Ως… ΕΛΔΕ φαίνεται ότι λειτουργούσε η Μονή Βατοπεδίου και μάλιστα με αξία χαρτοφυλακίου που φτάνει σήμερα τα 90.000.000 ευρώ, παρά τη μεγάλη πτώση της Σοφοκλέους! Η «Βατοπέδι ΕΛΔΕ» δεν έκανε διακρίσεις σε κανένα επενδυτικό προϊόν καθώς αγόραζε από μετοχές της Vivartia και του ΟΤΕ μέχρι διάφορα funds!
Όχημα για τις επενδυτικές δραστηριότητες της μονής αποτέλεσε- και συνεχίζει να αποτελεί- εκτός από τη γνωστή Rassadel και η εταιρεία Μateus, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε χθες ο μοναχός Ευδόκιμος που είναι ο υπεύθυνος του λογιστηρίου της μονής. Στην εταιρεία Μateus του Άθου Κυρανίδη- «φίλος από τα παλιά» όπως τον χαρακτήρισε ο πατήρ Ευδόκιμος- δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ για επενδύσεις! Η Μateus, όπως και η Rassadel που είναι του ίδιου ιδιοκτήτη, διαχειρίζεται εν λευκώ για λογαριασμό της μονής τις επενδύσεις της σε μετοχές, funds
«ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ»
Με όχημα δύο οφσόρ εταιρείες του Κυρανίδη η Μονή Βατοπεδίου- ως μοναδική δικαιούχος- επένδυσε σε μετοχές και funds
και άλλα προϊόντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η μονή- κατά τον Ευδόκιμο- ήταν η μοναδική δικαιούχος της Rassadel. Την είχαν αναθέσει αποκλειστικά στον Άθω Κυρανίδη, να κάνει παιχνίδι με τις μετοχές και «να πουλάει αν θέλει στον κατάλληλο χρόνο».
Τους έδωσαν λίστα με οικόπεδα
Ακόμη ο Ευδόκιμος αποκάλυψε ότι λίστα με τα «ελεύθερα» προς ανταλλαγή ακίνητα δόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στη Γεροντία (το ανώτατο όργανο της μονής), ενώ εξουσιοδοτήθηκε ο μοναχός Αρσένιος να χειριστεί την υπόθεση. «Αποφασίζαμε από κοινού για τα ακίνητα στις ανταλλαγές», είπε ο Ευδόκιμος.
Επίσης τόνισε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου πρότεινε στους μοναχούς το Ολυμπιακό Ακίνητο ζητώντας να το ανταλλάξουν με άλλα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Καβάλα και άλλού), ενώ υπογράμμισε πως η μονή «τα βρήκε» με το Δημόσιο για να παραιτηθούν στη συνέχεια από την περίφημη δίκη της Κομοτηνής και όταν πια είχε γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία το αποτέλεσμα υπέρ του Δημοσίου.
Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια, βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση: «Συζητούσαμε γιατί καθυστερούσε να βγει η απόφαση. Έγινε πολλή κουβέντα στη γεροντική σύναξη της μονής γι΄ αυτό. Μας είπαν ότι καθυστερεί γιατί τα βρήκαμε».
Οι μετακινήσεις των εκατομμυρίων
Ο πατέρας Ευδόκιμος επιχείρησε να εξηγήσει τις μετακινήσεις ιδιαίτερα μεγάλων ποσών από τράπεζα σε τράπεζα (τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος πήρε 1 εκατομμύριο ευρώ από λογαριασμό της Μarfin) λέγοντας πως η μονή εξαιτίας της χρηματοδότησης που έχει από προγράμματα της Ε.Ε. για αναστηλώσεις, είναι λογικό να διακινεί τέτοια ποσά. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η μονή έχει επιταγές 550.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ έχει και υψηλά λειτουργικά έξοδα λόγω του ότι την επισκέπτονται καθημερινά 120 προσκυνητές. Ανέφερε ακόμη πως «εμείς είμαστε ακτήμονες».
Από την πλευρά του ο πατέρας Αναστάσιος, βοηθός του «λογιστή» Ευδόκιμου, κατέθεσε ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος όπως και άλλοι πολιτικοί επισκέπτονταν ως προσκυνητές τη Μονή Βατοπεδίου, παραδέχθηκε ότι τα εμβάσματα στη Rassadel στέλνονταν μέσω της Μarfin, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν «ο Εφραίμ πήγαινε στη μονή με ελικόπτερο» παρ΄ ότι τόνισε ότι «κάποιοι έρχονταν με ελικόπτερο στο Βατοπέδι».
«Επαφές με υπουργούς για τις ανταλλαγές»
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ήταν ο πατέρας Ευδόκιμος για υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς παραδέχθηκε ότι, ειδικά για τις ανταλλαγές, τα στελέχη της Μονής- και ιδιαίτερα ο Αρσένιοςείχαν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών: Ποιον σκοπό είχαν οι επαφές; Την ανταλλαγή, είπε. «Όταν θες να κάνεις κάτι, πηγαίνεις στον αντίστοιχο αρμόδιο υπουργό, όπως ήταν ο υπουργός Γεωργίας, ο υπουργός Οικονομικών. Αυτοί ήταν οι εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε ο Ευδόκιμος «φωτογραφίζοντας»κατά την αντιπολίτευση- τους κ.κ. Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Π. Δούκα.
Στον αντίποδα, βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναφορά του μάρτυρα πως οι Εφραίμ και Αρσένιος «διαχρονικά είχαν επαφές με όλους τους υπουργούς από το 1999 και μετά» προκειμένου να υλοποιηθει ο στόχος της Μονής που ήταν αρχικά η τεκμηρίωση της κυριότητας της Λίμνης Βιστωνίδας.
«Μας κοροϊδεύετε – έχετε ποινικές ευθύνες»
Η ΘΕΣΗ αλλά και οι γενικότερες απαντήσεις του Ευδόκιμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όλων των πτερύγων στην Επιτροπή.
«Έχετε σκανδαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την Εκκλησία», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, ενώ ο Νίκος Δένδιας τον προειδοποίησε ότι «έχει ποινικές ευθύνες» για τη διαχείριση της μονής.
«Μας υποτιμάτε», «μας κοροϊδεύετε», «καταντήσατε τη μονή εταιρεία real estate και χρηματιστηριακή ΕΛΔΕ», ήταν ορισμένες από τις εκφράσεις που απηύθυναν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας, Γρ. Νιώτης, Μ. Καρχιμάκης, Γ. Δριβελάγκας και Γ. Παπαγεωργίου, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης και από τον ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης.