Εγχειρίδιο μουσικής παιδείας


Είναι πολύτιμες οι καταθέσεις δημιουργών με θεωρητικά ή κριτικά τους κείμενα πάνω στην τέχνη τους και τον πολιτισμό. Έχουμε ευτυχώς μια πλούσια συγκομιδή από όλες τις καλλιτεχνικές εκφράσεις, με τολμηρές τοποθετήσεις δημιουργών. Ενδεικτικά αναφέρω τον Φώτο Πολίτη, τον Μελά, τον Τερζάκη, τον Μινωτή, τον Καμπανέλλη, τον Σολομό, τον Κουν, τον Μουζενίδη, τον Κατσέλη, τον Μουρσελά, τον Μάτεσι αλλά και τον Τσαρούχη, τον Γκίκα, τον Μυταρά, τον Τέτση, τον Καπράλο, τον Γιάννη Παππά, τον Μπότσογλου, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Ανδριόπουλο, τον Μικρούτσικο, τον Άρη Κωνσταντινίδη, τους Αντωνακάκηδες, την Πράτσικα, την Τσάτσου, τη Στράτου, την Κυνηγού, τον Γρηγορίου, τον Δαλιανίδη κ.ά., που μας προίκισαν με αναμνήσεις, απόψεις, διαμαρτυρίες, προτάσεις, αναθεωρήσεις κατεστημένων θέσεων, κριτικές και πολεμικές.

Τώρα έρχεται να προστεθεί μια πλούσια θεματολογικά θεματική κυρίως πάνω στη μουσική και τον πολιτισμό, στα καλλιτεχνικά ήθη και τις αγκυλώσεις της κουλτούρας και από τον συνθέτη και εκτελεστή, κυρίως τον Παιδαγωγικό της Μουσικής Νότη Μαυρουδή. Στον ογκώδη τόμο «Ηχολογήματα» (Εκδόσεις Νεφέλη)

αναδεικνύεται ένας πολιτιστικός σωρείτης νηφάλιος αλλά και τολμηρός, ευγενής αλλά και παθιασμένος για την ποιότητα και τη χαμένη τιμή της μουσικής μας παράδοσης και ιστορίας.