ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια συγκινησιακή σκηνή, όταν πήγε στον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, του πρόωρα χαμένου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας που ήταν συμπαραστάτης του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση το 1999. Ήταν εκεί (φωτό) η χήρα του Τζεμ Ελντζίν ο γιος του Κερίμ και η κόρη του Ιπέκ, που είναι τακτική επισκέπτρια του Συμποσίου της Σύμης. Λεπτομέρεια: ήθελε να είναι παρών και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Όμως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο και το σφιχτό- λόγω Διαβαλκανικής- πρόγραμμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν τού επέτρεψε να είναι παρών στο κοιμητήριο.
Χωρίς παραβιάσεις
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ εξ αφορμής της μετάβασης του Γιώργου στην Κωνσταντινούπολη, ο Δημήτρης Δρούτσας επικοινώνησε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών- σε λογική «των φρονίμων τα παιδιά…»- ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχαν παραβιάσεις του FΙR από τουρκικά μαχητικά την Παρασκευή. Όταν το μετέφερε στον Παπανδρέου, εκείνος του είπε: «Βλέπεις πως όταν ασκείς εσύ ο ίδιος πολιτική πρωτοβουλιών δεν αφήνεις περιθώρια στον άλλον να κάνει επιθετικές κινήσεις…».
Με Χριστόφια και Κλίντον
ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ – το αντίθετο!- δεν πέρασε στη Λευκωσία η επίσκεψη- αστραπή του Γιώργου στην Τουρκία. Ο Παπανδρέου μίλησε δύο φορές με το Δημήτρη Χριστόφια την Παρασκευή. Μία φορά για το ταξίδι του στην Κύπρο τη Δευτέρα 19 τρέχοντος, και άλλη μία για το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι ο Παπανδρέου μίλησε τηλεφωνικά και με τη Χίλαρι Κλίντον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Ζυρίχη και η συνομιλία αφορούσε θέματα της περιοχής μας.
Συγχαρητήρια στον Ομπάμα
«ΑΠΟΤΕΛΕΙ για μένα ιδιαίτερη χαρά ότι μια από τις πρώτες επιστολές που γράφω με την επίσημη ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι για να σας συγχαρώ για τη βράβευσή σας με Νόμπελ Ειρήνης 2009. Η επιλογή του Ιδρύματος Νόμπελ έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια δίκαιη αναγνώριση της σημαντικής σας συμβολής στον ιερό σκοπό της ειρήνης…». Έτσι αρχίζει το συγχαρητήριο γράμμα του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Μπαράκ Ομπάμα.