«ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ» και «διαφάνεια παντού» ζητά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «η διαφθορά και η ανομία» που υπάρχουν σήμερα «αποτελούν φρένο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Η Ιπποκράτους, που θεωρεί ότι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο τρέχουν και ότι οι πρόωρες κάλπες είναι πολύ πιθανές ενδεχομένως έπειτα από έναν ανασχηματισμό εντυπώσεων το επόμενο διάστημα, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δικαίωση που, όπως λένε στελέχη της, πέτυχε με την πρωτοβουλία να ζητήσει στοιχεία- αποδείξεις από την πλευρά Χριστοφοράκου.

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γ. Παπανδρέου προέκυψε χθες κατά τη σύσκεψη στελεχών με αντικείμενο την οικονομία και τις παρεμβάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και το στίγμα αυτό, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί παρά να αφορά την επομένη των εκλογών.

«Δημοσιονομική κατάρρευση»

«Όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, θα συμπαρασύρεται όλο το πολιτικό σύστημα», τόνισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη στελεχών (Γ. Ραγκούσης, Λούκα Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης) για την οικονομία και τη ΔΕΘ. «Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Για μας, ένα ευνομούμενο κράτος είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, προϋπόθεση για να αξιοποιείται ο δημόσιος πλούτος», υπογράμμισε. Επέρριψε δε ευθύνες στην κυβέρνηση και στον κ. Κ. Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας που, όπως είπε, επιδεινώνεται συνέχεια. «Βιώνουμε μια δημοσιονομική κατάρρευση και ένα τεράστιο παραγωγικό έλλειμμα».

ΔΕΘ στη σκιά σκανδάλων

Για την κατάσταση αυτή, που στον κόσμο της αγοράς δημιουργεί «σοκ και δέος», το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υπεύθυνη τη Ν.Δ. και τα σκάνδαλα που δημιουργεί και η ενασχόληση του δημόσιου βίου μ΄ αυτά ανακόπτει κάθε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό, και αυτό το επεσήμανε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ότι τα τρία τελευταία χρόνια το κέντρο της συζήτησης στη ΔΕΘ ήταν, το 2007 τα «τοξικά ομόλογα» και το πόρισμα Ζορμπά, το 2008 το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές (Παυλίδης κ.λπ.) και φέτος, το 2009, η υπόθεση Ζίμενς.

Για την οικονομία το πακέτο που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το πότε θα παρουσιαστεί στις λεπτομέρειές του, θα είναι πλήρες καθώς, όπως είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου, τα προβλήματα της οικονομίας «χρειάζονται συγκροτημένη αντιμετώπιση και όχι ημίμετρα προεκλογικής φύσεως». Στην Ιπποκράτους ξέρουν «τις δυσκολίες και την πραγματική οικονομική κατάσταση»όπως είπε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέουαλλά πιστεύουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται θα ανατάξει την οικονομία και θα της δώσει νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ως προς την υπόθεση Χριστοφοράκου, το ενδεχόμενο και δικαστικής αντιμετώπισης παραμένει ανοιχτό. «Όλα είναι ανοιχτά ακόμη και το να κινηθούμε δικαστικά, κάποια στιγμή που θα κρίνουμε ότι είναι πράγματι χρήσιμο και σημαντικό πολιτικά», τόνισε σχετικά ο κ. Γ. Ραγκούσης.