Πολεμώντας τη βροχή
Κανείς δεν θα ΄θελε να βρέχει στον τελικό των 100 μέτρων στο Πεκίνο τον ερχόμενο Αύγουστο. Ούτε οι αθλητές ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ούτε φυσικά οι θεατές. Γι΄ αυτό, οι Κινέζοι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγουν τη βροχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας Τροποποίησης Καιρού της Κίνας θεωρούνται από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως. Οι Κινέζοι διαθέτουν το μεγαλύτερο οπλοστάσιο εναντίον του καιρού και πειραματίζονται εδώ και χρόνια με μεθόδους παρέμβασης στο κλίμα σε μεγάλη κλίμακα.
Τα μέτρα για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθούν τρία στάδια. Πρώτα, η υπηρεσία τροποποίησης θα παρακολουθεί στενά τον καιρό της ευρύτερης περιοχής του Πεκίνου χρησιμοποιώντας δορυφόρους, αεροσκάφη, ραντάρ κι έναν υπερυπολογιστή ΙΒΜ p575 με εντυπωσιακές υπολογιστικές ικανότητες. Ο υπολογιστής έχει τη δυνατότητα να δίνει προγνωστικά καιρού ανά ώρα για καθένα από τα 44.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καλύπτουν την περιοχή υπό παρακολούθηση.
Δεύτερο στάδιο. Σε περίπτωση που εντοπιστούν απειλητικά βροχοφόρα σύννεφα, θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο. Δύο αεροσκάφη, πυροβολικό και ρουκέτες που βρίσκονται παρατεταγμένα σε 20 τοποθεσίες γύρω από το Πεκίνο θα εκτοξεύσουν ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο στα σύννεφα, με την προϋπόθεση αυτά να βρίσκονται ακόμα σε μακρινή απόσταση από τα στάδια των αγώνων. Τέλος, αν τυχόν κάποιο από τα σύννεφα καταφέρει και ξεφύγει αλώβητο και πλησιάσει απειλητικά τη Φωλιά των Πουλιών, όπως ονομάζεται το νέο Ολυμπιακό Στάδιο, θα το αντιμετωπίσουν με χημικά. Οι ουσίες αυτές μειώνουν το μέγεθος των σταγόνων, ώστε να μην πέσουν μέχρι να απομακρυνθεί το σύννεφο.
«Χρησιμοποιούμε ένα ψυκτικό υγρό από υγρό άζωτο, το οποίο αυξάνει τον αριθμό των σταγονιδίων και ταυτόχρονα μειώνει το μέγεθός τους. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η πιθανότητα πτώσης των σταγόνων και μαζί η βροχόπτωση», εξηγεί στο περιοδικό «Τechnology Review» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ο Ζανγκ Κιαν, διευθυντής της Υπηρεσίας Τροποποίησης Καιρού του Πεκίνου.
Πιθανότητες 50%. Οι Κινέζοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται τον καιρό. Ο Αύγουστος είναι από τους πιο βροχερούς μήνες στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι πιθανότητες βροχόπτωσης στο Πεκίνο κάθε μέρα του Αυγούστου πλησιάζουν το 50%. Μέχρι τώρα, τα πειράματα με καταιγιδοφόρα νέφη δεν είναι πάντα πετυχημένα. Σύμφωνα με τον Κιαν, τα αποτελέσματα με τα λιγότερο απειλητικά σύννεφα κρίνονται ικανοποιητικά.
Το πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού της Κίνας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Περισσότεροι από 1.500 ειδικοί εργάζονται στην υπηρεσία, έχοντας υπό τις διαταγές τους 30 αεροσκάφη και τα πληρώματά τους, καθώς και 37.000 υπαλλήλους μερικής απασχόλησης (αγρότες και χωρικοί οι περισσότεροι), οι οποίοι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τα σύννεφα με 7.113 αντιαεροπορικά όπλα και 4.991 εκτοξευτήρες ρουκετών.
Οι Κινέζοι άρχισαν να πειραματίζονται με τον καιρό το 1958 για την άρδευση της άνυδρης Βόρειας Κίνας. Αυτό το κομμάτι της χώρας υποφέρει από ξηρασία και ξαφνικές σφοδρές καταιγίδες που φέρνουν τόνους άμμου από την έρημο Γκόμπι.
Κονδύλια- αποτελέσματα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ειδικής υπηρεσίας, η οποία μετά τους Ολυμπιακούς θα αναβαθμιστεί σε υπουργείο, είναι 45-70 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, από το 1999 ώς το 2007 οι βομβαρδισμοί των νεφών απέτρεψαν το χαλάζι σε μία έκταση 470.000
τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ προκάλεσαν 250 δισεκατομμύρια τόνους βροχής, ικανή να γεμίσει τέσσερις φορές τον Κίτρινο Ποταμό. Για να προκληθεί τεχνητή βροχή, γίνεται σπορά με ιωδιούχο άργυρο σε νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να προκαλέσουν καλοκαιρία κατά τη διαρκεια μεγάλων γεγονότων, όπως η Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στο Γιουνάν, οι Ασιατικοί Αγώνες στη Σαγκάη και το Φεστιβάλ Πάντα στο Σετσουάν.
Οι Ρώσοι δίδαξαν και τους Κινέζους από το Τσερνόμπιλ
ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ διαθέτουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα τροποποίησης καιρού στον κόσμο, όμως οι ίδιοι θεωρούν τους Ρώσους επιστήμονες τους καλύτερους στο είδος τους.
Το 1986, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν αντίστοιχα μέτρα για να μην επιτρέψουν στη ραδιενεργό βροχή από το Τσερνόμπιλ να φτάσει στη Μόσχα. Το 2000, έδιωξαν τα καταιγιδοφόρα νέφη από την πρωτεύουσα εν όψει μιας μεγάλης εκδήλωσης για την επέτειο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τότε πρόεδρος της Κίνας εντυπωσιάστηκε από το αποτέλεσμα και μετέφερε την τεχνογνωσία στο Πεκίνο.
Η έναρξη της προσπάθειας τροποποίησης του καιρού τοποθετείται από τους ερευνητές το 1946 στο Σκινέκταντι της Νέας Υόρκης. Εκεί, ο Μπέρναντ Βόνεγκατ ανακάλυψε τη δυνατότητα του ιωδιούχου αργύρου να σχηματίζει κρυστάλλους που συμπυκνώνουν τα σταγονίδια της βροχής.
Τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια σε πειράματα για την τροποποίηση του καιρού. Ανάμεσά τους ήταν προσπάθειες για τον έλεγχο των τυφώνων, την αύξηση της χιονόπτωσης και της βροχόπτωσης και τη μείωση των κεραυνών. Το Πεντάγωνο μάλιστα δοκίμασε κάποιες μεθόδους στον πόλεμο του Βιετνάμ για την πρόκληση βροχής στο χωμένο στη ζούγκλα Μονοπάτι Χο Τσι Μινχ, που χρησιμοποιούσαν οι Βιετκόγκ. Όμως, οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως τα προγράμματα αυτά αποδίδουν, μια που ο καιρός είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και εύκολα μεταβλητό σύστημα.
Στην Αμερική, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σταμάτησε.
Το 2003, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ συμπέρανε ότι έπειτα από 30 χρόνια πειραμάτων δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα προγράμματα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. ● Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια μέθοδοι για την αποτροπή χαλαζόπτωσης και την πρόκληση βροχόπτωσης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο θυμός είναι αρρώστια
«Ο θυμός είναι παντού τριγύρω μας. Πριν απο λίγες ημέρες έγινα μάρτυρας ενός βίαιου επεισοδίου στον δρόμο, όπου ενεπλάκησαν δύο οδηγοί. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο ηλεκτρισμένη, ώστε κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο πήγε στο αυτοκίνητό του, άνοιξε το πορτ-μπαγκάζ και άρπαξε ένα σφυρί! Η παρέμβαση των περαστικών έδωσε τέλος σε μια παρ΄ ολίγον τραγωδία. Τελικά οι δύο οδηγοί μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν, φτύνοντας και βρίζοντας ο ένας τον άλλο».
Η Βιργίνια Άιρονσαϊντ, δημοσιογράφος στη βρετανική εφημερίδα «Ιndependent», επιχειρεί να ανιχνεύσει τα αίτια του θυμού- που φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει εξαπλωθεί με επιδημικούς ρυθμούς στη Βρετανία και όχι μόνο. Ένα στοιχείο που ενδεχομένως αγνοεί και το οποίο θα προσέδιδε περισσότερο ενδιαφέρον στην έρευνά της, είναι ότι σε ένα αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στην Αθήνα, η κατάληξη ήταν η εν ψυχρώ εκτέλεση του ενός οδηγού από τον άλλο.
Ψυχιατρική έρευνα. Η εκδήλωση του συναισθήματος του θυμού από όλο και περισσότερους ανθρώπους ανάγκασε πρόσφατα το Ίδρυμα Ψυχικής Υγιεινής της Αγγλίας να πραγματοποιήσει μια έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο ένας στους τρεις Βρετανούς πολίτες έχει κάποιον φίλο ή συγγενή ο οποίος αδυνατεί να συγκρατήσει την οξυθυμία του. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο ένας στους τέσσερις Βρετανούς προσπαθεί να καταπολεμήσει τα αισθήματα οργίλης διάθεσης που τον κυριεύουν.
Σύμφωνα με ειδικούς που μιλάνε στην αγγλική εφημερίδα, σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις που ήταν διαδεδομένες τα παλαιότερα χρόνια, ο θυμός δεν είναι πάντοτε ένα υγιές συναίσθημα. Για την ακρίβεια, σπανίως είναι. Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν δείξει με επίμονο τρόπο ότι όσο περισσότερο θυμωμένος είναι κανείς, όσο περισσότερο αφήνει τα απωθημένα του να επικρατήσουν στην ιδιοσυγκρασία του, τόσο χάνει οποιαδήποτε άμυνα απέναντι σε αυτό το συναίσθημα, με αποτέλεσμα ο θυμός να παίρνει το πάνω χέρι στον έλεγχο του εαυτού του. Απελπισία- εκδίκηση. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τόσο πολλούς ανθρώπους να είναι τόσο πολύ θυμωμένοι; Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα «Ιndependent», οι λόγοι είναι κυρίως δύο: ο πρώτος είναι το αίσθημα αδυναμίας, η έλλειψη επιρροής, που αρκετοί άνθρωποι βιώνουν. Ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από νόμους, κανόνες και περιορισμούς. Υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεται να πούμε, για να μη θεωρηθούμε «εκτός γραμμής». Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν ένα είδος απελπισίας στην καθημερινότητά τους, νιώθουν ότι στραγγαλίζονται στη δουλειά τους, ότι αποκλείονται από την απόλαυση στοιχειωδών υλικών αγαθών, από τις υπηρεσίες υγείας. Νιώθουν πως δεν μπορούν να χειριστούν οικογενειακά τους ζητήματα, ότι κανένας δεν τους καταλαβαίνει και, πολύ περισσότερο, δεν τους στηρίζει. Οι άνθρωποι αυτοί εκδηλώνουν τον θυμό τους παίρνοντας εκδίκηση μέσα από μικρά, καθημερινά πράγματα. Θα βρίσουν τον οδηγό του μπροστινού αυτοκινήτου που δεν κατάλαβε ότι το φανάρι έγινε πράσινο, θα βάλουν τις φωνές στο τηλέφωνο, το ίδιο θα κάνουν και στη διάρκεια μιας επαγγελματικής σύσκεψης. Επίσης, θα επιπλήξουν κάποιον που θα τους κοιτάξει περίεργα στον δρόμο.
Έλλειψη αυτοσεβασμού.
Ο δεύτερος λόγος που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται θυμωμένοι είναι το παρελθόν τους. Αν κάποιος μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με έντονη την αίσθηση της αυτοεκτίμησης, όπου ξέρει πολύ καλά ότι αγαπιέται και υποστηρίζεται από την οικογένειά του ή έστω από ένα μέλος της, τότε δεν πρόκειται να ενοχληθεί αν κάποιος ανόητος του κόψει ξαφνικά τον δρόμο με το αυτοκίνητό του. Αντιθέτως, οι άνθρωποι των οποίων ο αυτοσεβασμός κρέμεται σε μια κλωστή ή εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον τρόπο που τους βλέπουν οι άλλοι, είναι εκείνοι που εξοργίζονται με το παραμικρό. Και, όταν κάποιος νιώθει ότι η ύπαρξή του υφίσταται και δεν υφίσταται, τότε είναι φυσικόστην περίπτωση που του πάρουν τη θέση στάθμευσης- να νιώσει ότι όλος ο κόσμος του καταρρέει και να αντιδράσει σαν άγριο ζώο που απειλείται η επιβίωσή του.
ΚΟΥΙΖ: Βρείτε πόσο θυμωμένος είστε
1 Ο γείτονάς σας ξεπαρκάρει το 1.200 κυβικών αυτοκίνητό του και, φεύγοντας, σας σπάει το φανάρι της ολοκαίνουργιας Πόρσε. Εσείς:
Α. Του στέλνετε καλάθι με ποτά, με μια επιστολή που λέει: «Δεν πειράζει, αυτά συμβαίνουν».
Β. Του αφήνετε κάτω από την πόρτα επιστολή, ειδοποιώντας τον να ενημερώσει την ασφάλειά του για την πληρωμή της ζημιάς.
Γ. Του σπάτε τα παράθυρα του αυτοκινήτου του και του αφήνετε σημείωμα που λέει «Οπς! Συγνώμη».
2 Είστε σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο. Πεθαίνετε της πείνας και 20 λεπτά μετά την παραγγελία σας δεν έχει έρθει ακόμη το πρώτο πιάτο. Εσείς:
Α. Λέτε με νηφάλιο ύφος στη συνοδό σας πόσο όμορφα διακοσμημένο είναι το μαγαζί.
Β. Φωνάζετε με επιτακτικό ύφος τον σερβιτόρο και του λέτε ότι σε μία ώρα πρέπει να έχετε φύγει.
Γ. Λέτε στον σερβιτόρο πως, αν δεν σας φέρει το φαγητό σας, θα ορμήσετε και θα φάτε εκείνο του διπλανού σας.
3 Ύστερα από πολύωρη δουλειά στον υπολογιστή σας, όσα έχετε γράψει ξαφνικά χάνονται. Εσείς:
Α. Κουνάτε το κεφάλι και ξαναρχίζετε από την αρχή.
Β. Στέλνετε e-mail στον κατασκευαστή του λογισμικού και τον ενημερώνετε για τις αδυναμίες που παρουσιάζει το σύστημά του. Γ. Σπάτε το πληκτρολόγιο στην οθόνη, ουρλιάζοντας: «Κωλομηχάνημα, θα σου δείξω εγώ!». 4 Είστε σε ένα μπαρ και κάνετε καμάκι στη Μις Ουκρανία, προσπαθώντας να την εντυπωσιάσετε. Ένας τύπος με φάτσα προστάτη της νύχτας, σας σκουντάει το χέρι και ρίχνει κόκκινο κρασί στο φόρεμα της κοπέλας. Εσείς:
Α. Αναφωνείτε ότι το φόρεμά της λαμπυρίζει σαν την κατακόκκινη τουαλέτα που φορούσε η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς στην τελετή των Όσκαρ.
Β. Λέτε στον τύπο ότι ο πατέρας της κοπέλας είναι Ρώσος αρχιμαφιόζος και πως αν δεν φροντίσει να της αγοράσει ένα καινούργιο φόρεμα, όπως επίσης και να κεράσει επιτόπου ένα μπουκάλι βότκα, οι ώρες του είναι μετρημένες.
Γ. Πιάνετε από τον γιακά τον τύπο και του ρίχνετε στο πρόσωπο το ποτό της κοπέλας.
5 Είστε μανιακός της καθαριότητας. Καθώς οδηγείτε, ο νταλικέρης μπροστά σας πετάει ένα μισοφαγωμένο σουβλάκι στον δρόμο. Εσείς:
Α. Του φωνάζετε ότι τα μη βιοαποικοδομούμενα απόβλητα συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Β. Του πετάτε στο παράθυρο ένα εισιτήριο από λεωφορείο.
Γ. Τον προλαβαίνετε στο φανάρι και ουρείτε στη ρόδα του.
ΛΥΣΗ
1. ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ Α: Είστε ήρεμος, ψύχραιμος, δεν αφήνετε καμιά ατυχία ή κακοτοπιά να διαταράξει το προσωπείο της γαλήνης που φοράτε. Μήπως όμως είστε και λαπάς;
2. ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ Β: Σίγουρα έχετε μια προδιάθεση να εκδηλώνετε την εριστικότητά σας όταν σας ερεθίζουν διάφορα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά. Εξωτερικεύετε αυτό που νιώθετε μέσα απο νομικισμούς ή με σαρκασμό. Μήπως διστάζετε να αφήσετε τον θυμό σας να εκτονωθεί σε κάτι δημιουργικό;
3. ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ Γ: Κοίτα να δεις! Μήπως είστε ο Σφακιανάκης;