O Ολυμπιακός χωρίς ουσία στο παιχνίδι του έδωσε το δικαίωμα στη Σταντάρ να ελπίζει σε πρόκριση (έστω και δύσκολα) στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη νίκη της με 2-0 χθες στο στάδιο «Μορίς Ντιφράνς». Οι οπαδοί της πρωταθλήτριας Βελγίου φώναζαν «Παναθηναϊκός» και οι περίπου 2.000 φίλοι των «ερυθρολεύκων» αποχώρησαν απογοητευμένοι από την καυτή έδρα της Σταντάρ.

Η ομάδα του Ζίκο πήρε αυτό που της άξιζε στο παιχνίδι, αν και το σκορ θα μπορούσε να είχε λήξει με ένα γκολ διαφορά. Αυτό όμως λίγη σημασία έχει και τώρα η πειραϊκή ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκριση στην Ολλανδία κόντρα στην Άλκμααρ για την 5η αγωνιστική των ομίλων (24 του μήνα) και ίσως χρειαστεί στην τελευταία αναμέτρηση με την Άρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (9/12).

Πάντως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη στα χέρια του στην υπόθεση της πρόκρισης στις 16. Η Άρσεναλ νίκησε την Άλκμααρ (4-1) και ο Ολυμπιακός κυνηγάει με περισσότερες πιθανότητες τη δεύτερη θέση του ομίλου.

Ο Ζίκο φοβήθηκε το παιχνίδι και προτίμησε να θωρακίσει την άμυνα με τρεις σωματοφύλακες μπροστά από τον Νικοπολίδη. Οι Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ζεβλάκοφ αγωνίστηκαν στο κέντρο της άμυνας και ο Ολυμπιακός ακολούθησε το σύστημα 5-4-1.

Ο Ολυμπιακός κράτησε με καλή οργανωμένη άμυνα τους γηπεδούχους μακριά από την εστία του Νικοπολίδη στα πρώτα 25 λεπτά. Οι Βέλγοι δεν είχαν δημιουργήσει ούτε μία ευκαιρία, το ίδιο και ο Ολυμπιακός. Οι Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ είχαν σταματήσει τον Μποκανί, ο Γιοβάνοβιτς στριφογύριζε έξω από την «ερυθρόλευκη» περιοχή και ο Ντε Καμάργκο δεν βρήκε διαδρόμους.

Όμως στο 31΄ «κοιμήθηκε» η άμυνα του Ολυμπιακού. Σε μακρινή μπαλιά του Μανγκαλά, ο Μποκανί τρύπησε την πειραϊκή άμυνα και άφησε εκτεθειμένο τον Μέλμπεργκ (δεν μπόρεσε να διώξει την μπάλα). Στη συνέχεια ο Κονγκολέζος βρέθηκε μόνος του και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ενώ ο Νικοπολίδης δεν μπόρεσε να αντιδράσει (1-0).

Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι είχε προειδοποιήσει τον Ολυμπιακό στο 27΄ με τους Γιοβάνοβιτς- Μποκανί. Ο τελευταίος βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά αστόχησε.

Το γκολ ανέβασε την ψυχολογία των γηπεδούχων. Στο 36΄ ο Ζεβλάκοφ σταμάτησε με δυνατό μαρκάρισμα τον Γιοβάνοβιτς μέσα στην περιοχή (ο Πολωνός αμυντικός είχε διώξει πρώτα την μπάλα). Οι Βέλγοι ζήτησαν πέναλτι, όμως ο Ιταλός διαιτητής Ρίτσολι ήταν κοντά στη φάση και έδειξε «παίζετε».

Η πρωταθλήτρια Βελγίου έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ με τη βολίδα του ΚαρσελάΓκονζάλες. Η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νικοπολίδη. Ο Γιοβάνοβιτς απείλησε στο 41΄ με σουτ από καλή θέση (άουτ). Ο Ολυμπιακός είχε μία καλή επιθετική προσπάθεια με τον Μαρέσκα. Η σέντρα με φάλτσο του Ιταλού κόπηκε την τελευταία στιγμή προ του Μήτρογλου. Τα σουτ των Μήτρογλου (42΄), Όσκαρ (43΄) δεν είχαν τύχη.

Ο Ζίκο έριξε στον αγώνα τον 18χρονο Γιάννη Φετφατζίδη στη θέση του τραυματία Γκαλέτι (42΄). Ο νεαρός μεσοεπιθετικός ήταν δραστήριος, ήρεμος στο παιχνίδι του και έβγαλε πάσες στον κενό χώρο!

Στο β΄ ημίχρονο ο Ζίκο δεν άλλαξε το σύστημα του Ολυμπιακού. Οι φιλοξενούμενοι είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και έκαναν τους παίκτες του Μπόλονι νευρικούς στο παιχνίδι τους.

Στο 51΄ ο Φετφατζίδης έβγαλε πάσα- τρύπα στον Μήτρογλου, ο οποίος με αδύναμο σουτ δεν ανησύχησε τον Μπολάτ.

Τη μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό έχασε ο Μέλμπεργκ. Στο 61΄ ο Μαρέσκα έβγαλε σέντρα, ο προωθημένος Σουηδός στόπερ βρέθηκε τετ-α-τετ τον Μπολάτ, όμως πλάσαρε πάνω του. Ο Μαρέσκα αστόχησε με κεφαλιά στο 56΄ και οι πρωταθλητές Βελγίου απείλησαν στο β΄ ημίχρονο στο 75΄ με κεφαλιά του Μανγκαλά (η μπάλα πέρασε άουτ).

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός ρίσκαρε στο τέλος και ο Ολυμπιακός το πλήρωσε με δεύτερο γκολ. Στο 77΄ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι Στολτίδης, Γ. Παπαδόπουλος αντί των Όσκαρ, Α. Παπαδόπουλου. Οι «ερυθρόλευκοι» ακολούθησαν το σύστημα 4-2-3-1, πίεσαν τους Βέλγους όμως δεν είχαν ουσία στο παιχνίδι τους. Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εκτεθειμένη στο 88΄, σε οργανωμένη προσπάθεια των γηπεδούχων. Ο Μποκανί πέρασε σαν βέλος, σούταρε, ο Νικοπολίδης απέκρουσε, η μπάλα γύρισε στον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος με κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον γκολκίπερ του Ολυμπιακού: 2-0.

Ο Ιταλός διαιτητής Νικόλα Ρίτσολι έβγαλε με επιτυχία το παιχνίδι. Με κίτρινη κάρτα παρατηρήθηκαν οι: Ρότσα, Καμοτσάτο, Ντουντού, Όσκαρ.

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ:Μπολάτ, Καμοτσάτο, Σαρ (46΄ Ράμος), Φελίπε, Ρότσα, Μανγκαλά., Βίτσελφ, Καρσελά-Γκονζάλες (86΄ Γκορέ), Ντε Καμάργκο, Γιοβάνοβιτς (90΄ Αντζελί), Μποκανί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Α. Παπαδόπουλος (77΄ Γ. Παπαδόπουλος), Μέλμπεργκ, Ζεβλάκοφ, Ρ. Μπράβο, Ντουντού, Μαρέσκα, Γκαλέτι (42΄ Φετφατζίδης), Όσκαρ (77΄ Στολτίδης), Μήτρογλου.

«Το σκηνικό για την πρόκριση είναι ίδιο»

Στενοχωρημένος ο Ζίκο, ο οποίος δεν έχει γευτεί ακόμα εκτός έδρας νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ, ως προπονητής, με εξαίρεση στον προκριματικό γύρο με τη Φενερμπαχτσέ (νίκησε την Άντερλεχτ).

Ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Είχαμε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και δεν μπορέσαμε να πετύχουμε γκολ. Η Σταντάρ με δύο επιθέσεις σημείωσε δύο γκολ. Είχαμε καλές ευκαιρίες. Μας στοίχισε το πρώτο γκολ. Οι επιλογές για την επίθεση δεν είναι πολλές. Αρχικά το σχήμα με πέντε αμυντικούς προχώρησε. Δεχτήκαμε το πρώτο γκολ από λάθος. Είχαμε και τραυματίες. Πιστέψαμε ότι θα παίρναμε αποτέλεσμα με αυτό το σχήμα. Ακόμα και με τους πέντε αμυντικούς οι Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Ραούλ Μπράβο είχαν τη δυνατότητα να σκοράρουν. Ο Λεντέσμα είναι καλά, μόνο με τον Ατρόμητο είχε πρόβλημα. Ήταν επιλογή μου να παίξουν στο κέντρο οι Ντουντού, Μαρέσκα. Το σκηνικό για την πρόκριση είναι το ίδιο. Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε καλά στα δύο ματς με Άλκμααρ και Άρσεναλ και να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ».

ΜΠΟΛΟΝΙ

Ικανοποιημένος από τη νίκη της ομάδας του, ο Λάζλο Μπόλονι δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, έκαναν μεγάλη προσπάθεια και πήραμε τη νίκη. Αντιμετώπισα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όπως του Φελίπε που είχε πυρετό, ενώ ο Σαρ τραυματίστηκε. Ευχαριστώ τους φιλάθλους για τη θερμή συμπαράστασή τους. Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τρεις στόπερ και παραξενεύτηκα μ΄ αυτό. Εμείς προσπαθήσαμε και από τα πλάγια να βγούμε στην εστία του Ολυμπιακού. Προσέχαμε και τους δύο ακραίους αντίπαλους αμυντικούς οι οποίοι έβγαιναν στην επίθεση. Ο Καρσελά-Γκονζάλες είναι νέο παιδί και πήγε πολύ καλά. Φοβήθηκα στο 45΄ του α΄ ημιχρόνου, όταν ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει κόρνερ και προσπάθησε να μας ισοφαρίσει. Είχα φόβο και στο β΄ ημίχρονο στις αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού, μήπως πάθουμε αυτό που έγινε στο πρώτο ματς με την Άρσεναλ. Τώρα πρέπει να πάμε να νικήσουμε την Άρσεναλ».

Στο τέλος ο Ρουμάνος τεχνικός είπε γελώντας προς τους Έλληνες δημοσιογράφους ότι έφαγε μπακλαβά για να έχει δύναμη!

●●● Ο Γκαλέτι έχει μυικό τραυματισμό- ενοχλήσεις στον δεξιό δικέφαλο και σήμερα θα υποβληθεί σε μαγνητική.

«Ο κ. Κόκκαλης είναι λίγο δικτάτορας»

«Δικτάτορα» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη ο Έρβιν Λέμενς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγική ιστοσελίδα. Ο πρώην γκολκίπερ των «ερυθρολεύκων» μίλησε για τον τρόμο στην Τούμπα, τα τσιμέντα που έπεφταν και τις απειλές που δεχόταν ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Τροντ Σόλιντ από οπαδούς του Παναθηναϊκού!

Ο Λέμενς είπε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα nieuwsblab.be: «Όταν έφτασα στην Αθήνα και έξι σωματοφύλακες με περίμεναν και μπήκαμε σε ένα πολύ σικ αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια, συνειδητοποίησα πως θα ζούσα μια μοναδική εμπειρία. Όταν πήρα μεταγραφή στην ομάδα το 2005, η ομάδα είχε χάσει το πρωτάθλημα μετά από επτά συνεχείς τίτλους. Ο πρόεδρος δεν μπορούσε να το χωνέψει με τίποτα. Συχνά μας ασκούσε πίεση, μάλιστα όταν βλέπαμε καμία φορά καμιά εικοσαριά σωματοφύλακες στην προπόνηση, ξέραμε ότι ο πρόεδρος θα ερχόταν. Όλοι καθόμασταν σούζα. Ο κ. Κόκκαλης είναι λίγο δικτάτορας. Όταν καταλάβεις πόσα χρήματα έβαζε στην ομάδα για παίκτες και εγκαταστάσεις, είναι λογικό να περιμένει κάτι για αντάλλαγμα. Στον Ολυμπιακό μετράει ένα πράγμα, η νίκη».

Σε ερώτηση αν έζησε ποτέ κάτι τρομακτικό στην Ελλάδα, ο Βέλγος γκολκίπερ είπε: «Σε ένα ματς εναντίον του ΠΑΟΚ, δέκα λεπτά πριν από τη λήξη, οι οπαδοί των αντιπάλων ξήλωσαν κομμάτια από τσιμέντο και τα πετούσαν στο γήπεδο σαν φρίσμπι. Αν σε πετύχαινε ένα από αυτά, σίγουρα θα έπεφτες νεκρός. Υπήρχαν και στιγμές που απειλούσαν τον προπονητή μας Τροντ Σόλιντ. Είχε λάβει απειλητικά γράμματα στο σπίτι του από φίλους του Παναθηναϊκού, που πήγαιναν εκεί όταν εκείνος έλειπε».

Η αστυνομία είχε πάρει μέτρα

Επεισόδια δημιουργήθηκαν δύο ώρες πριν αρχίσει το ματς έξω από το στάδιο «Μορίς Ντιφράνς» μεταξύ οπαδών της Σταντάρ και της Αστυνομίας. Θερμόαιμοι οπαδοί της πρωταθλήτριας Βελγίου θέλησαν να κάνουν αντίποινα και να πάρουν ρεβάνς από τους «ερυθρόλευκους» για τα επεισόδια που έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης», γι΄ αυτό και τους περίμεναν με άγριες διαθέσεις έξω από το στάδιο.

Η αστυνομία του Βελγίου όμως είχε πάρει τα μέτρα της και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απώθησε περίπου 200 άτομα με νερό υπό πίεση, κλομπ και λυκόσκυλα, ενώ ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε χαμηλά πάνω από το γήπεδο, έχοντας ανοιχτό τον προβολέα. Νωρίτερα χθες το μεσημέρι (15.00) έγιναν μικροεπεισόδια στο κέντρο της Λιέγης μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της Σταντάρ.