Πάσα νόσο θεραπεύει ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Οι συνθέσεις του κλασικού συνθέτη καταπολεμούν το άγχος, ενισχύουν την ευφυΐα, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, των αρθριτικών πόνων και, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, της επιληψίας.
Όλα τα είδη θεραπείας είχαν αποτύχει στην περίπτωση ενός ασθενούς που έπασχε από επιληψία. Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να τον θεραπεύσουν με επτά διαφορετικά φάρμακα και τον είχαν υποβάλει σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε τα περισσότερα από τα 46 χρόνια της ζωής του. Καθώς ο ασθενής δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι βελτίωσης, οι γιατροί σκεφτόντουσαν να προχωρήσουν σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Όμως, λίγο πριν ολοκληρωθούν
ΤΑ ΝΕΑ on line
Ακούστε ένα απόσπασμα από την σονάτα Κ448 για δύο πιάνα του Μότσαρτ εδώ.
οι καθιερωμένες εξετάσεις ο ασθενής παρουσίασε θεαματική βελτίωση. Οι γιατροί αναζήτησαν τα αίτια αυτής της βελτίωσης και βρέθηκαν μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: Το μόνο πράγμα που είχε αλλάξει το τελευταίο διάστη- μα στη ζωή του ο ασθενής ήταν ότι άκου- γε Μότσαρτ για 45 λεπτά καθημερινά. Ο μακρύς κατάλογος
Η περίπτωση του 46χρονου άνδρα καταγράφηκε από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Λονδίνου και ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της «επίδρασης Μότσαρτ». Η ακρόαση των συνθέσεων του κορυφαίου συνθέτη της κλασικής μουσικής έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των επιδόσεών μας στα Μαθηματικά, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη, μειώνει το στρες και τους αρθριτικούς πόνους και βελτιώνει την όραση. Οι πρώτες έρευνες για την «επίδραση Μότσαρτ» επικεντρώθηκαν στη Σονάτα Κ448 για δύο πιάνα και τη σχέση της με τη βελτίωση του δείκτη ευφυΐας. Αυτοί που άκουγαν τη Σονάτα Κ448 αύξησαν προσωρινά τον δείκτη ευφυΐας τους κατά 8 με 9 μονάδες. Για την «επίδραση Μότσαρτ» στην υγεία οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ασθενείς δεν είναι απαραίτητο να αγαπούν τη μουσική του Αυστριακού συνθέτη ή να την ακούνε με προσοχή.
Η «επίδραση Μότσαρτ»
● ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Ασθενείς παρουσίασαν θεαματική μείωση στον αριθμό κρίσεων. Οι επιστήμονες εντοπίζουν το «φάρμακο» στην επανάληψη των μοτίβων και την περιοδικότητα των συνθέσεων του Μότσαρτ.
● ΣΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ
Η Σονάτα Κ448 για δύο πιάνα βελτιώνει τις επιδόσεις μας στα τεστ του δείκτη ευφυΐας κατά 8 με 9 μονάδες.
● ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Ομαλοποιεί τη λειτουργία του καρδιακού κύκλου και μειώνει τους παλμούς.
● ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ
Η μουσική του Μότσαρτ μειώνει το στρες στα νεογέννητα μωρά. ● ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ
Σε τεστ για την όραση 60 ασθενείς άκουσαν για δέκα λεπτά τη Σονάτα για δύο πιάνα σε ντο ματζόρε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσική του Μότσαρτ βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ακρίβεια.
● ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προάγει τον ρυθμό ανάπτυξης του κοινού κυπρίνου και της τσιπούρας.
Η επίδραση στους επιληπτικούς
ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ η μουσική του Μότσαρτ στους επιληπτικούς; Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζον Χιουγκς από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, οι συνθέσεις του έχουν την ίδια επίδραση με τους παλμούς της ηλεκτρικής διέγερσης, οι οποίοι αποκαθιστούν τη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. «Μέρος της ευφυΐας του είναι να επαναλαμβάνει μοτίβα με έναν τρόπο που δεν είναι βαρετός, αλλά αντίθετα προσελκύει τον ακροατή. Η επανάληψη και οι περιοδικές αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας και του σώματός μας», σημειώνει ο Αμερικανός καθηγητής. Αντίθετα με τον Μότσαρτ, οι επαναλήψεις στα μοτίβα δεν είναι τόσο συχνές σε άλλους μεγάλους συνθέτες όπως ο Βάγκνερ, ο Μπαχ ή ο Μπετόβεν. Η μουσική τους παραμένει υπέροχη, αλλά δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες.