«Τίποτε πια δεν μπορεί να γίνει όπως πριν…». Κορυφαίος υπουργός δεν έχει αυταπάτες. Ακόμη κι αν ο Κ. Καραμανλής βγει μπροστά, ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα που επιδείνωσε το προσωπικό του Βατερλώ στη ΔΕΘ, θα παραμείνει λαβωμένος.


Oι πληγές στο προφίλ του- που αντικρύζουν με τρόμο σήμερα σχεδόν όλοι στη Ν.Δ.- είναι βαθιές. Και σε Μαξίμου και Ρηγίλλης γνωρίζουν καλά ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διέθετε η Ν.Δ. ήταν ένας «ατσαλάκωτος» Καραμανλής. Το ατού

Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένο ότι το μεγάλο δίλημμα των επόμενων εκλογών θα ήταν «Καραμανλής ή χάος». Το προφίλ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Ο Καραμανλής πλήρωσε την κάλυψη Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου, Παυλίδη αλλά και Βατοπαίδι- φοροκαταιγίδα

του Πρωθυπουργού ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο άσος που τράβαγαν από το μανίκι οι επικοινωνιολογοι του Μαξίμου και έπαιρναν την παρτίδα. Αυτό επιχειρήθηκε στη ΔΕΘ, με την πεποίθηση ότι εάν ο κ. Καραμανλής τα έπαιρνε όλα πάνω του, εάν λειτουργούσε σαν ομπρέλα προστασίας, η κυβέρνηση θα «απελευθερωνόταν» από σκάνδαλα, ανάρμοστες πρακτικές και συμπεριφορές υπουργών.

Το σχέδιο της ΔΕΘ όχι μόνο ναυάγησε, αλλά ίσως αποδειχθεί μοιραίο για τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή. Η ραγδαία μεταστροφή της κοινής γνώμης που έφερε και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσα σε 13 ημέρες, δείχνει ότι οι ημέρες που η «νέα διακυβέρνηση», παρά τα λάθη της και τις παραλείψεις στελεχών της, βασιζόταν στην υψηλή δημοτικότητα και την «ηγετικότητα» του Κώστα Καραμανλή έχουν παρέλθει. Όλες οι τελευταίες δη μοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός «αυτοχειριάστηκε» καλύπτοντας Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Παυλίδη και υποτιμώντας τις αντιδράσεις που προκαλούσε στην κοινή γνώμη το σκάνδαλο Βατοπαιδίου αλλά και η φοροκαταιγίδα Αλογοσκούφη.

Όπως υποστηρίζει γνωστός δημοσκόπος, «αν ο Καραμανλής βρει τον ρυθμό του και αναλάβει πρωτοβουλίες θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και ίσως, τότε, να καταφέρει να περάσει και πάλι μπροστά». Άλλος δημοσκόπος, ωστόσο, θεωρεί ότι το παιχνίδι πλέον έχει χαθεί για την κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις

Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν και πάλι ένα «στιβαρό» προφίλ, μέσα από την αέναη επανάληψη του συνθήματός του περί μεταρρύθμισης. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο αρχικός στόχος της εμφάνισής του στη ΔΕΘ· να αποτελέσει ένεση στην «πρωθυπουργικότητά» του, πείθοντας και τους πολίτες ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και οι θυσίες που αυτές συνεπάγονται, είναι αναγκαίες.

Αυτή ήταν, σύμφωνα με πληφορορίες, και η εισήγηση τόσο του άτυπου συμβούλου του Πρωθυπουργού Γιάννη Λούλη όσο και του Προκόπη Παυλόπουλου και του Γιώργου Αλογοσκούφη που συσκέφθηκαν με τον Κώστα Καραμανλή λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Να επικεντρωθεί ο Πρωθυπουργός στα ζητήματα της οικονομίας και να μην αναλώσει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο για την κάλυψη υπουργών του. Τελικά, εισακούσθηκε η εισήγηση των Θόδωρου Ρουσόπουλου και Γιάννη Ανδριανού για κάλυψη Βουλγαράκη και λοιπών, η οποία μετατράπηκε σε μπούμερανγκ.

Σε «διορθωτικές κινήσεις» επιμένει ο Γ. Λούλης


Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ αποχωρώντας το απόγευμα της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε συνειδητοποιήσει τη ζημιά. Συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και την επόμενη ημέρα θεωρούσε ότι μέσω της ΔΕΘ ο ίδιος και η κυβέρνηση είχαν ξεπεράσει μια σειρά από κάβους.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, από τα στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων άρχισε να αντιλαμβάνεται το μεγάλο «ναυάγιο». Από κει κι έπειτα, όλες οι κινήσεις έγιναν σε συνθήκες πανικού. Σε λιγότερες από δέκα ημέρες μετά τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ξήλωσε τα τεκμήρια Αλογοσκούφη, αποκεφάλισε τον Γ. Βουλγαράκη, απομάκρυνε την κυρία Ζαχαρέα από τα ΜΜΕ και έδωσε εντολή για πάγωμα όλων των ανταλλαγών του κρατικού μηχανισμού με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο Γιάννης Λούλης στις πρόσφατες παρεμβάσεις του δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή αυτή που «τσαλάκωσε» το πρωθυπουργικό προφίλ και συνέθλιψε τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται μάλιστα τώρα «διορθωτικές κινήσεις», με στόχο να αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι έχει τον πρώτο λόγο και ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στα δύσκολα, παρά τις λανθασμένες επιλογές κάποιων πολιτικών προσώπων. Ο άτυπος σύμβουλος του Κ. Καραμανλή επιμένει ότι το πρωθυπουργικό προφίλ παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, ακόμη και μεσούσης της κρίσης.

Κορυφαίο στέλεχος μάλιστα λέει χαρακτηριστικά: «Και ο Σημίτης επί σειρά ετών βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά κυβέρνησε».