ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗ ΛΕΠΤΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΣΤΟΝ
ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ- ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η
ΟΥΣΙΑ: ΟΧΙ «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ»,
ΑΛΛΑ «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ». ΕΙΝΑΙ
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΣΙΦΙΣΤΗ
ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ ΚΑΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤ ΤΣΑΡΛΣ
ΙΚΛΕ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΜΑΞΙΜΟΥΜ
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
Ο καθηγητής Φρεντ Τσαρλς Ικλέ δεν είναι τυχαίος. Είναι ακαδημαϊκός, μέλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει επίσης υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Ρίγκαν. Είναι «γεράκι», αλλά μετριοπαθές «γεράκι»- γι΄ αυτό και οι νουθεσίες του αρέσουν τόσο σ΄ ένα άλλο μετριοπαθές «γεράκι», τον Κόλιν Πάουελ, πρώην αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και πρώην υπουργό Εξωτερικών. Ο κύριος καθηγητής είναι οπαδός της λελογισμένης βίας. Εάν έπαιζε στο «Αποκάλυψη τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, δεν θα αντικαθιστούσε τον Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του αιμοδιψούς συνταγματάρχη Κουρτς, αλλά τον Μάρτιν Σιν στον ρόλο του «γαλονά» που αναλαμβάνει να τον εξουδετερώσει.

Για τον Μάρτιν Σινόπως και για τον Ικλέ- ο ανώφελος πόλεμος είναι χειρότερος και από την ανώφελη ειρήνη. Αν όμως η ειρήνη αποδεικνύεται πιο επιζήμια από τον πόλεμο, ο κύριος καθηγητής δεν έχει καμία αναστολή: βουρ για πόλεμο.

Το δοκίμιο «Όλοι πόλεμοι πρέπει να τελειώνουν» πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, ενόσω οι ΗΠΑ είχαν ήδη εμπλακεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο ανώδυνη απεμπλοκή από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Με το προνόμιο της ύστερης γνώσης, είμαστε πλέον σε θέση να αποφανθούμε ότι η απεμπλοκή δεν ήταν ούτε ταχεία (ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα), πόσω μάλλον ανώδυνη (κόστισε τη ζωή και την ελευθερία εκατοντάδων χιλιάδων «προδομένων» εκούσιων και ακούσιων συνοδοιπόρων του νοτιοβιετναμικού καθεστώτος). Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, το 1991, συνέπεσε με τον τερματισμό του «αστραπιαίου» Πρώτου Πολέμου του Κόλπου που, παρά την ευτυχή για τους Αμερικανούς κατάληξη, έτυχε σφοδρών επικρίσεων ως ανολοκλήρωτος. Εκ του ασφαλούς επιμηθεύς ο Ικλέ, στον πρόλογο της τρίτης έκδοσης, το 2005, επικρίνει τους επικριτές και επισημαίνει ότι «εάν οι ΗΠΑ, συνέχιζαν τις επιχειρήσεις τους το 1991 και πετύχαιναν την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, χωρίς ωστόσο, να εξασφαλίζουν μια περίοδο διαρκούς ειρήνης στο Ιράκ (θα προκαλούσαν) μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, παρόμοια με εκείνη με την οποία οι ίδιοι οι Αμερικανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι μετά την εισβολή του 2003». Δεν μας λέει εντούτοις ο Ικλέ καμιά ιδέα της προκοπής για ταχεία και ανώδυνη απεμπλοκή των Γιάνκηδων από τον σημερινό βαλτότοπο. Να εικάσουμε ότι στέρεψε από ιδέες, ότι αναγνωρίζει το αδιέξοδο ή ότι εξακολουθεί να ποδηγετεί η πρώην υπουργική του ιδιότητα την υποτιθέμενη ακαδημαϊκή του αμερολη- ψία;

Fred Charles Ιkle

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

ΜΤΦ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΕΚΔ. ΜΕΛΑΝΙ, 2008 ΤΙΜΗ: 16,50 ΕΥΡΩ