Ο ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του ως τρίτος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ένα περίπλοκο τελετουργικό, προορισμένο να θυμίσει στον κόσμο τις τσαρικές ρίζες της χώρας και τον πλούτο που έχει αποκτήσει στον 21ο αιώνα.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην υπερπολυτελή αίθουσα του θρόνου του Κρεμλίνου, όπου ο Μεντβέντεφ θα δώσει τον προεδρικό όρκο. Ποιος όμως θα κυβερνά πραγματικά τη Ρωσία, με την ανθούσα οικονομία τού 1,3 τρισ. δολαρίων και το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο; Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η εξουσία του οποίου στηρίζεται σε δίκτυα και παρατάξεις, προβλέπεται ότι θα είναι ένας πολύ ισχυρός πρωθυπουργός και μερικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι την εξουσία θα την έχει αυτός και όχι ο προστατευόμενός του. «Οι θέσεις που θα αναλάβουν οι άνθρωποι του Μεντβέντεφ στην προεδρική διοίκηση θα δείξουν αν ο Πούτιν προτίθεται να συνεχίσει να ελέγχει πλήρως την κατάσταση», λέει ο Πάβελ Σαλίν, αναλυτής του ρωσικού Κέντρου Τρέχουσας Πολιτικής.

Τα σενάρια

Το θέμα δεν είναι μόνο ποιος θα έχει την εξουσία, αλλά και ποια θα είναι η πολιτική.

Κρεμλινολόγοι λένε πως αν εξακολουθήσουν να κυριαρχούν οι άνθρωποι του Πούτιν, πολλοί από τους οποίους είναι ιέρακες με παρελθόν στις υπηρεσίες ασφαλείας, το κράτος θα διατηρήσει τον σημαντικό ρόλο του στην οικονομία και η Μόσχα θα συνεχίσει να έχει τεταμένες σχέσεις με τη Δύση. Όμως μερικοί προβλέπουν πως αν ο Μεντβέντεφ επιτύχει να εγκαταστήσει σε σημαντικές θέσεις τους δικούς του ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νομικοί ή επιχειρηματίες, υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθεί η οικονομία και να υιοθετηθεί μια περισσότερο συμβιβαστική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική.