Τη δεκαετία του ΄70 ο κ. Ρόλαντ Όλντχαμ από την Πολυνησία εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σε ένα τάνκερ του ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό. «Πλέαμε στη ζώνη όπου έσκαγαν τα σύννεφα καπνού από τις πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μορουρόα», θυμάται ο κ. Όλντχαμ.
O 53χρονος Πολυνήσιος είναι από τους τυχερούς. Παρ΄ όλο που βρισκόταν πολύ κοντά στην «κόκκινη» ζώνη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούσε η γαλλική κυβέρνηση, δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα υγείας. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γαλλικής Πολυνησίας. Ο κ. Όλντχαμ είναι σήμερα πρόεδρος της οργάνωσης «Μoruroa e tatu». Εκπροσωπεί δηλαδή τα θύματα
ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ
Κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο 250 κάτοικοι, ενώ 600 μεταφέρονται για εξειδικευμένη νοσηλεία και θεραπεία επειγόντως στη Γαλλία
των πυρηνικών δοκιμών: πρώην εργαζόμενους στα πεδία των πυρηνικών δοκιμών, αλλά και κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. «Η οργάνωσή μας έχει 4.300 μέλη. Το 80% των μελών έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Όλντχαμ που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματα των θυμάτων της ραδιενέργειας.
250 νεκροί τον χρόνο
Οι αριθμοί που παραθέτει είναι ενδεικτικοί των συνεπειών που έχει προκαλέσει στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, η ραδιενέργεια από τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούσε η γαλλική κυβέρνηση στην ατόλη Μορουρόα, από το 1966 έως το 1996. «Ο πληθυσμός της Γαλλικής Πολυνησίας είναι 260.000 κάτοικοι. Κάθε χρόνο έως 600 άνθρωποι μεταφέρονται επειγόντως στη Γαλλία προκειμένου να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη νοσηλεία για λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο των οστών. Και περίπου 250 από αυτούς πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο. Επιπλέον, στη Γαλλική Πολυνησία η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες είναι 3 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη συχνότητα στις γυναίκες του υπόλοιπου κόσμου. Και βέβαια παρατηρούνται και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, εξαιτίας της έκλυσης ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές».
[ ΙΝFΟ]
Ο Ρόλαντ Όλντχαμ θα παρευρεθεί την Κυριακή στο 2ο διεθνές Φεστιβάλ «Εmotion pictures-Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» και θα συμμετάσχει στο αφιέρωμα «Αναπηρία-πόλεμος-περιβάλλον». Την ίδια μέρα θα προβληθεί και η βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Ντένις Ο΄ Ρουρκ «Μισή ζωή», που αναφέρεται στις συνέπειες που είχαν οι αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μάρσαλ. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το 21-23 Ιουνίου στον χώρο του νέου Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, Αθήνα). Διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η σκηνοθέτρια Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.
Τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της Πολυνησίας έμεναν για χρόνια στην αφάνεια. Κι αυτό διότι η γαλλική κυβέρνηση αρνείτο και εξακολουθεί να αρνείται ακόμα και σήμερα ότι οι δοκιμές είχαν οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία των κατοίκων, παρά τους μεγάλους αριθμούς καρκίνων. Οι συνέπειες των δοκιμών άρχισαν σιγά σιγά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την ίδρυση του συλλόγου των θυμάτων το 2001. Από τότε ο σύλλογος άρχισε εκστρατεία προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα των δοκιμών, αλλά και διευκολύνσεις για τη θεραπεία όσων σήμερα νοσούν από καρκίνο και δεν μπορούν να εργαστούν. «Το έργο μας ωστόσο δεν είναι εύκολο», τονίζει ο κ. Όλντχαμ προσθέτοντας: «Αυτό συμβαίνει διότι η γαλλική κυβέρνηση ποτέ δεν ήταν συνεργάσιμη. Πολλά από τα μέλη μας δέχονταν πιέσεις να μη μιλήσουν για τις δοκιμές». Μία από τις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης ήταν να βρουν και να αποκαλύψουν τα στρατιωτικά αρχεία που έκρυβαν όλες τις αποδείξεις για τις συνέπειες των δοκιμών. Και μία από τις επόμενες ήταν να κινηθούν νομικά εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης.
ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΩΝ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία η γαλλική κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι στα δύο κοραλλιογενή νησάκια Μορουρόα και Φανγκαταούφα πραγματοποιήθηκαν 188 πυρηνικές δοκιμές (οι 147 ήταν υπόγειες). Η πρώτη έγινε το 1966. Η περιοχή για πολλά χρόνια όμως είχε γίνει όχι μόνο πεδίο δοκιμών, αλλά και διαμαρτυριών, ακόμα και μαχών, ανάμεσα σε οικολόγους και κομάντος που φρουρούσαν τη ζώνη των δοκιμών. Ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν και η Greenpeace.
Μάλιστα, το 1985 στο σκάφος της οργάνωσης εξερράγη βόμβα, όταν ετοιμαζόταν να αποπλεύσει από τη Ν. Ζηλανδία για να επισκεφτεί την ατόλη Μορουρόα.