Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε νεότατηηλικία – ήταν μόλις35 ετών όταν πέθανε – συναρπάζει εδώ και δεκαετίες τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και έχει οδηγήσει σε πολλές θεωρίες για τα αίτιά του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δηλητηριάσεις, ρευματικός πυρετός και κατανάλωση χαλασμένου χοιρινού.
Τώρα, επιστήμονες από την Ολλανδία αναφέρουν πως υπάρχει ένας ακόμα ύποπτος: η μόλυνσή του από στρεπτόκοκκο στον λαιμό, η οποία πιθανότατα εξαπλώθηκε στους νεφρούς του και τον οδήγησε στη νεφρική ανεπάρκεια και τον θάνατο.
Ο συνθέτης πέθανε στη Βιέννη το 1791 και, όπως γράφουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», η κλινική εικόνα πριν από τον θάνατό του είναι συμβατή με στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
Εκείνη την εποχή, ο θάνατός του καταγράφηκε ως «σοβαρός στρατιωτικός πυρετός» καινεκροψία δεν έγινε, ενώ ο τάφος του δεν υπάρχει πια – επτά χρόνια έπειτα από το θάνατό του, έγινε εκταφή για να χρησιμοποιηθεί για άλλο νεκρό ο χώρος της ταφής του.
Οι ολλανδοί ερευνητές συνέκριναν τα ιστορικά στοιχεία για τη νόσο του συνθέτη – είχε πυρετό, εξάνθημα, πόνους στα άκρα και στη μέση, εξάντλησηκαι φοβερό οίδημα (πρήξιμο) στο σώμα του – με τις αρρώστειες που επικρατούσαν την εποχή του θανάτου του.
Έτσι διαπίστωσαν πως το οίδημα (αποτελεί συνέπεια της συσσώρευσης υγρών στο σώμα) ήταν η τρίτη συνηθέστερη αιτία θανάτου τον 18ο αιώνα, έπειτα από τη φυματίωση και τον υποσιτισμό.
Λέγεται πως το σώμα του Μότσαρτ ήταν τόσο διογκωμένο τις τελευταίες μέρες του, ώστε δεν μπορούσε καν να αλλάξει θέση στο κρεβάτι του. Και τονΔεκέμβριο του 1791, τον μήνα που πέθανε, το οίδημα ήταν πολύ πιο συχνό στους άνδρες νεαρής ηλικίας.
Που οφειλόταν το οίδημα; Το πιθανότερο είναι σε μια απλή στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία σήμερα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά τότε συχνά αποδεικνυόταν μοιραία. Η λοίμωξη πιθανότατα κατέστρεψε τους νεφρούς του, προκαλώντας το επονομαζόμενο «οξύ νεφριτικό σύνδρομο», σύμφωνα με τους ερευνητές.