ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι απονεμήθηκε χθες το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008 για τις μεσολαβητικές ειρηνευτικές του προσπάθειες επί 30 χρόνια σε όλον τον κόσμο- από τη Ναμίμπια στην Αφρική και το Ατσέχ στην Ινδονησία μέχρι το Κόσοβο. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αντίστοιχο με 1,23 εκατ. δολάρια, προς τον βετεράνο διπλωμάτη που είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας του από το 1994 μέχρι το 2000 είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Η απονομή του βραβείου έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στο Δημαρχείο του Όσλο παρουσία περίπου χιλίων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ και η βασίλισσα Σόνια. «Η ειρήνη είναι ζήτημα βούλησης. Όλες οι διενέξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να διαιωνίζονται» ανέφερε στην ομιλία του ο 71χρονος Αχτισάαρι.

«Ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα ορκιστεί τον άλλο μήνα, θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στη διένεξη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του» επισήμανε και ζήτησε από τους εταίρους της Ουάσιγκτον στο Κουαρτέτο- Ρωσία, Ε.Ε. και ΟΗΕ- να δεσμευθούν σοβαρά «ώστε να γίνει δυνατό να βρεθεί λύση στις κρίσεις που υπάρχουν από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μέχρι το Ιράκ και το Ιράν».