Μόνο σε δύο πράγματα συμφώνησαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη χθεσινή ιστορική, επίσημη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα. Το ένα είναι ότι διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα διμερή ζητήματα! Και το άλλο, ότι θα ήθελαν να υπάρξει επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τα άλλα ζητήματα του Αιγαίου, που έχουν βαλτώσει επικινδύνως.


Παρά τα χαμόγελα και τις διπλωματικές ρεβεράντζες, το κλίμα διαφωνίας των δύο πλευρών έγινε φανερό ακόμη και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Πρωθυπουργοί. Το Κυπριακό, η συμπεριφορά της κάθε χώρας στο Αιγαίο, οι απειλές της Τουρκίας και το casus belli, η δράση του ΡΚΚ, το θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι μερικά από τα θέματα που αναφέρθηκαν, αποκαλύπτοντας το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Μόνη αισιόδοξη νότα, οι διαβεβαιώσεις των κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν ότι διαθέτουν τη βούληση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον. Αιχμηρός

Μπροστά στους δημοσιογράφους, και οι δύο πλευρές έθεσαν το θέμα της έντασης στο Αιγαίο. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όπου η μια χώρα συνιστά απειλή για την άλλη, αυτό

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

δεσμεύθηκαν να δώσουν βαρύτητα και ώθηση στις διερευνητικές επαφές, ώστε να λυθούν τα ζητήματα του Αιγαίου

δεν συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και γι΄ αυτό είναι θετικό για όλους να ξεπεραστούν τα προβλήματα». Ο Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του, υπήρξε πιο σαφής και αιχμηρός, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητες οι εντάσεις και η απειλή χρήσης βίας όταν υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας», προσθέτοντας βέβαια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «πεπεισμένη πως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα». Πάντως, και οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν κατ΄ επανάληψιν την απόφασή τους να δώσουν βαρύτητα και ώθηση στις διερευνητικές επαφές ώστε να λυθούν τα ζητήματα του Αιγαίου, μολονότι ήταν φανερό πως η διαφορά απόψεων παραμένει σαφής και σε αυτό το «γήπεδο».

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε και στο Κυπριακό, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε μονότονα την τουρκική θέση για επανέναρξη των συνομιλιών- ανασύροντας άλλη μία φορά και το ιστορικό του σχεδίου Ανάν- ενώ ο Κώστας Καραμανλής, έχοντας συνεννοηθεί και με τη Λευκωσία, τόνιζε τη σημασία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση της επίλυσης του θέματος. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να επισημάνει δημοσίως στον Τούρκο ομόλογό του ότι είναι ανάγκη να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αοριστολογίες

Ο κ. Ερντογάν απέφυγε επί της ουσίας να πάρει θέση στα ζητήματα που του έθεσε ο κ. Καραμανλής για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για το πρώτο, αναφέρθηκε σε ζήτημα που αφορά τη Χριστιανοσύνη (εν γένει), ενώ για το δεύτερο επανέλαβε ό,τι είχε πει και το 2004: πως η κυβέρνησή του μελετά το θέμα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της!

Η δημόσια αναφορά του κ. Ερντογάν, ότι «βλέπουμε κατά τον ίδιο τρόπο τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον», ερμηνεύεται ως το πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς προς την Ελλάδα να εκδιώξει Κούρδους που θεωρεί ότι είναι συνεργάτες του ΡΚΚ, κάτι που έθεσε επισήμως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη Θράκη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν.

«Ήρεμα νερά»

Στο μεταξύ φαίνεται ότι απέδωσαν οι διπλωματικές διεργασίες Αθήνας- Άγκυρας και χθες δεν υπήρξε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεν χρησιμοποιήθηκαν οι περιοχές που είχαν δεσμευθεί. Ηρεμία υπήρξε και στην περιοχή των Ιμίων, όπου ισχύει απαγορευτικό για τους ψαράδες από το Λιμενικό με το πρόσχημα άσκησης.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι τόνισε: «Πάντοτε πίστευα ότι ειναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να μπορούν να εργαστούν μαζί για μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες. Βεβαίως, καλωσορίζουμε όλες τις διπλωματικές επαφές και σίγουρα βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες, να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο».

Και γκάφα για τη μειονότητα


Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ πέτυχε έναν «ρούμπο» εις βάρος της ελληνικής διπλωματίας, ανακοινώνοντας ότι συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του να εξετάσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Αλή Μπαμπατζάν, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητές μας, στη Δυτική Θράκη και εδώ».

Με αυτή τη διπλωματική γκάφα, εμφανίστηκε η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να «υιοθετείται» και να αναγνωρίζεται κι από τα δύο μέρη ως τουρκικήεπιπλέον, τα προβλήματά της να εξισώνονται με αυτά που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Ωστόσο, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας είναι δεδομένες και καταγεγραμμένες στις επίσημες εκθέσεις της Ένωσης και αποτελούν κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, ενώ η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα χαίρει ισονομίας και σε κατηγορίες προβαίνει μόνον η Τουρκία.