Παγιώνεται η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ παράλληλα κατακόρυφη βελτίωση παρουσιάζει το ηγετικό προφίλ του Γ. Παπανδρέου. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμοςγιαδραστικές κινήσεις. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και πρόωρες εκλογές, ενώ νέος εμφύλιος ξεκίνησε στη Νέα Δημοκρατία, με τον βουλευτή Θανάση Γιαννόπουλο να ζητά την παραίτηση Ρουσόπουλου.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει απόγκάλοπ της εταιρείαςVPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 34,5% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ ακολουθεί με 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 14%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 8% και οι εκτιμήσεις για την εξακομματική Βουλή κλείνουν με τους Οικολόγους Πράσινους και το ΛΑΟΣ που συγκεντρώνουν από 4,5%. Το ΠΑΣΟΚ περνά μπροστά και στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας (27% έναντι 21% της ΝΔ) αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό (46%) εξακολουθεί να απαντά «καμία από τις δύο κυβερνήσεις».

Ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων υπάρχει και στο ερώτημα για την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπο των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 41% και ακολουθεί ο πρωθυπουργός με 36%. Μεγάλο (20%) παραμένει το ποσοστό όσων απαντούν «κανένα από τους δύο». Σο ίδιο κλίμα είναι και τα στοιχεία στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου ο Γ.Παπανδρέου προηγείται πλέον στις θετικές γνώμες (54%) και ακολουθούν ο Κ.Καραμανλής (51%), ο Αλ.Τσίπρας (46%), ο Γ.Καρατζαφέρης (33%) και η Αλέκα Παπαρήγα (32%).

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ στα ερωτήματα για ποιο κόμμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο, τα ικανότερα στελέχη, καθώς και στο ποιο μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά. Ο Κ.Καραμανλής θεωρείται από την πλειοψηφία ικανότερος να λύσει να μεγάλα προβλήματα του τόπου, η εικόνα όμως αντιστρέφεται υπέρ του Γ.Παπανδρέου στο ποιος είναι πιο κοντά στον απλό άνθρωπο και το ποιος εκφράζει καλύτερα την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα.

“Ραγίζει” η εικόνα Καραμανλή

Αντίστοιχα αποτελέσματα προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issueγια την Καθημερινή, η οποία επικεντρώνεται στο ηγετικό προφίλ των δύο πολιτικών αρχηγών. Η έρευναδείχνει σταθερό προβάδισμα του Κ.Καραμανλή στον τομέα της «ηγετικότητας» έναντι του Γ.Παπανδρέου, αλλά υποχώρηση της εικόνας του πρωθυπουργού σε μία σειρά από άλλους τομείς (καλύτερες απόψεις και θέσεις, εμπνέει σιγουριά, ικανότητα να ανανεώσει την πολιτική ζωή του τόπου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, να είναι κοντά στον απλό άνθρωπο) και αντίστοιχη βελτίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ζητούν παραίτηση Ρουσόπουλου

Να παραιτηθεί από το αξίωμά του καλεί τον υπουργό Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος λέγοντας πως η παραίτησή του «θα μπορούσε πράγματικά να αποφορτίσει όλο το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και παράλληλα πιο άντεα μπορεί να υπερασπιστεί σε όλα τα θρυλούμενα των εαυτό του».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, και σε ερώτηση αν πιστεύει πως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν άτομα με συμπεριφορά «καίσαρα» απάντησε πως «είναι το σύνδρομο της υπεραναπλήρωσης και για να καθιερωθούν εκεί όπου ιδεολογικά δεν ανήκαν ξεπερνούν υπερβατικά το απώτερο παρελθόν τους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει πως δεν πιστεύει ότι «κάποιος βουλευτής θέλει να συνδέσει το όνομά του πολιτικά, ιστορικά με ανατροπή της κυβέρνησης. Αυτή όμως η ισχνή πλειοψηφία δεν σημαίνει πολιτικό σιωπητήριο. Υπάρχει διαφορετική άποψη και θέση σε πολλά θέματα, που αποτελεί υγεία κομματική, αλλά υπάρχει πολιτική δεοντολογία και ευπρέπεια που μας επιβάλλουν πολιτική συμμόρφωση προς τη λαϊκή εντολή».

Έτοιμοςγιαδραστικές κινήσεις φέρεται ο πρωθυπουργός, μετά το σιωπητήριο που επέβαλε στους «αντάρτες» την Παρασκευή, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έως το Δεκέμβριο και πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι έτοιμος να συγκρουστεί τόσο με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και με ομάδες «προνομιούχων» εργαζομένων που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταφέρει το κυβερνών κόμμα να ξεπεράσει την κρίση.

Με διαδοχικές επαφές που θα έχει με στελέχη της ΝΔ τις επόμενες εβδομάδες και εν όψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις αρχές Οκτωβρίου, οκ. Καραμανλήςθα προσπαθήσει να θωρακίσει την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, την Παρασκευή, δηλαδή ότι δεν θα ανεχθεί κρούσματα απαξίωσης του κυβερνητικού έργου.

Με τη δευτερολογία του, άλλωστε, την Παρασκευή άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να αποπέμψει τον πρώτο βουλευτή που θα κινηθεί εκτός κυβερνητικής γραμμής, ή ακόμα και τον πρώτο υπουργό, αν υπάρξει νέα ενδοκυβερνητική διένεξη ή εάν αποκαλυφθεί νέο σκάνδαλο για το οποίο θα ευθύνεται μέλος της κυβέρνησης.

Τι θα κάνουν οι «αντάρτες»

Το σιωπητήριο που επέβαλε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του αποτρέπει, τουλάχιστον για την ώρα, τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά και αλλάζει τη στρατηγική και πλέον όλοι θα είναι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Π.Τατούλης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμβιβαστεί καιθα λέει ευθαρσώς την άποψή του. Το επόμενο «χτύπημα» πιθανόν να είναι η ομιλία του στην Κοινοβουλετική Ομάδα.

Ο κ. Β.Πολύδωρας επίσης δεν θα σιγήσει και όταν κρίνει ότι πρέπει να μιλάει θα επισημαίνει λάθη και παραλείψεις. Θα κινηθεί με «οδηγό» τις παραταξιακές αρχές και θέσεις. Αποποιείται τους όρους «αντάρτης» και «εχθρός» της παράταξης, αλλά θα είναι έντονα επικριτικός σε όσους προβάλλουν τους νεοδημοκράτες, προτάσσοντας τον όρο «ΝΔ των αξιών».

Ο έτερος «αντάρτης» βουλευτής Αργολίδας Γ.Μανώλης υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι αν διαφωνεί θα συνεχίσει να μιλάει. Θα κινηθεί σε μια στρατηγική κριτικής της οικονομικής πολιτικής, όπου διαπιστώνει λάθη.

Ο κ. Β.Μιχαλολιάκος θα επιμείνει στη λογική ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις από τον «αξιακό κώδικα» της ΝΔ. Επιμένει ότι είναι στρατιώτης με δικαίωμα γνώμης.

Ανασχηματισμός και εκλογές

Βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή, το σενάριο του ανασχηματισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ σύμφωνα πάντα με το Βήμα της Κυριακής δεν αποκλείεται στα τέλη Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τελικά την άνοιξη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης επιμένουν ότι η μόνη λύση για να ξεπεράσει η ΝΔ την κρίση είναι ο άμεσος ανασχηματισμός, σε συνδυασμό με στροφή προς μια πιο κοινωνική πολιτική. Αλλωστε το ζητούμενο για πολλούς υπουργούς δεν είναι μόνο η συσπείρωση των ψηφοφόρων, αλλά η κυβέρνηση να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει «μυστικές συναντήσεις» υπουργών, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος από την κρίση. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετές τέτοιες επαφές, όπως του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά διαδοχικά με τους Μιχάλη Λιάπη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο τελευταίος εμφανίζεται να προτείνει σαρωτικό ανασχηματισμό με ταυτόχρονη είσοδο στην κυβέρνηση νέων προσώπων.

Υπέρ τουανασχηματισμού, με παράλληλη αλλαγή οικονομικής πολιτικής,φέρεται να τάσσεταιη υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Τις θέσεις της αναμένεται να συζητήσει με τον Κ.Καραμανλή στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις η υπουργός επιστέψει από τις ΗΠΑ.