Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «παρεμβαίνει», ύστερα από το αίτημα των Βρυξελλών να ξανασκεφτεί η Άγκυρα την απόφασή της να καλέσει τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Χασάν ελ Μπασίρστη σύνοδο τηςΙσλαμικής Διάσκεψης. Η Σύνοδοςθα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Εναντίον του Μπασίρ εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

«Γιατί παρεμβαίνουν; Είναι μια συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Δεν είναι διμερής », επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τη διακοίνωση των Βρυξελλών προς την Τουρκία.

«Τίποτα λιγότερο από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Την ίδια ώρα, μέσω της εφημερίδας «Λε Μοντ», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην Άγκυρα» μια απλή σύμπραξη, όπως προτείνει το Παρίσι, αντί της ένταξής της στην Ε.Ε.

«Δεν περιμένουμε καμια χάρη, καμιά προνομιακή μεταχείριση, μόνο να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψή του σήμεραστη Γαλλία.

«Ο σεβασμός των δεσμεύσεων είναι μια αξία της Ε.Ε. Χάρη σε αυτήν την αρχή η Ε.Ε. έγινε πόλος έλξης. Αν τη χάσει, χάνει όλη τη νομιμοποίησή της» και αυτό «θα εξασθενήσει την Ε.Ε. περισσότερο απ΄ότι την Τουρκία», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως «κανένα άλλο έθνος στην Ευρώπη δεν μπορεί να καταλάβει τόσο καλά τη σημασία της Τουρκίας (όσο η Γαλλία), πρόσθεσε ότι «μια αληθινή συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στη Μεσόγειο, στη Βόρειο Αφρική, τον Καύκασο ή τη Μέση Ανατολή. Γι’αυτό η έλλειψη κατανόησης, τα σφάλματα αντίληψης που μερικές φορές γίνονται στη Γαλλία, δεν έχουν καμία βάση, ούτε ιστορική ούτε πολιτική».

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε ακόμη στην εξομάλυνση των σχέσεων που προωθεί με την Αρμενία, στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Συρία καθώς και στη «δημιουργία ζώνης σταθερότητας και ευημερίας» γύρω της, περιλαμβανομένου του Ιράκ.