Σερφάρισμα στο Ίντερνετ με ταχύτητες τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προσφέρουν σήμερα οι πιο γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις (ΑDSL)…


Μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition) μέσω Διαδικτύου, με ποιότητα εφάμιλλη του κινηματογράφου! Τηλεδιασκέψεις όπου οι συνομιλητές θα αισθάνονται ότι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον!

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις εφαρμογές που θα προσφέρουν τα νέα… υπερηχητικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που έρχονται και στη χώρα μας και αποτελούν το επόμενο σημαντικό βήμα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θα απλωθούν σε περισσότερα από δύο εκατ. νοικοκυριά.

Οι ανάγκες των Ελλήνων χρηστών και κυρίως των επιχειρήσεων για γρήγορες και σύγχρονες υπηρεσίες επικοινωνιών μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν, διαπιστώνουν ήδη τα στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια τα 256 Κbps στις συνδέσεις του Ίντερνετ θεωρούνταν… αστρονομική ταχύτητα! Σήμερα οι συνδέσεις των 8 Μbps ή 12 Μbps, απλώς ικανοποιούν. Αύριο τα 30 Μbps ή τα 40 Μbps μπορεί να μην αρκούν. Είναι προφανές- τονίζουν τα ίδια στελέχη- ότι θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ανεβαίνουν στα 50 Μbps ή ακόμα και στα 100 Μbps, κάτι που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που θα καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο (last mile) της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το Διαδίκτυο, καθώς θα φθάνουν μέχρι το σπίτι του και γι΄ αυτό αποκαλούνται «Fiber-to-the-Ηome» (FΤΤΗ). Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών. Στη Γαλλία η εθνική στρατηγική έχει ως στόχο τη σύνδεση 4 εκατ. κατοικιών μέχρι το 2012.

Οι οπτικές ίνες

Στη χώρα μας, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί σχέδιο για την εξάπλωση ενός μεγάλου δικτύου οπτικών ινών που θα φτάσει σε 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, δίκτυο οπτικών ινών θα αποκτήσουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι 52 πρωτεύουσες νομών και συνολικά 186 δήμοι. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με τις πρώτες συνδέσεις να είναι διαθέσιμες σε περίπου τρία χρόνια.

Οι οπτικές ίνες προσφέρουν… υπερηχητικές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φτάνουν μέχρι τα 100 Μbps (έναντι 24 Μbps που θεωρητικά προσφέρει αυτήν τη στιγμή – μόνο για τη λήψη δεδομένων- η υπάρχουσα τεχνολογία ΑDSL). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, το πολύ γρήγορο σερφάρισμα στο Ίντερνετ, η τηλεεργασία, η τηλεϊατρική κ.λπ.

Οι σύμβουλοι του υπουργείου Μεταφορών εκτιμούν ότι το 2013 θα έχουν ευρυζωνική σύνδεση συνολικά 2,4 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά (64% διείσδυση). Από αυτά, τουλάχιστον το 45% θα έχει πρόσβαση μέσω του δικτύου οπτικών ινών.

2,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Έργο 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τις πρώτες συνδέσεις να είναι διαθέσιμες περί το 2012

ΟΤΕ: ανεβάζει… ταχύτητες με ενδιάμεσης γενιάς τεχνολογία


ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ στο Ίντερνετ όμως, ετοιμάζεται να ανεβάσει και ο ΟΤΕ. Δεδομένου ότι η υλοποίηση του σχεδίου των οπτικών ινών του υπουργείου Μεταφορών θα απαιτήσει αρκετό χρόνο (οι πρώτες συνδέσεις θα είναι διαθέσιμες από το 2012), ο Οργανισμός σχεδιάζει να επενδύσει άμεσα στην «ενδιάμεση λύση» της τεχνολογίας VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line), αναβαθμίζοντας το σημερινό δικό του ευρυζωνικό δίκτυο (ΑDSL).

Μέσω της αναβάθμισης αυτής, πολύ σύντομα θα μπορεί να προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ έως 52 Μbps!

Ειδικότερα, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει το πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL (τεχνολογία κατά μία γενιά νεώτερη από το ΑDSL, η οποία μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ταχύτητα μετάδοσης και λήψης δεδομένων) σε συνδρομητές στους Αμπελοκήπους, στην Άνοιξη, στο Κουκάκι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η τεχνολογία VDSL θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να αυξήσει τη χωρητικότητα στο δίκτυό του, παρέχοντας θεωρητικές ταχύτητες έως 52 Μbps, έναντι των 24 Μbps που είναι σήμερα η ανώτατη θεωρητική ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ. Από την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα «ανεβάσει» ταχύτητες ο ΟΤΕ και στο υπόλοιπο δίκτυο σε όλη τη χώρα, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις. Η αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου του ΟΤΕ σε VDSL έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει στον Οργανισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο του κόστους των περίπου 2,1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του έργου FΤΤΗ (οπτική ίνα στο σπίτι).