«Περιμένετε, θα σας ενημερώσουμε!». Αυτό απαντά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχους Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στους καταναλωτές που τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να πληροφορηθούν εάν το ηλιέλαιο που κατανάλωσαν τους τελευταίους μήνες ήταν επικίνδυνο.
Όπως δήλωσαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ευάγγελος Λάζος, ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, εξακολουθούν να αναζητούνται 700.000 κιλά από το ύποπτο ουκρανικό ηλιέλαιο που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Και ενώ στην αγορά επικρατεί αλαλούμ, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ευάγγελος Λάζος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ολοκληρωμένη εικόνα θα είχε ο Φορέας σήμερα το πρωί και πως οι έλεγχοι σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που ίσως να περιέχουν ύποπτο ηλιέλαιο «δεν προαναγγέλλονται». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σε ερώτηση εάν θα έπρεπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να έχουν
«ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων από καταναλωτές που ζητούσαν πληροφορίες για προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται ηλιέλαιο και απάντηση δεν έπαιρναν
κάνει ελέγχους είπε «ουδέν σχόλιο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ολιγωρία των αρμοδίων αρχών.
Περιμένουν τις αναλύσεις
Στοιχεία για την εξέλιξη των ανακλήσεων του νοθευμένου ηλιελαίου όμως έδωσε μιλώντας στη Βουλή και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το 1/3 του ηλιελαίου που εισήχθη από την Ουκρανία αγνοείται, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «τα προϊόντα που είναι στην αποθήκη των σούπερ μάρκετ ή των εμπόρων και έχουν φύγει από τα ράφια, αλλά είναι σε διαδικασία επιστροφής, δεν έχουν ακόμα καταγραφεί», δήλωσε. Όσο για το εάν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές γνωρίζουν για την επικινδυνότητα και τοξικότητα του ηλιελαίου, ο κ. Βλάχος είπε ότι για το θέμα αυτό τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.
«Στοχοποιούνται επιχειρήσεις»
Χθες, πάντως τα τηλέφωνα μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων είχαν «σπάσει» από τα τηλεφωνήματα καταναλωτών που ζητούσαν πληροφορίες για προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται ηλιέλαιο. «Η απουσία ενημέρωσης από την πλευρά του ΕΦΕΤ δημιουργεί σύγχυση στις επιχειρήσεις και βλάπτει την εικόνα τους», λέει στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων. «Για όλους υπάρχει η μομφή ότι μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει ουκρανικό ηλιέλαιο ανεξάρτητα από το εάν τελικά αποδειχτεί ότι αυτό που εισήχθη στην Ελλάδα είναι ή όχι επικίνδυνο. Ο ΕΦΕΤ αφήνει να ενοχοποιούνται ομάδες προϊόντων και να στοχοποιούνται επιχειρήσεις χωρίς να αναλαμβάνει να δώσει τη σωστή πληροφόρηση». Σύμφωνα με στελέχη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ πάντως, οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί να αγοράσουν πολλά προϊόντα στα οποία εικάζουν ότι ίσως να χρησιμοποιείται ηλιέλαιο.
Πληθαίνουν οι αποσύρσεις και κατασχέσεις ύποπτων προϊόντων
ΠΛΗΘΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των προϊόντων που ανακαλούνται από την αγορά. Αργά χθες το απόγευμα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημέρωσε ότι κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής σε υποκατάστημα της επιχείρησης ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ διαπίστωσε ότι η επιχείρηση έχει προβεί από την περασμένη Τρίτη σε προσωρινή προληπτική απόσυρση όλων των ηλιελαίων ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικότητας ΑΒ, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει σχετικά τον ΕΦΕΤ ως όφειλε. Τα προϊόντα που αποσύρει προσωρινά και προληπτικά είναι: Ηλιέλαιο ΑΒ (3 και 5 λίτρα), Ηλιέλαιο DΕΜΟ (1, 2, 5 και 10 λίτρα), Ηλιέλαιο VΙVΟ (1, 2, 5 και 10 λίτρα), Ηλιέλαιο VΕGΟLΑ (3 και 5 λίτρα). Επίσης ο ΕΦΕΤ αποσύρει από την αγορά ηλιέλαια της επιχείρησης Β. Στεφανούρης Α.Ε. με την εμπορική ονομασία Ηλιέλαιο Στεφανούρη, 1, 2 και 5 λίτρων με ημερομηνίες λήξεως 03/2010 και 04/2010.
Και η Νομαρχία Πειραιώς δέσμευσε συνολικά 1.712 τεμάχια προϊόντων ηλιελαίου και μαγιονέζας από τις παρτίδες που αναφέρονται στη λίστα όσων ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει την απόσυρσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας, οι ποσότητες αυτές δεσμεύθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους (όχι στα ράφια) διαφόρων σούπερ μάρκετ. Επτά τόνους ηλιελαίου και 3.500 τεμάχια μαγιονέζας απέσυρε από την αγορά χθες και ο ΕΦΕΤ Ιωαννίνων.
Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με το ηλιέλαιο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Α.Ε.- η οποία είχε προμηθευθεί ποσότητες από το ουκρανικό ηλιέλαιο- σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «μετά τους διεξοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους που διενήργησε στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο Dr. Α. Verwey, διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή με βάση τα όρια που συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ).
Παρ΄ όλα αυτά, η εταιρεία μας εχει ήδη προβεί στην απόσυρση των συγκεκριμένων ποσοτήτων ηλιελαίου με ημερομηνία επιθυμητής ανάλωσης από 27/11/2008 έως 16/12/2008 σεβόμενη τις ανησυχίες των καταναλωτών της και τη θέση του ΕΦΕΤ για απόσυρση».
Καλούν σήμερα σε μποϊκοτάζ
ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ κατά της ακρίβειας καλεί τους καταναλωτές σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος. Με σύνθημα «ούτε ευρώ στην αγορά για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην ακρίβεια» η καταναλωτική οργάνωση καλεί όλους τους Έλληνες να απέχουν από τις αγορές.
Αδυνατούν να μας προστατέψουν οι υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ κρίση που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες ανέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο διάτρητο είναι το σύστημα ελέγχων των τροφίμων στην Ελλάδα. Επί δύο εβδομάδες- και ενώ είχε έρθει η σχετική ειδοποίηση από το εξωτερικόοι αρμόδιες υπηρεσίες ολιγώρησαν είτε γιατί υποτίμησαν το αρχικό σήμα που δέχθηκαν από τη Γαλλία είτε γιατί δεν είναι τελικά σε θέση να έχουν αποτελεσματικό ρόλο στον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Η ιχνηλασιμότητα
Το σύστημα που επιβάλει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από το 2006 και μετά να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων, δηλαδή το σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων τους, απαιτεί να καταγράφεται η πορεία των πρώτων υλών και των παραγόμενων προϊόντων ώστε η επιχείρηση να μπορεί να γνωρίζει τι εισήγαγε από πού αλλά και στη συνεχεία πού διέθεσε τελικό προϊόν. Για παράδειγμα μία γαλακτοβιομηχανία έχει 30-40 παραγωγούς γάλακτος ως προμηθευτές και αυτή η βιομηχανία πουλάει μετά σε 30 σούπερ μάρκετ. Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας πρέπει να συνδέει ανά παρτίδα παραγωγής τους άμεσους προμηθευτές της με τους άμεσους πελάτες της- δηλαδή να τηρεί αρχείο ώστε να μπορούν να συνδέονται οι παρτίδες από τους προμηθευτές με τον τελικό κωδικό προς τους αποδέκτες και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίζει τα προϊόντα της αλλά και τους προμηθευτές της. Αυτό γίνεται ή θα έπρεπε να γίνεται από όλες τις βιομηχανίες τροφίμων.