Ενισχύουν τις ελπίδες των γυναικών που θέλουν να αναβάλουν τη στιγμή της μητρότητας οι νέες επιστημονικές μέθοδοι. Η ταχεία κρυοσυντήρηση ωαρίων (η υαλοποίηση όπως ονομάζεται αλλιώς) είναι ασφαλής σύμφωνα με εκτενή έρευνα Καναδών επιστημών σε παιδιά που γεννήθηκαν με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι Καναδοί επιστήμονες είναι η πιο λεπτομερής μέχρι στιγμής κι έγινε με τη συμμετοχή 200 παιδιών τα οποία γεννήθηκαν με την τεχνική της υαλοποίησης. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 2,5% αυτών είχαν γενετικές ανωμαλίες, ποσοστό συγκρίσιμο με το αντίστοιχο των παιδιών που έρχονται στον κόσμο φυσιολογικά ή με τη μέθοδο της εξωσωματικής εγκυμοσύνης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες που γύρω στα 30 ή και
ΤΑΧΕΙΑ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Τα παιδιά που γεννιούνται με την τεχνική είναι το ίδιο υγιή όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά
αργότερα καθυστερούν τη μητρότητα για λόγους επαγγελματικούς ή προσωπικούς, για παράδειγμα, για την αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου. Δίνουν, με άλλα λόγια, άλλο ένα επιχείρημα σε αυτήν την μερίδα των γυναικών να ακολουθήσουν την υαλοποίηση, για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν οικογένεια σε κάποιο άλλο στάδιο της ζωής τους.
Οι Καναδοί επιστήμονες
Το επιχείρημα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια της μεθόδου, αφού αποδείχτηκε με την έρευνα των Καναδών επιστημόνων, πως τα παιδιά που γεννιούνται με τη συγκεκριμένη τεχνική είναι το ίδιο υγιή όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.
«Έχω δύο κόρες. Αν ήταν περίπου 35 ετών, ανύπαντρες και ήθελαν να δώσουν παράταση στη γονιμότητά τους, θα τους έλεγα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο», επισήμανε ο δρ.
Ρι Τσενγκ Τσιαν, επικεφαλής της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο ΜcGill του Καναδά. «Ακόμη κι αν ήταν 20-25 ετών και ήθελαν να προχωρήσουν στην υαλοποίηση, θα τους συμβούλευα να προχωρήσουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% ασφαλής μέθοδος, αλλά έχουμε αρκετά στοιχεία ότι δεν είναι επικίνδυνη».
Η αισιοδοξία
Ακόμη πιο αισιόδοξοι όμως εμφανίστηκαν ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα. Για παράδειγμα, η Γκίλιαν Λόκγουντ από το κέντρο γονιμότητας Μidland Fertility Services, επισήμανε πως τα ωάρια που λαμβάνονται από γυναίκες μετά τα 20 έως και μετά τα 30 και αποθηκεύονται ίσως τελικά αποδειχτεί ότι συνδέονται με μικρότερα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών. Κι αυτό γιατί οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών είναι περισσότερες όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία και συλλαμβάνει με τα δικά της ωάρια. Το ποσοστό των ωαρίων που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της υαλοποίησης και αποψύχονται χωρίς προβλήματα φτάνει το 95% ενώ εκείνων που διατηρούνται ασφαλώς με άλλες, παλαιότερες, τεχνικές κατάψυξης δεν ξεπερνά το 60%.