«Πρόκειται για επίθεση με συγκεκριμένο μήνυμα. Η Αστυνομία θα αποτελεί μόνιμο στόχο και τα εις βάρος της χτυπήματα θα γίνονται ολοένα και περισσότερα, ολοένα και βαρύτερα».
Η εκτίμηση αυτή κυριάρχησε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από την επίθεση με Καλάσνικοφ με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ. Η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική χωρίς και πάλι να αποφευχθούν οι γκάφες της ΕΛ.ΑΣ.
Για πολλές ώρες η επίθεση εις βάρος της διμοιρίας είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, με αποτέλεσμα η αυτοψία στο χώρο να αρχίσει ύστερα από 10 ώρες: είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ολοκληρώθηκε χθες και επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα το πρωί!
«Μας παρακολουθούν»
Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει μεγάλος προβληματισμός διότι, όπως επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματικοί, «είναι η δεύτερη φορά
ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ
Οι δράστες δυσκολεύτηκαν: πρώτον, γιατί δεν υπήρχε αρκετό φως και δεύτερον, γιατί το λεωφορείο των ΜΑΤ είχε αναπτύξει ταχύτητα
που μας στήνουν ενέδρα μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι φανερό πως μας παρακολουθούν και ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς, μπορούμε να πέσουμε θύμα επίθεσης». Η πρώτη ενέδρα εις βάρος και πάλι διμοιρίας των ΜΑΤ που επικαλούνται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη συμβολή των οδών Φειδιππίδου και Μιχαλακοπούλου. Τότε εναντίον της κλούβας εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ και απειλήθηκε η ζωή του οδηγού.
Από τη φορά των βολών εκτιμήθηκε πως η επίθεση είχε γίνει μέσα από τον χώρο της Πολυτεχνειούπολης, ενώ ως πιθανό σημείο ορίστηκε ο χώρος του παλιού πολυβολείου που βρίσκεται μέσα στον προαύλιο χώρο.
Οι πρυτανικές αρχές έδωσαν αμέσως την άδεια στην Αστυνομία να μπει στον χώρο και να ερευνήσει το πιθανό σημείο από όπου εκδηλώθηκε η επίθεση. Ακολούθησε 10ωρη καθυστέρηση μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ποια υπηρεσία θα αναλάμβανε το περιστατικό και στη συνέχεια οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα πιθανά σημεία από όπου ο δράστης θα μπορούσε να έχει καλή οπτική επαφή με το όχημα.
Βρέθηκαν κάλυκες
Οι αρχικές υποψίες για τον χώρο του παλιού πολυβολείου μετατράπηκαν σε βεβαιότητα όταν στην περίμετρό του βρέθηκαν 7 κάλυκες ίδιου διαμετρήματος που ρίχτηκαν από αυτόματο τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ. Η απόσταση μεταξύ του πολυβολείου και του οχήματος είναι 25 μέτρα και στον δράστη προσφέρεται η καλύτερη δυνατή οπτική για την επίθεση.
Αν και η αυτοψία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί διότι δεν υπήρχε αρκετό φως, οι αστυνομικοί της Σήμανσης εντόπισαν κάποια σημεία στον τσιμεντένιο περίβολο της Πανεπιστημιούπολης που φαίνεται να έχουν «φαγω θεί» από χτύπημα σφαίρας. Οι πέντε επιπλέον σφαίρες που ρίχτηκαν χθες δεν βρέθηκαν και σήμερα το πρωί θα επαναληφθεί η αστυνομική έρευνα για να βρεθούν περισσότερα στοιχεία.
«Ήθελαν να σκοτώσουν»
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις όσων λένε πως οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν. Απλώς δεν τα κατάφεραν με τις συνθήκες που αποφάσισαν να επιτεθούν», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» έμπειρος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, δύο ήταν τα στοιχεία που δυσκόλεψαν τους δράστες στο να πραγματοποιήσουν με διαφορετικά αποτελέσματα την επίθεση. Το πρώτο ήταν το φως. Την ώρα της επίθεσης δεν υπάρχει αρκετό φως και ένας σκοπευτής, όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το Καλάσνικοφ, είναι δύσκολο να πετύχει τον στόχο του στα σημεία που θέλει. Για τον λόγο αυτό εκτιμούν οι αξιωματικοί πως μόνο οι 2 από τις 7 σφαίρες βρήκαν τον στόχο τους.
Το δεύτερο στοιχείο ήταν πως το λεωφορείο βρισκόταν σε κίνηση έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 30- 40 χιλιομέτρων τη στιγμή που δέχτηκε την επίθεση. Όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, είναι δύσκολο για έναν μη επαγγελματία να σημαδέψει ένα όχημα που κινείται με την ταχύτητα αυτή και τις συνθήκες όπου έγινε η επίθεση. «Αυτά έσωσαν και τη ζωή των συναδέλφων μας», επισημαίνουν με νόημα. Σε αντίθετη πορεία, οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος θεωρεί το χτύπημα μία μορφή μηνύματος, χωρίς να αποκλείει ακόμη και δράση του κοινού εγκλήματος πίσω από την επίθεση.
Καλοσχεδιασμένη επίθεση με τουλάχιστον 7 σφαίρες
Η ΧΘΕΣΙΝΗ επίθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη. Στις 5.45 π.μ. το λεωφορείο που μετέφερε 23 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας αναχώρησε από την έδρα των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Κοκκινοπούλου, στο Γουδή. Λόγω των συχνών επιθέσεων που έχουν δεχθεί τα ΜΑΤ από ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους την Πολυτεχνειούπολη, υπάρχει πάντοτε και πεζή περίπολος η οποία συνήθως φτάνει μέχρι τη συμβολή της Κοκκινοπούλου με τη Λεωφόρο Κατεχάκη.
Το λεωφορείο κινήθηκε με κατεύθυνση την Κατεχάκη και λίγο προτού στρίψει στη λεωφόρο με κατεύθυνση προς τα δεξιά, δέχτηκε τα πυρά των αγνώστων. Από τις τουλάχιστον 7 σφαίρες που ρίχθηκαν, 2 καρφώθηκαν στο λεωφορείο. Η πρώτη χτύπησε το μοτέρ της μηχανής, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος, ενώ από τη δεύτερη σφαίρα τρύπησε το λάστιχο που βρίσκεται στην πίσω και δεξιά πλευρά. Η σφαίρα τελικά βρέθηκε στο θολό του τροχού ενώ το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στην Κατεχάκη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους αστυνομικούς.
Αν και οι αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα αλλά και η περίπολος που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο την ώρα της επίθεσης ανέφεραν πως άκουσαν 4 έως 7 πυροβολισμούς, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υποτίμησε το περιστατικό. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι το μεσημέρι η επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για μια μεταλλική βολίδα η οποία βρέθηκε στο μοτέρ, ενώ για το λάστιχο το σενάριο που «έπαιζε» ήταν πως «μάλλον είχε σκάσει».
Μόλις το απόγευμα τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν πως στο όχημα είχαν καρφωθεί δύο σφαίρες οι οποίες προέρχονταν από φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm. Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός όταν διαπιστώθηκε πως τα ευρήματα παραπέμπουν σε επίθεση με Καλάσνικοφ.
Φόβοι για νέα γενιά τρομοκρατών και νέες επιθέσεις
«ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ, η επίθεση ίσως και να παραπέμπει στην περίοδο που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Καλτεζάς. Και τότε μερικές ημέρες ύστερα από τον θάνατο του νεαρού χτυπήθηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ από τη 17Ν με αποτέλεσμα έναν νεκρό αστυνομικό. Το σίγουρο είναι πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα γίνουν ακόμη βαρύτερες» εκτιμά ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Όσο και να δηλώνουν στην Αστυνομία προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, κατά βάθος γνωρίζουν πως οι περίπου 50 χιλιάδες ένστολοι αποτελούν εν δυνάμει στόχο και η προστασία τους είναι αδύνατη.
«Στην κόντρα μας με τους αντιεξουσιαστές, κάποιοι φαίνεται πως επέλεξαν την κατά μέτωπον σύγκρουση. Το ότι ορισμένοι επέλεξαν να φύγουν από τις μολότοφ και τα γκαζάκια και να χρησιμοποιήσουν όπλα, με όποιο αποτέλεσμα κι αν είχε αυτό, δρομολογεί και τις εξελίξεις στο μέλλον» εκτιμά έμπειρος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.
πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το σκηνικό που διαμορφώθηκε ύστερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη στρατολόγηση νέων μελών, που στο όνομα του μίσους τους για την Αστυνομία δεν θα είχαν πρόβλημα ακόμη και να πατήσουν τη σκανδάλη.
Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας επισημαίνουν με έμφαση πως στον αντιεξουσιαστικό χώρο η χρήση των Καλάσνικοφ δεν αποτελεί κάτι καινούργιο και υπενθυμίζουν τη δράση της συμμορίας με τα μαύρα, η οποία πραγματοποίησε σειρά ενόπλων ληστειών ενώ τα μέλη της ήταν οπλισμένα και με Καλάσνικοφ.
Κύκλος αίματος μετά το 2002
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ
ΜΙΑ ΕΝ ψυχρώ δολοφονία με θύμα τον 32χρονο ειδικό φρουρό Χαράλαμπο Αμανατίδη, καθώς και βομβιστικές επιθέσεις με στόχους λεωφορεία των ΜΑΤ και αστυνομικά τμήματα είναι ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων έξι χρόνων, μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ. Στις επιθέσεις με στόχους αστυνομικούς προστίθενται και οι επιδρομές οργανωμένων ομάδων κουκουλοφόρων με μολότοφ και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε αστυνομικές εγκαταστάσεις. Με βομβιστικές επιθέσεις- παγίδες που είχαν στόχο αστυνομικούς ξεκίνησε τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, «ιδεολογικός διάδοχος» της 17 Νοέμβρη σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κύκλος των επιθέσεων της οργάνωσης άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 2003 με τη διπλή βομβιστική ενέργεια στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί αστυνομικός.
Στο επόμενο χτύπημα, με τρεις ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τον Μάιο του 2004, τα μέλη της οργάνωσης φάνηκε ότι επιδίωκαν θύματα αστυνομικούς, ενώ ακολούθησε χτύπημα με τηλεχειριζόμενη βόμβα. Στόχος της τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, έγιναν δυο λεωφορεία των ΜΑΤ που μετέφεραν 36 αστυνομικούς. Η παγίδα είχε στηθεί στην αερογέφυρα της Πέτρου Ράλλη, στη διασταύρωσή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως. Οι δράστες πυροδότησαν την καλωδιωτή βόμβα από απόσταση 30 μέτρων, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2005 επέλεξαν ένοπλοι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη ενώ αυτός βρισκόταν στη σκοπιά έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου στην Κηφισιά. Οι άγνωστοι δράστες- καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη- τον δολοφόνησαν για να του αρπάξουν τον οπλισμό του. Παρόμοια επίθεση, ως προς τον τρόπο δράσης, έγινε και εναντίον αστυνομικού που φρουρούσε το σπίτι του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Οι ένοπλοι τον απείλησαν και έκλεψαν τον οπλισμό του.
Οι κουκουλοφόροι
Οργανωμένες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί και από ομάδες κουκουλοφόρων. Σε χρονικές περιόδους έντασης και βεντέτας μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών έχουν δεχθεί επιθέσεις με μολότοφ και αυτοσχέδιους μηχανισμούς αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, κυρίως των Εξαρχείων και του Ζωγράφου καθώς και οι εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στην Καισαριανή.