«Η Μουριά»(27530 41218, 41445,www.mouria.gr)

Πάνω στο κύμα, απέναντι από τη χερσόνησο των Μεθάνων και κάτω από μια κληματαριά ή μέσα στην παραδοσιακή σάλα, θα μαγευτείτε από τα ζεστά βλέμματα της οικογένειας Γκίκα. Όπως και από την ψαρόσουπα, την αχινοσαλάτα, το λεμονάτο μοσχάρι με λαζάνια χωριάτικα. Τη σπεσιαλιτέ τους- χταποδάκι καπαμά- έφτιαχνε για κολατσιό η μητέρα τους Ουρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Πρόσφερε ένα μεζέ στους παραθεριστές- που δεν ήταν άλλοι από την πρώτη εκφωνήτρια της κρατικής τηλεόρασης Ελένη Κυπραίου και τις φιλενάδες της. Κάποια στιγμή, της πρότειναν να μαγειρεύει επαγγελματικά κι έτσι άρχισε η ιστορία της «Μουριάς», όπου σύχναζαν μετά τις παραστάσεις ο Αλέξης Μινωτής, ο Κάρολος Κουν και τα άλλα ιερά τέρατα του θεάτρου. Η παράδοση βέβαια συνεχίζεται. «Ξέρεις τι είναι στις τέσσερις το πρωί να σου ζητά ένας μεγάλος θεατρίνος…

τζατζίκι;», λέει ο κ. Γκίκας, που αναπολεί και διηγείται ιστορίες. Το τσιπουράκι είναι παραγωγής τους. «Το νησάκι» (27530 41214)

Ένα κατάφυτο κομμάτι γης, σαν νησάκι, απομακρυσμένο σε μια παραθαλάσσια γωνίτσα με άτακτους πάγκους να περιμένουν τις παρέες που κάνουν σκασιαρχείο. Μέσα στην περιποιημένη καντίνα, η Σοφία ψήνει φρέσκο γαύρο- ή ό,τι φέρει ο πλανόδιος ψαράς- ετοιμάζει σαλάτες, ποικιλίες, φρέσκους χυμούς και το βράδυ σουβλάκι.

«Ακρογιάλι» ( 27530 41060)

«Μέσα στη γλυκιά γαλήνη της Επιδαύρου, αφουγκράστηκα τον χτύπο της καρδιάς του κόσμου», διαβάζουμε ένα απόφθεγμα του μεγάλου συγγραφέα Χένρι Μίλερ, κορνιζαρισμένο στον τοίχο. Στέκι ταλαντούχων ανθρώπων. Ανεξάντλητες οι γεύσεις- ετοιμάζονται 17 πιάτα κάθε μέρα: σουτζουκάκια πολίτικα, μελιτζάνα κρασάτη, στιφάδο, φρικασέ. Αχτύπητο επιδόρπιο η κρέμα καραμελέ.