Επιστήμονες εντόπισαν γονιδιακό ελάττωμα που ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Νature Genetics», το να έχει μια γυναίκα δύο αντίγραφα του ελαττωματικού γονιδίου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 40%. Ειδικοί θεωρούν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2 που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι ήδη γνωστό πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες, αλλά είναι σπάνια τα ελαττώματα σε αυτά τα γονίδια και πιθανόν προκαλούν λιγότερο από το 5% των περιστατικών. Έτσι, οι επιστήμονες εξετάζουν την ύπαρξη άλλων γονιδιακών ελαττωμάτων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον κληρονομικό κίνδυνο.
Οι ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο Cancer Research της Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το UCL των ΗΠΑ μελέτησαν το γονιδίωμα 1.810 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και 2.535 που δεν έπασχαν από τη νόσο.
Ανακάλυψαν γενετικά «γράμματα» που ονομάζονται μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SΝΡ), τα οποία όταν έμπαιναν σε άλλη σειρά αυξανόταν ο κίνδυνος για ορισμένες γυναίκες να παρουσιάσουν καρκίνο στις ωοθήκες.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακάλυψαν να σχετίζεται αποκλειστικά ένα SΝΡ με τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9.