ΚΑΘΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει τις ιδιορρυθμίες του. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποτελεί εξαίρεση. Του αρέσει να προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση τα κρίσιμα Υπουργικά Συμβούλια της κυβέρνησής του- όπως το προχθεσινό για τον Προϋπολογισμό. Του αρέσει επίσης να αλλάζει επιτελείο συχνά.

Στην πολιτική είναι σύνηθες να «ξεφορτώνεις» στελέχη και συνεργάτες όταν τα πράγματα δεν σου πάνε καλά. Δηλαδή αν δεν πας καλά στις δημοσκοπήσεις ή αν χάσεις. Ωστόσο, ο Παπανδρέου αλλάζει επιτελείο κι όταν νικά! Έχει συμβεί στο παρελθόν. Με άλλους έγινε μεγάλος και τρανός στο ΥΠΕΞ ο Γιώργος, με άλλους πήγε στη Μαυρομιχάλη το 2004 και- πολλούς ακόμη- άλλους είχε δίπλα του στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ δεν αλλάζουν. Ο Παπανδρέου «γύρισε» τις δημοσκοπήσεις και κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, επικουρούμενος από μια σφιχτή ομάδα που έπαιζε όλους τους ρόλους. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της ευρωλίστας τον Ιούνιο. Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώτος στη λίστα Επικρατείας. Ωστόσο, ο Παπανδρέου δεν πήγε μαζί τους στο Μαξίμου. Όπως δεν πήγε ούτε με τον Παύλο Γερουλάνο που είχε την ομάδα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ετοίμασε τα «σποτ» κι έκανε τις ευαίσθητες ποιοτικές μετρήσεις.

Όχι ότι τους έριξε. Αντιθέτως, ως Πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου αποκέντρωσε στην κυβέρνηση τον στενό κύκλο των ανθρώπων του. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου πήραν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο Γερουλάνος έγινε υπερ-υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού με προίκα την ΕΡΤ, όπως ο Πάνος Μπεγλίτης έγινε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας με ευθύνη τα εξοπλιστικά. Με χαρτοφυλάκια βρέθηκαν επίσης στενοί σύμβουλοι και συνεργάτες του, όπως ο Δημήτρης Δρούτσας, αναπληρωτής Εξωτερικών, και η Τίνα Μπιρμπίλη στην Ενέργεια και το Περιβάλλον.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ο Παπανδρέου πήρε μόνο τον Νίκο Αθανασάκη. Αντιθέτως, έχουμε ολική επαναφορά του Χάρη Παμπούκη- εκτός ΠΑΣΟΚ και πολιτικής από το 2004- που είναι το ισχυρό πρόσωπο ως υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος- έχοντας μόνο το μικρόφωνο- ο βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής. Γραφείο δεν έχει στο Μαξίμου αλλά στη Φιλελλήνων ο Θόδωρος Πάγκαλος που, ως αντιπρόεδρος, αυξάνει το ειδικό του βάρος. Πάγκαλος και Παμπούκης- γνωστοί από το ΥΠΕΞ της δεκαετίας του ΄90 και όχι μόνο – λειτουργούν ως δίδυμο στο κέντρο της κυβέρνησης. Η ανακατανομή αυτή δεν είναι χωρίς αναταράξεις. Οι διαφορετικές γενεές των Παπανδρεϊκών δεν επικοινωνούν πάντα καλά μεταξύ τους. Το ξέσπασμα Πετσάλνικου για την απόσυρση είναι χαρακτηριστικό. Το αποκεντρωμένο κυβερνητικό σχήμα δημιουργεί προβλήματα συντονισμού. Καθώς δεν υπήρξε συνέχεια από την Ιπποκράτους στο Μαξίμου, η νέα ομάδα δεν έχει ακόμη ζεσταθεί ούτε έχει δουλεμένες σχέσεις με αρκετούς μεγαλο-υπουργούς. Είναι κάτι που φάνηκε στην κρίση με την Cosco στον Πειραιά ή στα stage. Το κενό καλύπτει συνήθως ο Πάγκαλος, που φαίνεται να απολαμβάνει τον νέο του ρόλο και τη δύναμη που αυτός του δίνει. Το κενό επικοινωνίας όμως που έχει δημιουργηθείκαθώς ο «καινούργιος» Πεταλωτής δεν βγαίνει στην τηλεόραση- παραμένει. Αυτό θεραπεύεται εκ των ενόντων, όπως φάνηκε από απανωτές εμφανίσεις του Πάνου Μπεγλίτη με ελεύθερη πολιτική θεματολογία.

Συμπέρασμα: ακόμη και έπειτα από νίκη δέκα μονάδων, κάθε αρχή- στην κυβέρνηση- και δύσκολη. Ιδίως αν όλο το σύστημα φτιάχνεται από την αρχή.