Αυστηρό έλεγχο των αντιιικών φαρμάκων αλλά και χρήση κοκτέιλ δύο εμβολίων, για τον πνευμονόκοκκο και την εποχική γρίπη, προτείνει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης όσον αφορά την προστασία από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.
Ειδικά για το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αυτό προτείνεται καθώς, από τη βιβλιογραφία μετά την εμπειρία της ισπανικής γρίπης, προκύπτει ότι η πνευμονία είναι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους. Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τους ενηλίκους άνω των 55 με χρόνια νοσήματα οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του πνευμονόκοκκου ώς τον Σεπτέμβριο ώστε να αποκτήσουν άμεσα ανοσία. Αλλά θα πρέπει, επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. 8 εκατ. δόσεις
Τις παραπάνω συστάσεις έκανε χθες η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη και αποδέχθηκε την εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για άμεση ταχύτατη προμήθεια 8 εκατ. δόσεων (επαρκούν για 4 εκατ. ανθρώπους με διπλή δόση) εμβολίου για τον ιό της γρίπης Η1Ν1.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για τον Σεπτέμβριο, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων. Την ίδια εκτίμηση για την πιθανότητα να έχουμε έξαρση του ιού το φθινόπωρο κάνουν και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμό του όρου «κρούσμα». Αυτό, όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συμβαίνει διότι «ετοιμαζόμαστε για ευρεία και συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού και στην κοινότητα», κι αυτό, «πιθανολογούμε ότι μπορεί να γίνει από το φθινόπωρο, αλλά μπορεί να γίνει και αργότερα». Μέχρι σήμερα, ως ύποπτο κρούσμα καταγραφόταν όποιος είχε συμπτώματα και είχε επιστρέψει από χώρες με υψηλό επιπολασμό της νέας γρίπης. Από τη στιγμή όμως που ο ιός θα μεταδίδεται από Έλληνα σε Έλληνα, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, θα θεωρείται ότι ο ιός μεταδίδεται στην κοινότητα. Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων (όπως το ταμιφλού) και, κυρίως με την κατάχρησή τους προληπτικά από ανησυχούντες πολίτες. Η Επιτροπή πρότεινε την αυστηρή επιτήρηση σε όλο τον υγειονομικό τομέα της χρήσης των αντιιικών φαρμάκων λόγω πιθανών παρενεργειών. Αναφερόμενος στην κατάχρηση αντιιικών φαρμάκων, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «στην Ιαπωνία που υπήρχε μεγάλη χρήση ταμιφλού είχαν παρατηρηθεί μέχρι και ψυχωσικές αντιδράσεις ή παρενέργειες ψυχωσικού τύπου».
Οι ξενοδόχοι
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, θα ακολουθήσει ειδική επαφή των διοικήσεων τών κατά τόπους νοσοκομείων και κέντρων υγείας με τους ξενοδόχους ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός και ετοιμότητα. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, πάντως, αντέδρασε έντονα σε κάποια αρχική σκέψη του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νέας γρίπης, επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία.
8 ΕΚΑΤ. ΕΜΒΟΛΙΑ
Εγκρίθηκε η προμήθεια 8 εκατ.
δόσεων εμβολίου για τον ιό της γρίπης Η1Ν1, όπως ζήτησε το ΚΕΕΛΠΝΟ
Στη Σκωτία το πρώτο θύμα της νέας γρίπης στην Ευρώπη
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ από τη γρίπη Α (Η1Ν21), την αποκαλούμενη και γρίπη των χοίρων, καταγράφηκε την Κυριακή στην Ευρώπη. Σκωτσέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένας ασθενής υπέκυψε από τη νόσο λίγες μόνον ημέρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για πανδημία.
Το πρόσωπο που υπέκυψε είχε και άλλα προβλήματα με την υγεία του, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι ο ιός της γρίπης από τον οποίο είχε προσβληθεί ήταν σε γενικές γραμμές ήπιος. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασθενή. Η Σκωτσέζα υπουργός Υγείας Νίκολα Στάρτζον δήλωσε πως ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός. «Όσο τραγικός κι αν είναι ο σημερινός θάνατος», δήλωσε η υπουργός την Κυριακή, «θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί από τον Η1Ν1 εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώματα».
Μείγμα ιών!
Στη Σκωτία έχει εμφανιστεί δυσανάλογα υψηλός αριθμός κρουσμάτων της γρίπης Η1Ν1, η οποία προκαλείται από ένα μείγμα ιών της ανθρώπινης γρίπης, της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι σκωτσέζικες αρχές έχουν επιβεβαιώσει 498 από τα 1.261 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σ΄ ολόκληρη τη Βρετανία- τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από την εν λόγω γρίπη. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Μεξικό, που ήταν η εστία της επιδημίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, καθώς περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.