“Έσβησε το φως-βιασμός”. Για να κάνει μάλιστα πιο έντονη την αίσθηση η 33χρονη εισαγγελέας Κριστίν Μπουρκχάιζερ, σηκώθηκεκαι έσβησε τοφως στην αίθουσα του δικαστηρίου. “Άναψε το φως. Ο Γιόζεφ Φριτσλ φεύγει από το υπόγειο”. Στο ίδιο ύφος συνέχισε : “Βιασμός. Μπροστά στα παιδιά. Αβεβαιότητα. Γέννηση.Θάνατος. Βιασμός”.
Λίγο αργότερα, πήρε ένα κουτί και το άνοιξε. Ζήτησε από τους ενόρκους να το μυρίσουν. Ήταν μια καλή ευκαιρία, σύμφωνα με την εισαγγελέα, να νιώσουν οι ένορκοι τη δυσοσμία που επικρατούσε στο μικρό, υγρό, χαμηλοτάβανο υπόγειο του Αμστέτεν,όπου ο 73χρονος, σήμερα, Γιόζεφ Φριτσλ κρατούσε φυλακισμένη επί 24 χρόνια την κόρη του, βιάζοντάς την, όπως έγινε γνωστό μέχρι…3000 φορές. Τα πρώτα χρόνια δεν της μιλούσε καθόλου. Απλώς κατέβαινε στο υπόγειο και τη βίαζε.
Κανείς δεν μπορούσε να δει τι υπήρχε μέσα στο κουτί- παιχνίδια, βιβλία, μπορεί καιρούχα των 7 παιδιών που απέκτησε με την κόρη του Ελίζαμπεθ, το ένα εκ των οποίων πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Όμως, οι εκφράσεις στα πρόσωπα των ενόρκων, δεν άφηναν περιθώριο για αμφιβολία. Η οσμή ήταν δυσάρεστη, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή. Το κουτί με τα αντικείμενα από το υπόγειο μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με πρωτοβουλία της Μπουρκχάιζερ.
“Ξέρετε όμως ποιό ήταν το χειρότερο απ΄όλα;” απευθύνθηκε η εισαγγελέας στους ενόρκους. “Η αβεβαιότητα: πότε θα επιστρέψει, πότε θα πατήσει τον διακόπτη για την παροχή του ηλεκτρικού, πότε θα φύγει ξανά και τι θα γίνει αν δεν επιστρέψει”. Η φωνή της μόλις που ακουγόταν. Στο τέλος στράφηκε στον ίδιο τον Φριτσλ,το πρόσωπο του οποίου μπορούσαν να βλέπουν μέσα στην αίθουσα μόνο οι δικαστές: “Κύριε Φριτσλ, είναι η σάρκα και το αίμα σας. Να τους αντιμετωπίσετε έτσι;”.
Ο κατηγορούμενος κούνησε το κεφάλι του αλλά λέγεται πως έμεινεανέκφραστος.Είχε μπει στοδικαστήριο του Σανκτ Πέλτεν της Αυστρίας κρατώντας μπροστά του ένα μπλε ντοσιέ.Το ίδιο έκανε και πριν από λίγες ώρες, για να προστατευτεί από τις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες.Ένας φωτογράφος, όμως σήμερα στάθηκε τυχερός. Ο Φριτσλ παρουσιάζεται εμφανώς αδυνατισμένος, σε σύγκριση με τις εικόνες που είδανπέρυσι το φως της δημοσιότητας, με γκρι σακάκι, μαύρο πουκάμισο…
Η υπεράσπιση
Ο δικηγόρος τουΡούντολφ Μάγιερ, από τους πλέον έμπειρους σε αυτές τιςυποθέσεις, ζήτησε από το σώμα των ενόρκων να μην παρασυρθεί από συναισθήματα: “Πρέπει να αφήσετε απ΄ έξω τα συναίσθημα”, είπε, τονίζοντας πως είναι λάθος να αποκαλούν τον κατηγορούμενο “τέρας”. “Ένας άνθρωπος που προσπάθησε τόσο να διατηρήσει δύο οικογένειες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέρας. Αν το μόνο πουθέλεις είναινα κάνεις σεξ, δεν κάνεις παιδιά”.
Όταν δόθηκε ο λόγος στον Φριτσλ, απευθυνόμενος στους τρεις δικαστές και στους 8 ενόρκους, είπε πως και ο ίδιος υπέφερε στα χέρια της μητέρας του. “Είχα δύσκολα παιδικά χρόνια. Η μητέρα μου δεν με ήθελε. Ήταν 42 ετών όταν γεννήθηκα αλλά εκείνη δεν ήθελε παιδί. Έτσι, μου φερόταν ανάλογα. Με χτυπούσε”. Όταν ρωτήθηκε αν είχε φίλους στη ζωή του, απάντησε αρνητικά.
Η δίκη του αιώνα για την Αυστρία
Το δικαστήριο παρακολούθησε χθες βιντεοσκοπημένο το πρώτο μέρος από την 11ωρηκατάθεση της 42χρονης κόρης του Ελίζαμπεθ. Σήμερα θα ακολουθήσειτο δεύτερο μέρος. Όμως, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο δεν έγιναν γνωστές. Η ίδια η Ελίζαμπεθ και τα παιδιά της βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία και προστατεύονται από τις αρχές. Πιστεύεται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε ανακοινωθεί ακόμη και την Πέμπτη, ίσως και την Παρασκευή. Για την Αυστρία, η δίκη αυτή είναι “η δίκη του αιώνα”.
Αν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία- για το θάνατοενός παιδιού μόλις δύο ημερών, το 1996-αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Μικρότερες είναι οι ποινές που προβλέπονταιγια τις άλλες κατηγορίες: μέχρι 20 χρόνια για αιχμαλωσία, μέχρι 15 χρόνια για βιασμό και ένας χρόνος φυλάκισηγια αιμομιξία.