Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Θησέας ταξίδεψε στην Κρήτη κατάφερε να μη χαθεί στον Λαβύρινθο όπου κατοικούσε ο Μινώταυρος χάρις στον μίτο της Αριάδνης. Μήπως όμως δεν ανήκουν όλα στη σφαίρα του μύθου; Ερευνητές υποστηρίζουν σήμερα ότι ο Λαβύρινθος μπορεί να υπήρξε στην πραγματικότητα.
Ένα παλιό λατομείο στην Κρήτη, με εκτεταμένο περίπλοκο δίκτυο τούνελ, θα μπορούσε να είναι ο αρχαίος Λαβύρινθος του Μινώταυρου, του μυθικού τέρατος με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Έλληνες και Βρετανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν εξερευνητική αποστολή το περασμένο καλοκαίρι στο λατομείο κοντά στη Γόρτυνα, πιστεύουν ότι διεκδικεί επί ίσοις όροις τον Μινώταυρο με το μινωικό παλάτι της Κνωσού που ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα και βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα πιο μακριά.
Οι 60.000 άνθρωποι που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κνωσό μαθαίνουν από τους ξεναγούς τους ότι εκεί βρισκόταν σχεδόν σίγουρα η κατοικία του Μίνωα, ο οποίος έχτισε τον Λαβύρινθο για να ζήσει εκεί ο Μινώταυρος, ένα τρομακτικό ον που γεννήθηκε από την ένωση της συζύγου του βασιλιά με έναν ταύρο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την αποστολή θεωρεί ότι η σπηλιά κοντά στη Γόρτυνα, τη ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης, θα μπορούσε να είναι ο Λαβύρινθος- αν ο μύθος βασίζεται σε ένα πραγματικό μέρος κι έναν υπαρκτό βασιλιά.
Ο Νίκολας Χάουαρθ, καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας, επισημαίνει ότι μπορεί η Γόρτυνα να εξαφανίστηκε από την ιστορία του Λαβυρίνθου εξαιτίας της κυρίαρχης θέσης που πήρε η Κνωσός στον θρύλο. Τη θέση αυτή ενίσχυσε ο Άρθουρ Έβανς, ο πλούσιος Βρετανός αρχαιολόγος που πραγματοποίησε ανασκαφές στην Κνωσό ανάμεσα στο 1900 και το 1935. «Είναι ντροπή το γεγονός ότι σχεδόν κανένας επισκέπτης της Κνωσού δεν έχει ακούσει ποτέ για τα άλλα μέρη όπου πιθανόν βρισκόταν ο μυθικός Λαβύρινθος» τονίζει.
Σε συνεργασία με ειδικούς της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, οι ερευνητές της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι το σπήλαιο στη Γόρτυνα είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κλέφτες αρχαιοτήτων, οι οποίοι σκόπευαν να ανατινάξουν με δυναμίτη μια από τις εσωτερικές αίθουσες ελπίζοντας ότι θα ανακάλυπταν κάποιον κρυμμένο θησαυρό. Το μέρος είναι γνωστό στην περιοχή ως σπήλαιο Λαβύρινθος και βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων. Αποτελείται από περίπου 4 χιλιόμετρα αλληλένδετων τούνελ, μεγάλες αίθουσες με διαδρόμους και διακλαδώσεις, αλλά και «τυφλά» δωμάτια. Το σπήλαιο είχε συνδεθεί με τον Μινώταυρο ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα. Ωστόσο όταν ανακαλύφθηκε η Κνωσός πέρασε στην αφάνεια. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ναζιστικές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη πυρομαχικών. «Αν πας στο σπήλαιο Λαβύρινθος νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό κι επικίνδυνο μέρος όπου εύκολα μπορεί να χαθείς. Η υπόθεση του Έβανς ότι ο Λαβύρινθος ήταν στην Κνωσό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις» επισημαίνει ο Νίκολας Χάουαρθ. Εκτός από την Κνωσό και τη Γόρτυνα, υπάρχει κι ένα τρίτο μέρος, η σπηλιά της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό, που θα μπορούσε να είναι ο Λαβύρινθος. «Με βάση τα ιστορικά γεγονότα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι υπήρξε ο Λαβύρινθος» λέει ο Βρετανός καθηγητής και προσθέτει: «Πιστεύω ότι κάθε μέρος έχει το μερίδιό του στο μυστήριο του Λαβυρίνθου. Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτήματα στα οποία δεν μπορεί να δώσει απάντηση ούτε η αρχαιολογία ούτε η μυθολογία».