Τα αθλητικά παπούτσια υψηλής τεχνολογίας μπορεί να προκαλούν τα τραύματα που υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένα να αποτρέπουν. Η λύση; Να επιστρέψουμε στη φύση και να τρέχουμε ξυπόλητοι.


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τρέχουν ξυπόλητοι, εν μέρει χάρη στον άλλοτε δημοσιογράφο, ξυπόλητο δρομέα και συγγραφέα Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ. Το βιβλίο του «Γεννημένος για να τρέχει» (Βorn to Run), που εκδόθηκε τον Μάιο, έχει προκαλέσει αίσθηση σε όσους ασχολούνται με τους αγώνες δρόμου, κυρίως εξαιτίας των ισχυρισμών του συγγραφέα ότι τα αθλητικά παπούτσια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα πόδια και ότι αυτό συμβαίνει από το 1972, τη χρονιά που η Νike επινόησε το σύγχρονο αθλητικό παπούτσι. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι ενισχυμένες καμάρες και οι μαλακές σόλες έχουν προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς σε δρομείς απ΄ όσους έχουν αποτρέψει.

«Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, υπέθετα ότι οι ορθοπεδικοί θα στρέφονταν όλοι εναντίον μου», λέει ο ΜακΝτούγκαλ. «Όμως κάθε εβδομάδα που περνάει, όλο και περισσότεροι θέλουν να μου μιλήσουν για τα οφέλη που έχουμε όταν τρέχουμε ξυπόλητοι. Προκάλεσα τη βιομηχανία των αθλητικών παπουτσιών να μου δείξει μία μελέτη ότι τα προϊόντα τους δεν προκαλούν ζημιά και ουδεμία το έκανε ώς τώρα. Όταν έγραφα το «Βorn to Run» ανησυχούσα πολύ μήπως προκαλέσω μια επιδημία τραυματισμών στα πόδια. Όμως λαμβάνω συνεχώς e-mails από ανθρώπους που λένε ότι χρησιμοποιούν τα πόδια τους για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια».

Ο ΜακΝτούγκαλ έχει την υποστήριξη αρκετών εξεχόντων αθλητιάτρων. «Αφότου έγιναν οι πρώτες πραγματικές μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι τραυματισμοί στον αχίλλειο τένοντα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10%, ενώ η πελματιαία περιτονίτιδα έχει μείνει στα ίδια επίπεδα», λέει ο Στίβεν Πράιμπατ, ειδικός στα τραύματα των δρομέων και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ποδιατρικής Αθλητικής Ιατρικής.

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ»

«Οι ενισχυμένες καμάρες και οι μαλακές σόλες έχουν προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς απ΄ όσους έχουν αποτρέψει»

«Τα φτηνά παπούτσια είναι πιο ακίνδυνα»


ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ του που δημοσιεύτηκε το 2008 στη Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, ο Κρεγκ Ρίτσαρντς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ στην Αυστραλία, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι τα αθλητικά παπούτσια καθιστούν τον αθλούμενο λιγότερο ευάλωτο σε τραυματισμούς. Δρομείς που φορούν τα κορυφαία αθλητικά παπούτσια είναι 123% πιθανότερο να τραυματισθούν, σε σχέση με δρομείς που φορούν φτηνά παπούτσια, σύμφωνα με μια μελέτη του 1989 από τον Μπερνάρ Μαρτί, ειδικό στην Προληπτική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Η ερευνητική ομάδα του κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βάζοντας κάτω από το μικροσκόπιο 4.358 δρομείς του Γκραν Πρι της Βέρνης, μιας κούρσας 15 χιλιομέτρων. Πώς απαντούν οι κατασκευαστές αθλητικών παπουτσιών; Προσφάτως άρχισαν να αυξάνονται τα παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για να μας δίνουν την αίσθηση ότι τρέχουμε ξυπόλητοι. Η Τerra Ρlana φτιάχνει παπούτσια με εξαιρετικά λεπτές σόλες· τα παπούτσια της Vibram λειτουργούν σαν γάντια στα πόδια, ενώ το μινιμαλιστικό ντιζάιν των Free της Νike έχει στόχο να περιορίσει τα εμπόδια που δημιουργεί στο βάδισμα ένα συνηθισμένο αθλητικό παπούτσι.