Την ακύρωση του πρώτου «δικαστικού μπλόκου» για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς επιχειρεί να πετύχει το ελληνικό Δημόσιο που μέσα σε χρόνο- ρεκόρ κατέθεσε και κοινοποίησε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο δικαίωσε τον δικηγόρο Θεόδωρο Σκουζό.


Η πρόεδρος υπηρεσίας τότε, με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, χωρίς να δημιουργεί οποιασδήποτε μορφής δεδικασμένο, ουσιαστικά έβαλε φρένο στην εκτέλεση του εκκαθαριστικού σημειώματος που είχε λάβει ο δικηγόρος από την Εφορία, με βάση το οποίο έπρεπε να πληρώσει έκτακτη οικονομική εισφορά 5.000 ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο θέλοντας να προλάβει την έκδοση ανάλογων αποφάσεων, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, κινητοποιήθηκε αμέσως και κοινοποίησε στον δικηγόρο αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής. Η προσφυγή θα υποβληθεί άμεσα στον πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να συμφωνήσει ή να εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη συνάδελφό του που έκρινε για πρώτη φορά το ζήτημα.

Στη δεκασέλιδη προσφυγή του το ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενο νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, χαρακτηρίζει «εσφαλμένη» την έκδοση της επίμαχης προσωρινής διαταγής και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά ζητά από το δικαστήριο να… πάρει πίσω την προηγούμενη απόφαση που δικαίωσε τον πολίτη.

Η νέα «ετυμηγορία» θα έχει ενδιαφέρον, αν και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση και πάλι δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα δεδικασμένου και να… προκαλέσει ντόμινο για αντίστοιχες αιτήσεις που εκκρεμούν σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. «Η έκτακτη εφάπαξ εισφορά αποσκοπεί στην κάλυψη έκτακτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ακριβώς λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της και προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκε, θα πρέπει να εισπραχθεί άμεσα. Η ανάγκη για την άμεση είσπραξη της εν λόγω εισφοράς αποκλείει τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος, αφού άλλως θα αναιρούνταν ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε η επίμαχη διάταξη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

Το επιχείρημα

Επιπλέον, στην προσφυγή υπερθεματίζεται ο συνταγματικός χαρακτήρας του νόμου για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, που αμφισβητείται από τους φορολογουμένους οι οποίοι επέλεξαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η υπό δικαστική αμφισβήτηση διάταξη επιβάλλει, όπως υποστηρίζει το Δημόσιο, έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και εξαιτίας αντιφατικών προσωρινών διαταγών από διαφορετικά δικαστήρια, κατ΄ εξαίρεση με πρωτοβουλία του γενικού επιτρόπου Επικρατείας Τακτικών Δικαστηρίων κ. Κ. Πετρόπουλου ορίστηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη εκδίκαση επί αιτήσεως αναστολής του μέτρου. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει- όπως εκτιμάται- «πιλότο» για ανάλογες προσφυγές.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Η σημασία της «άμεσης είσπραξης» λόγω των «έκτακτων αναγκών της οικονομίας» επισημαίνεται στην αίτηση του Δημοσίου

Οι δικαστικές μάχες για την έκτακτη εισφορά


Οι αντικρουόμενες αποφάσεις σε επίπεδο προσωρινής διαταγής ήταν ένας από τους λόγους που επισπεύθηκε η συζήτηση επί της ουσίας των πρώτων αιτήσεων αναστολών κατά του μέτρου της έκτακτης εισφοράς. Η πρώτη δίκη, η απόφαση της οποίας- κατά τις εκτιμήσεις- θα αποτελέσει και πρόκριμα, ορίστηκε για τις 29 Σεπτεβρίου 2009.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Εκδίδεται η πρώτη προσωρινή διαταγή που βάζει φρένο στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα δικηγόρου που προσέφυγε για λογαριασμό του στη Δικαιοσύνη. 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης λέει «όχι» στην έκδοση προσωρινής διαταγής για το ίδιο θέμα σε έναν φαρμακοποιό και έναν επιχειρηματία που αποφάσισαν να προσβάλουν δικαστικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έλαβαν για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς. 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη φορά δικαιώνει δικαστικό επιμελητή εκδίδοντας θετική γι΄ αυτόν προσωρινή διαταγή, που «μπλοκάρει» την καταβολή της έκτακτης εισφοράς που του αναλογεί.