1.Διπλό πλήγμα υπέστη ο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στις Πολιτείες της Βιρτζίνιας και του Νιου Τζέρσι, κι ας επιμένει ο Λευκός Οίκος πως οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη δεν είναι ούτε μπορούν να ερμηνευθούν ως δημοψηφίσματα για τον πρόεδρο. Οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «ανεξάρτητοι» Αμερικανοί ψηφοφόροι, αυτοί που ουσιαστικά χάρισαν πέρυσι τη νίκη στον Ομπάμα, ρίχνουν τώρα σαφή προειδοποιητικά πυρά. Παντού η ίδια εικόνα: ψηφοφόροι ευμετάβολοι σαν τον άνεμο.

2.Το προσχέδιο του πρώτου κυβερνητικού προϋπολογισμού παρουσιάστηκε την Πέμπτη, με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να προειδοποιεί πως η οικονομία απειλείται με χρεοκοπία, να επαναλαμβάνει πως «η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ταυτόχρονα να επαναβεβαιώνει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν. Μακάρι να ακούσουμε προσεχώς την Κομισιόν να αναγνωρίζει πως επετεύχθη ένας ηράκλειος άθλος και να μην ακούσουμε εκείνο το… άλλο, το ουκ αν λάβοις…

3. Η ανάρτηση σταυρών στις τάξεις των δημόσιων σχολείων αποτελεί «παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές», αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έπειτα από προσφυγή μιας μητέρας από τη Βόρεια Ιταλία. Ως απάντηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη πρόταξε το χριστιανικό στήθος του. Στα καθ΄ ημάς όμως, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα- προς το παρόν.

4.Η Γιούλια Τιμοσένκο, ψηφισμένη ως η πιο σέξι ηγέτιδα στον κόσμο, φοράει τη μάσκα της προκειμένου να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο δυτικά του Κιέβου. Για μια ολόκληρη εβδομάδα έκλεισαν τα σχολεία στην Ουκρανία εξαιτίας της νέας γρίπης, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 80 πολίτες. Πάντως η FΙFΑ αποφάνθηκε πως ο αγώνας ΟυκρανίαςΕλλάδας για το Μουντιάλ θα διεξαχθεί κανονικά στο Ντόνετσκ στις 18 Νοεμβρίου, και μάλιστα παρουσία (όσων τολμηρών)

φιλάθλων (προσέλθουν).

5.Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούονται με Παλαιστινίους αλλά και Ισραηλινούς ακτιβιστές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον των εβραϊκών οικισμών στη Χεβρώνα. Την Τετάρτη, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από το Κάιρο πως η Ουάσιγκτον θέλει να δει την εποικιστική δραστηριότητα να σταματά «για πάντα». Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, είχε πλέξει από την Ιερουσαλήμ το εγκώμιο του Ισραήλ για την (αρνητική) στάση του στο θέμα. Είναι αυτό που λέμε σταθερή εξωτερική πολιτική.

6. Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, η Γκαλερί της Ανατολικής Πλευράς (ένα κομμάτι από το αρχικό Τείχος, μήκους 1,3 χιλιομέτρου)

ξαναδημιουργήθηκε με τη βοήθεια 91 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι φρόντισαν να ανανεώσουν τα έργα που πρωτοδημιούργησαν εκείνους τους πρώτους μήνες της ελευθερίας. Το διάσημο συντροφικό φιλί του Χόνεκερ και του Μπρέζνιεφ μοιάζει πιο παθιασμένο από ποτέ και τα θρυλικά Τrabant όσο τουριστικά επιβάλλει η επέτειος.