Να ανοίξουν άμεσα τα 150 κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν αναξιοποίητα, ζητούν οι εντατικολόγοι. Υπογραμμίζουν δε, πως οι κορεσμένες πλέον Μονάδες δεν επαρκούν για να νοσηλεύσουν εκείνους τους ασθενείς που πιθανόν να παρουσιάσουν επιπλοκές εξ΄ αιτίας της νέας γρίπης.
Είναι ενδεικτικό πως πέρσι, κατά την διάρκεια του χειμώνα, η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ με ονόματα ασθενών που έπρεπε να νοσηλευθούν άμεσα σε ΜΕΘ, αριθμούσε έως και 40 ονόματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζουν πως το πρόβλημα των κλειστών κρεβατιών στις ΜΕΘ, «κοστίζει» ανθρώπινες ζωές, ούτως ή άλλως. Υπολογίζεται πως 3.400 άνθρωποι κάθε χρόνο αποκλείονται από τις δημόσιες ΜΕΘ και συνεπώς χάνουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους, αφού τα λουκέτα σε 150 κρεβάτια έχουν… σκουριάσει.
Δεδομένου των παραπάνω, οι εντατικολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία στην περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια των επιδημιολόγων για έξαρση των κρουσμάτων νέας γρίπης το αμέσως επόμενο διάστημα και άρα για αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ.
Όπως προκύπτει, από τα στοιχεία που παρουσίασαν οπρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Μαυρομάτης, ανάλογη είναι και η εικόνα στις Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας αφού ένα στα δύο κρεβάτια δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Σημειώνεται, πως τη περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κατέθεσαν προτάσεις στην υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οπού ζητούν σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια έως το τέλους του χρόνου.
Επιπλέον προτείνουν, στην περίπτωση που οι κλίνες αυτές καταληφθούν, να επιχειρηθεί επέκταση της νοσηλείας βαρέων πασχόντων και εκτός ΜΕΘ, υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλιστεί η ποιότητα νοσηλείας των ασθενών.
137 νέα κρούσματα
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προκύπτει πως τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν 137 επιπλέον κρούσματα. Έτσι, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 2.867.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι αριθμοί αυτοί «δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί υπο-εκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα».