Η απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι από τις αρχές της Σκωτίας και η επιστροφή του στη Λιβύη προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, όμως όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως που προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη τον Δεκέμβριο του 1988 στην πτήση της ΡanΑm.


Η απελευθέρωση του Αμπντελμπασέτ Αλί αλ-Μεγκράχι από τις φυλακές της Σκωτίας, όπου εξέτισε οκτώ χρόνια από την κάθειρξή του σε ισόβια, ισοδυναμεί με την αφαίρεση του αιχμηρότερου αγκαθιού στις σχέσεις Βρετανίας- Λιβύης, ανοίγοντας δρόμο για μεγάλες βρετανικές μπίζνες στη χώρα του συνταγματάρχη Καντάφι. Σύμφωνα με τους Βρετανούς δημοσιογράφους μάλιστα, είναι πιθανό η τελική συμφωνία για την απελευθέρωση με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί στη βρετανική ΒΡ να κάνει έρευνες για αέριο στη Λιβύη- η κατ΄ αρχήν συμφωνία των δύο χωρών είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια μεταξύ Τόνι Μπλερ και Μουαμάρ Καντάφι – επετεύχθη στα τέλη Ιουλίου στην Κέρκυρα. Εκεί έκανε τις διακοπές του ο άνθρωπος που αναπλήρωνε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν (που επίσης έκανε διακοπές), ο λόρδος Μάντελσον, υπουργός Επιχειρήσεων, Καινοτομιών και Δεξιοτήτων. Και εκεί συναντήθηκε με τον Σεΐφ αλ-Ισλάμ, γιο του Καντάφι- συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα των ενεργειακών συμφωνιών και την απελευθέρωση του Μεγκράχι.

Καρκίνος του προστάτη

Ο 57χρονος Μεγκράχι ήταν ο μόνος καταδικασθείς για την έκρηξη στην πτήση 103 της ΡanΑm πάνω από το χωριό Λόκερμπι της Σκωτίας τον Δεκέμβριο του 1988, όπου 270 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο- εκ των οποίων 189 Αμερικανοί. Φέρεται να του μένουν μόλις λίγοι μήνες ζωής, αφού πάσχει από καρκίνο του προστάτη και με αυτό το σκεπτικό, για «ανθρωπιστικούς λόγους», αφέθηκε ελεύθερος. Είχε καταδικασθεί βάσει της μαρτυρίας ενός Μαλτέζου καταστηματάρχη, ο οποίος τον αναγνώρισε ως τον άνθρωπο που είχε αγοράσει από αυτόν ένα πουκάμισο- κομμάτια του οποίου βρέθηκαν αργότερα τυλιγμένα γύρω από τη βόμβα. Ο αλ-Μεγκράχι εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι είναι αθώος και δεν είναι λίγοι- μεταξύ των οποίων και αρκετοί Σκωτσέζοι βουλευτές οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή του- που τον πιστεύουν.

Μία από τους βουλευτές μάλιστα, η Κριστίν Γκράχαμ έγραψε στον «Ιndependent» ότι σύμφωνα με πηγές της στο υπουργείο Εσωτερικών οι Βρετανοί είπαν στους Λίβυους ότι θα τον απελευθερώσουν με τον όρο να αποσύρει την έφεσή του- κι αυτό διότι, όπως λέει η Γκράχαμ, στο δικαστήριο θα παρουσιάζονταν αποδείξεις ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη βόμβα στο αεροπλάνο (υπάρχουν πολλές εκδοχές για λιβανέζικη, συριακή και ιρανική ανάμειξη). Παρ΄ ότι επίσημα αυτό διαψεύσθηκε, μια τέτοια συμφωνία σύμφωνα με άρθρο στους «Τimes» βολεύει και τις ΗΠΑ, καθώς ο Καντάφι αποκήρυξε τα όπλα μαζικής καταστροφής και η Ουάσιγκτον θέλει να συνάψει με τη Λιβύη οικονομικές συμφωνίες αλλά και να εμποδίσει τη Ρωσία να της πουλήσει όπλα.

«Πιστεύουν ότι είμαι ένοχος, ενώ δεν είμαι»


ΜΕΧΡΙ να έρθουν βέβαια οι νέες αποδείξεις στο φως της δημοσιότητας, ο Μεγκράχι παραμένει ένοχος, οι οικογένειες των θυμάτων οργισμένες διότι πιστεύουν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και τα ερωτήματα για γεωπολιτικές στρατηγικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, όλο και περισσότερα. Ο Μεγκράχι στο σπίτι του στη Λιβύη έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τimes», όπου επέμεινε ότι είναι αθώος και ισχυρίσθηκε ότι οι δικηγόροι του θα δώσουν στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία.

Ζήτησε μάλιστα την κατανόηση των οικογενειών των θυμάτων:

«Πιστεύουν ότι είμαι ένοχος, ενώ δεν είμαι», είπε. «Κάποια μέρα η αλήθεια δεν θα είναι κρυφή όπως συμβαίνει τώρα. Έχουμε ένα αραβικό ρητό: “Η αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ”».