Ιγκόρ Κλοπόνιν, ο οποίος ενώ- όπως αποδείχθηκε δικαστικώς- ήταν αποκλειστικός υπεύθυνος ενός τροχαίου ατυχήματος, η Αντωνία Ηλία που δίκασε την αγωγή σε πρώτο βαθμό τον εμφάνισε ως θύμα και του επιδίκασε αποζημίωση 480.000 ευρώ!

Επιπλέον, σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ι. Γιοσάκης φέρεται ότι «στο Σικάγο έπεισε μία ομογενή να του καταβάλει 16.000 ευρώ, διαβεβαιώνοντάς την ψευδώς ότι επρόκειτο να εισπράξει το ποσό αυτό για την αποπεράτωση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου».

Τέλος, με το ίδιο βούλευμα διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης όχι μόνο για την καταζητούμενη Αντωνία Ηλία, αλλά και για τον άφαντο στρατιωτικό γιατρό Μανώλη Νιώτη. Σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται ότι συνέταξε έναντι αμοιβής ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά (για παράδειγμα, σε κατηγορούμενο για ναρκωτικά ότι ήταν καρκινοπαθής) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε δικαστικές διαδικασίες για να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση.