ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ κοινοτάρχη Κιμώλου Αγγελέτο Κανά έδειξε χθες ο τακτικός εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών ως τον βασικό συνεργό σε όλες τις μη παραγεγραμμένες αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στον ΕΛΑ.

Ο εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Βαβέτσης θεώρησε αληθείς τις καταθέσεις που έχει δώσει η πρώην σύζυγος του κατηγορούμενου Σοφία Κυριακίδου, παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία της έχει κατ΄ επανάληψη αμφισβητηθεί. «Ο Αγγ. Κανάς», είπε, «υπήρξε μέλος της οργάνωσης μέχρι το 1994, νοίκιαζε σπίτια, προσέφερε υλική και ψυχική συνδρομή και πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ως απλός συνεργός».

Υπέρ της ενοχής και του δεύτερου κατηγορούμενου, Χρήστου Τσιγαρίδα, για τις μη παραγεγραμμένες πράξεις, τάχθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός αποδεχόμενος όμως, ότι «δεν αποδεικνύεται θετικά ότι παρέμεινε στον ΕΛΑ μετά το 1989 και πρέπει να γίνει δεκτή η δήλωσή του ότι είχε αποχωρήσει».

Διατύπωσε όμως την άποψη ότι ήταν «μέλος της ηγετικής ομάδας που είχε αποφασιστικό ρόλο στη δράση του ΕΛΑ».

Απαλλαγή Αθανασάκη

Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφύλαξε για την Ειρήνη Αθανασάκη, εισηγούμενος την απαλλαγή της λόγω παραγραφής για το διάστημα πριν από το 1985 για το οποίο υπάρχουν- κατά την εισαγγελική κρίσηπεριστατικά συμμετοχής της. Για το μετέπειτα διάστημα, πρόσθεσε, «δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά που να αποδεικνύουν ενεργό και καθοριστική συμμετοχή της, λαμβανομένου υπόψη και του περιορισμένου ρόλου των γυναικών στην οργάνωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαβέτσης αναφερόμενος σε οργανώσεις, όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ, είπε ότι «δεν μπόρεσαν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας να αντιληφθούν την αλλαγή των συνθηκών και εγκλωβίστηκαν ιδεοληπτικά σε μία τραγική ψευδαίσθηση που τις οδήγησε σε ατραπούς εγκληματικής δράσης, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους». Και πρόσθεσε πως «το σήμερα μάς δείχνει ότι αυτό που οραματίζονταν ήταν Καλάσνικοφ, Σκόρπιονς και πιστόλια».