Συνέβη κι αυτό. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποκάλυψε σήμερα ότι… μαγείρεψετα αποτελέσματα των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη χώρα του, ανακοινώνοντας ότι εξασφάλισε ποσοστό μικρότερο του πραγματικού προκειμένου η νίκη του να φανεί πιο πιστευτή.

«Στις τελευταίες εκλογές με ψήφισε το 93% των Λευκορώσων» είπε σε συνέντευξή του, την οποία δημοσιεύει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Izvestia ενώ ο Λουκασένκο πραγματοποίησεεπίσκεψηστο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.Εκεί έγινε δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Διέταξα να μην ανακοινωθεί ποσοστό 93%, αλλά γύρω στα 80%. Κι’ αυτό επειδή ένα ποσοστό πάνω από το 90% δεν περνά ψυχολογικά» εξήγησε.

Σύμφωνα με τα…επίσημα αποτελέσματα, ο Λουκασένκο επανεξελέγη με 83% των ψήφων στις εκλογές του 2006, οι οποίες επικρίθηκαν ως μη δημοκρατικές από τη Δύση.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο διοικεί την πρώην σοβιετική δημοκρατία με σιδηρά πυγμή από το 1994 και έχει χαρακτηριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Συνάντηση με Μεντβέντεφ

Oι πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας συζήτησαν στο Σότσι για τη συνεργασία τους στον πυρηνικό τομέα και σε αυτόν της εσωτερικής ασφάλειας.

«Υπήρξε πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Λευκορωσία, ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Πρίκοντο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

Λουκασένκο και Μεντβέντεφ συζήτησαν παράλληλα «την οικονομική τους συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία τους στον διπλωματικό τομέα για τη διασφάλιση της εσωτερικής τους ασφάλειας», κατά το πρακτορείο.

Οι δύο πρόεδροι στη σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν τέλος να μετάσχουν στις 29 Σεπτεμβρίου στα στρατιωτικά γυμνάσια Occident 2000 που θα γίνουν στη Λευκορωσία.