Τροχαία ατυχήματα. Ηλεκτρονικό έγκλημα. Σχολική βία. Νευρική ανορεξία. Καταλήψεις. Ο θάνατος του Αλέξη. Ζώα σε κίνδυνο. Σεξουαλική ζωή. Παχυσαρκία. Τα προβλήματα των μεταναστών. Για ακόμη μία χρονιά τίποτα δεν ξέφυγε από τη νεανική ματιά και την πένα των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ».


Η επιλογή των εντύπων που βραβεύτηκαν ούτε και φέτος ήταν εύκολη. Οι μαθητές αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον έως τη Β΄ Λυκείου- που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της… ρομποτοποίησης λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων- διατηρούν τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους και τολμούν να δημοσιοποιούν αυτά που τους ενοχλούν εντός και εκτός σχολείου. Καυτηριάζουν. Κάνουν ρεπορτάζ και έρευνες με συνεντεύξεις και φωτογραφίες όπως κάνουν και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι αρκετές εφημερίδες δίνουν δυναμικό «παρών»- όπως επιβάλλει πλέον η ηλεκτρονική εποχή- και στο Ίντερνετ. Αρκετά και τα ρεπορτάζ για το θέμα της φτώχειας, αφού φέτος ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το ειδικό βραβείο «Παιδί και Φτώχεια» που θα δοθεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid. Η Κριτική Επιτροπή ξεψάχνισε φέτος περισσότερα από 500 μαθητικά έντυπα. Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού κερδίζουν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από ένα lap top και στυλογράφους. Δώρα θα απονεμηθούν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι μαθητές και τα σχολεία τους θα πάρουν εκτυπωτές και ηχοσυστήματα. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι τα καταστήματαΓερμανός, η εταιρείαCross (Ψαρρός)

και ηSony.

Επίσης, ειδικό βραβείο θα πάρουν σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid για τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα με θέμα «Παιδί και Φτώχεια». Τo Λύκειο που διακρίθηκε κερδίζει ένα ΡC, ενώ το Γυμνάσιο και το Δημοτικό από έναν εκτυπωτή, όλα προσφορά των καταστημάτων Γερμανός.

Τα βραβεία σε έντυπα του Λυκείου


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Βουτιά στο… καινό»

Γενικό Λύκειο Καράτουλα Ηλείας

ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στην Εθνική Οδό Πύργου- Πατρών δεν άφησαν ασυγκίνητους τους μαθητές από το Λύκειο Καράτουλα Ηλείας. Αφιερώνουν μία σελίδα με τον τίτλο «τροχαία αλλά ουδόλως… τυχαία» για να παρουσιάσουν τα στοιχεία, τις αιτίες και τα συμπεράσματά τους για τα τροχαία στην περιοχή τους. Η εφημερίδα τους έχει απ΄ όλα. Επιτόπιο ρεπορτάζ για τη βιολογική γεωργία σε ένα κτήμα της περιοχής, φωτογραφικά οδοιπορικά, κριτικές για το βιβλίο, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Και βέβαια δεν παραλείπουν να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τις δραστηριότητες του σχολείου τους, όπως για τη θεατρική ομάδα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Χωρίς Σύνορα»

2ο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού

«… ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟνα ασκήσουμε την όποια μορφή εξουσίας που ενδεχομένως έχουμε, ώστε να “τιμωρήσουμε” (γιατί για άμεση ή έμμεση τιμωρία πρόκειται) ανθρώπους που δεν ανήκουν στη δική μας ομάδα». Η μαθήτρια Έλσα Αναστασοπούλου καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από μία προσωπική εμπειρία. Μία γυναίκα που εκδίδεται, μία πόρνη, μένει στην ίδια πολυκατοικία όπου κατοικεί και η Έλσα. Από τη διαχειρίστρια μαθαίνει ότι γίνονται κινήσεις για να απομακρυνθεί από την πολυκατοικία. Με γλαφυρό τρόπο η Έλσα μεταφέρει στο χαρτί αυτό που όλοι νιώθουμε αρχικά απέναντι στο διαφορετικό. Και φτιάχνει ένα κείμενο- ύμνο στην ισότητα και τη διαφορετικότητα. Λέει ότι αρχικά και η ίδια σκέφτηκε ότι θα προτιμούσε να συγκατοικεί με ανθρώπους που κάνουν περίπου την ίδια ζωή μ΄ εκείνη. Αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε πως κουβαλά μέσα της, όπως όλοι μας, στερεότυπα και τάσεις ρατσισμού. «Πόσο εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε έναν υπάλληλο με βαμμένα ροζ μαλλιά και πολλά σκουλαρίκια; Αλλά και πόσο εύκολα θα δεχόμασταν έναν υπέρβαρο στην παρέα μας;», γράφει. Και προσθέτει ότι αυτό που την ενόχλησε είναι το «δικαίωμα» που πήραν οι ένοικοι να επέμβουν στη ζωή της συγκεκριμένης γυναίκας, επιδιώκοντας να τη διώξουν από το σπίτι της.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ»- ΑCΤΙΟΝ ΑΙD

«Της γάτας το κουδούνι»

4ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου

ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑαφιερώνουν οι ρεπόρτερ του 4ου Λυκείου για το θέμα «Παιδί και φτώχεια». Η μαθήτρια Αλίκη Μωυσιάδη μεταφέρει στους συμμαθητές της τη θλιβερή πραγματικότητα των αριθμών: «Ακούγεται τελείως παράλογο, εξωπραγματικό, ίσως βγαλμένο από έναν εφιάλτη το ότι εν έτει 2009 κάθε λεπτό, 9 παιδιά, κάπου στον κόσμο, πεθαίνουν από υποσιτισμό», γράφει. Και πιο κάτω αναφέρει ότι 250 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να ζήσουν. Και προτρέπει τους μαθητές να βοηθήσουν- μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων- και μάλιστα «τώρα». Η συμμαθήτριά της Γεωργία Μεγαδούκα υπογράφει ένα κείμενο που μεταφέρει εικόνες από την ελληνική πραγματικότητα: «… μα εκείνο που πρέπει να παρατηρήσεις περισσότερο απ΄ όλα, είναι μήπως δεις κανένα παιδί… Γιατί τα περισσότερα δουλεύουν.

Καθαρίζουν, πουλάνε χαρτομάντιλα και πλένουν αμάξια στα φανάρια… Αν πάλι δεν δεις κανένα παιδί, μην απορήσεις. Μη με βγάλεις ψεύτρα. Εκεί είναι. Απλά έχουν όλα τους μεγαλώσει. Είναι άντρες και γυναίκες από 7 χρονών. Και αυτό όχι γιατί το επέλεξαν…».

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

«Τα νέα των νέων»

2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη- Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΧΑΡΤΙ,το καλό στήσιμο σε συνδυασμό με την προσεγμένη επιλογή φωτογραφιών και σκίτσων κάνουν την εφημερίδα «Τα νέα των νέων» να κερδίζει την πρώτη εντύπωση του αναγνώστη, ώστε να προσέξει και το περιεχόμενό της. Τα περισσότερα κείμενα είναι σύντομα- συνήθως δεν ξεπερνούν τη μισή σελίδα. Όσο για τη θεματολογία, οι μαθητές από το 2ο Λύκειο Χορτιάτη γράφουν για την εφηβεία, παρουσιάζουν με χιούμορ το πρόβλημα της ακμής («γιατί βγάζουμε σπυράκια ακμής»). Έχουν όμως και ειδήσεις που τις δημοσιεύουν σε μόλις 4-5 γραμμές, όπως η ακόλουθη: ευχαριστούν τους συμπολίτες τους στον Χορτιάτη επειδή τους στήριξαν οικονομικά για να εκδοθεί η εφημερίδα. Όπως λένε, χωρίς τη βοήθειά τους η έκδοση του 4ου τεύχους θα ήταν αδύνατη. Πράγμα που δείχνει ότι εν έτει 2009 η έκδοση ενός μαθητικού εντύπου, ενώ θα έπρεπε να στηρίζεται από το Υπουργείο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

«Κοινωνία μαθητική»

5ο Γενικό Λύκειο Πατρών

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ δεν είναι πολύ μεγάλα.

Ούτε και οι φωτογραφίες ή τα σκίτσα. Κι αυτό όπως φαίνεται διευκόλυνε τη συντακτική ομάδα από το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών να κάνει μία καλή επιλογή θεμάτων. Σε μόλις 24 σελίδες καταφέρνουν να παρουσιάζουν ρεπορτάζ και αφιερώματα για την παιδική παχυσαρκία, για τον Μάη του ΄68, για τους κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, για την κλιματική αλλαγή. Παίρνουν συνέντευξη από τον καθηγητή Δ. Νανόπουλο. Και βέβαια από μία εφημερίδα που τα έχει όλα δεν λείπουν οι στήλες με κριτικές για τη μουσική, για σκηνοθέτες όπως ο Ελία Καζάν, για το θέατρο.

Έπαινος

ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, «ΖΟΟΜ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»:

Αφιερωμένο στη διαφορετικότητα είναι το τελευταίο τεύχος (Μαρτίου 2009) της εφημερίδας των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Για πρώτη φορά οι μαθητές μιλούν για την ειδική αγωγή στο σχολείο- τι τους λείπει- και στέλνουν μήνυμα: «Εμείς δεν έχουμε τίποτα διαφορετικό από τα άλλα ΤΕΕ, απλά εμείς έχουμε κάποιες δυσκολίες και γι΄ αυτό άνοιξε το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Πάτρας». Η απονομή

Η απονομή των βραβείων του 16ου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), Ακαδημίας 20. Η Κριτική Επιτροπή

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλης Νικολόπουλος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο Μιχάλης Φακίνος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αντώνης Σανουδάκης, φιλόλογος και συγγραφέας και ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος- βιβλιοκριτικός.

Τα βραβεία σε Δημοτικά και Γυμνάσια


ΓΥΜΝΑΣΙΑ:

Γυμνάσιο Έγκωμης Λευκωσίας Κύπρου, Γυμνάσιο Γλαύκης Ξάνθης, 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου Χανίων Κρήτης, Γυμνάσιο Βλαχιώτη Λακωνίας, Γυμνάσιο Ιωλκού Μαγνησίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ:

Δημοτικό Σχολείο Ν. Μάκρης, Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Διασέλλων Ηλείας, 3ο Δημοτικό Περιστερίου, Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας, 2ο εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου, 1ο Δημοτικό Νάξου.