Επιτάχυνση της εξάπλωσης της νέας γρίπης παρατηρείται στην χώρα μας, σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).Όπως αναφέρει, η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε «ελαφρώς αυξημέναεπίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας».

Είναι η πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου που άρχισε η εβδομαδιαία (αντί της καθημερινής) καταγραφή, που το ΚΕΕΛΠΝΟ γράφει σε ανακοίνωσή του ότιη δραστηριότητας της γρίπης είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις προγενέστερες εβδομάδες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προσθέτει πως επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμα 207 κρούσματα, με τα 114 από αυτά να είναι άγνωστο πως και που μολύνθηκαν. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 1.631, με τα 750 από αυτά να είναι «ορφανά». Επειδή, ωστόσο, η καταγραφή είναι δειγματοληπτική, ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι πολλαπλάσιος.

Η Αττική εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα (763), με την Κρήτη (230) και τα νησιά του Ιονίου (161) να έπονται.

Στον κόσμο

Εν τω μεταξύ, ακόμα 5.776 κρούσματα της νόσου ανακοινώθηκαν χθες σε όλο τον πλανήτη, όπου οι περισσότερες χώρες επίσης κάνουν δειγματοληπτική καταγραφή. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 37 κατέληξαν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο έως χθες, καταγράφηκαν σε περισσότερες από 180 χώρες 237.129 κρούσματα και 2.144 θάνατοι. Ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων, πάντως, υπολογίζεται πως είναι 10 έως 100 φορές υψηλότερος.

Τρίτοι στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αλλά και νεκρών εξακολουθεί να έχει η Βρετανία (έως χθες, είχε αναφέρει 12.903 κρούσματα και 44 νεκρούς).

Ωστόσο, την πλησιάζει η Γερμανία (έχει πλέον 12.493, αλλά κανέναν νεκρό) – μία από τις λιγοστές πια προηγμένες χώρες η οποία εξακολουθεί να ελέγχει όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Η χώρα μας, με τα 1.631 κρούσματα, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, έχοντας ξεπεράσει τις άλλες μεσογειακές χώρες (η Ισπανία έχει αναφέρει 1.538 κρούσματα και 12 νεκρούς, και η Ιταλία 1.238 κρούσματα χωρίς κανένα νεκρό).

Η νέα γρίπη έχει συνολικά επιβεβαιωθεί σε 39.427 Ευρωπαίους, οι 63 εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους.