Πυρά δέχεται η βρετανική κυβέρνηση για την αποπομπή του επικεφαλής των συμβούλων της σε θέματα ναρκωτικών επειδή έκανε επικριτικές δηλώσεις για τη σκληρή κυβερνητική πολιτική κατά της κάνναβης, του έκσταση και του LSD. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ νομιμοποιούν σιωπηρώς τη μαριχουάνα.


O υπουργός Εσωτερικών Άλαν Τζόνσον εξανάγκασε σε παραίτηση τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (ΑCΜD) κατηγορώντας τον ότι υπερέβη τον ρόλο του ως συμβούλου όταν επέκρινε τη σκληρή κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών. Ο καθηγητής είχε επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση ότι αγνοεί τα επιστημονικά στοιχεία για τα ναρκωτικά που της παρουσιάζει το ΑCΜD. Εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί την Παρασκευή, αφού δήλωσε ότι το έκσταση και το LSD είναι λιγότερο βλαβερά από το αλκοόλ και το τσιγάρο και επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την κάνναβη (από ναρκωτικό κατηγορίας Α σε ναρκωτικό κατηγορίας Β). Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του, δύο μέλη του ΑCΜD υπέβαλαν την Κυριακή την παραίτησή τους. Χθες ο καθηγητής Νατ προειδοποίησε μιλώντας στους «Τάιμς» του Λονδίνου ότι μπορεί να παραιτηθούν και άλλα από τα 28 εναπομείναντα μέλη του Συμβουλίου. «Μοιάζει απίθανο οποιοσδήποτε αληθινός επιστήμονας να μπορέσει να εργαστεί γι΄ αυτόν ή για μελλοντικούς υπουργούς Εσωτερικών», δήλωσε ο καθηγητής αναφερόμενος στον Τζόνσον. Επιστημονικοί εμπειρογνώμονες πήραν το μέρος του και επέκριναν την κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να φανταστώ οποιονδήποτε έγκριτο επιστήμονα να θέλει να πάρει τη δουλειά του Ντέιβιντ Νατ με υπουργό Εσωτερικών τον Άλαν Τζόνσον», δήλωσε ο Τζον Κρεμπς, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων και καθηγητής Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα πράγματα αλλάζουν στις ΗΠΑ. «Μήπως η μαριχουάνα νομιμοποιήθηκε ήδη;» ρωτούσε αυτό τον μήνα στο εξώφυλλό του το περιοδικό «Fortune». Επίσης η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα διεξάγει πλέον επιδρομές σε καταστήματα που πωλούν μαριχουάνα για ιατρική χρήση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της πολιτειακής νομοθεσίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η μαριχουάνα για ιατρική χρήση- για τις ναυτίες από τη χημειοθεραπεία, την κατάπτωση που προκαλεί το ΑΙDS, το γλαύκωμα κ.ά. – είναι σήμερα νόμιμη σε 13 πολιτείες, περιλαμβανομένης της μεγαλύτερης, της Καλιφόρνιας. Την ερχόμενη χρονιά, άλλες 13 σχεδιάζουν δημοψηφίσματα ή νέες νομοθεσίες για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αν ταξιδέψει κανείς σήμερα στο Λος Άντζελες, δικαιολογείται να πιστέψει ότι η μαριχουάνα είναι ήδη νόμιμη. Υπάρχουν πάνω από 800 καταστήματα διάθεσης στην πόλη και υπολογίζεται ότι είναι 7.000 σ΄ όλη την Καλιφόρνια (πολλαπλάσια απ΄ ό,τι στην Ολλανδία). Το να πάρεις συνταγή γιατρού για μαριχουάνα είναι ευκολότερο από το να κάνεις ασφάλεια υγείας- η επίσκεψη για τον σκοπό αυτό κοστίζει περίπου 200 δολάρια, σύμφωνα με διαφημιστικές καταχωρίσεις στις εφημερίδες. Και προτείνονται ειδικές ποικιλίες για συγκεκριμένα αποτελέσματα: άλλες ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ναυτίας, άλλες για να ανοίγουν την όρεξη, άλλες για να κοιμάσαι, για να παραμένεις σε εγρήγορση ή για να παρακολουθήσεις μια ταινία κι άλλες για γενική χαλάρωση.

[ ΓΝΩΜΗ ] Μέτρα και στόχοι

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Βruce Αnderson


Ι δού πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Επιτρέπουμε στους ενηλίκους (με απαραίτητη την επίδειξη ταυτότητας με φωτογραφία) να αγοράζουν περιορισμένες ποσότητες του δηλητηρίου της αρεσκείας τους από σημεία που έχουν σχετική άδεια και για τα οποία ισχύουν κανονιστικές ρυθμίσεις. Απαγορεύουμε κάθε διαφήμιση. Φορολογούμε το «πράμα» όσο περισσότερο είναι δυνατό, φροντίζοντας πάντως να μη δημιουργήσουμε μια μαύρη αγορά. Ανακοινώνουμε αμνηστία για όλα τα εγκλήματα των ναρκωτικών, με την ελπίδα ότι οι ενδιαφερόμενοι θα επωφεληθούν από την ευκαιρία για να γίνουν νόμιμοι.

Αυξάνουμε τις ποινές για το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, περιλαμβάνοντας μέτρα που θα αποβλέπουν στην πτώχευση όσων καταδικάζονται. Όποιος εμπλέκεται σε πώληση ναρκωτικών σε παιδιά θα χάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του, με όποιο τρόπο κι αν τα απέκτησε, και δεν θα βγαίνει από τη φυλακή αν υπάρχει υποψία ότι έχει κάπου κρυμμένα χρήματα. Αυξάνουμε τις αστυνομικές επιχειρήσεις, ελπίζοντας να συλλάβουμε τους καινούργιους ντίλερ όσο είναι ακόμη άπειροι. Χρησιμοποιούμε τις ειδικές μονάδες του στρατού για να πλήξουμε τους ξένους λαθρεμπόρους που προσπαθούν να προμηθεύσουν τους Βρετανούς εγκληματίες οι οποίοι συνεχίζουν το λαθρεμπόριο.

Ο στόχος αυτών των μέτρων δεν θα είναι η προώθηση του χιπισμού, ακόμη λιγότερο το να φτάσει η παρακμή της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στους δρόμους του Νότιου Λονδίνου. Η πρόθεση είναι να μειωθεί το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και να καταστεί ευκολότερη η αντιμετώπιση των εγκληματιών.