ΜΠΟΡΕΙ να θεωρείται φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση αυτή. Χθες, στις Βρυξέλλες κυκλοφόρησε ευρύτατα η είδηση αυτή την οποία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, θεωρώντας μάλιστα «οριστική» την άρνηση του Μίλιμπαντ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, ο Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Μέλος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας είπε ότι «ο Μίλιμπαντ δοκίμασε το νερό, αλλά αποφάσισε να μην πέσει στα βαθιά. Έχει τρία παιδιά και συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να περάσει τα επόμενα πέντε χρόνια σε ένα αεροπλάνο».

Ηγέτης των Εργατικών;

Επίσης, ο νεαρός πολιτικός πρόκειται να είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο επόμενος αρχηγός των Εργατικών, καθώς ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία μετά τις εκλογές του επόμενου χρόνου στη Βρετανία, όπου προβλέπεται να νικήσουν οι Συντηρητικοί. Άρα η άρνηση του Μίλιμπαντ μπορεί να μην είναι μόνο προσωπικής φύσεως αλλά και να βασίζεται στις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Πάντως, μετά την άρνηση αυτή, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να υποστηρίξουν για τη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάσιμο ντ΄ Αλέμα, μια και η θέση του προέδρου της Ένωσης αναμένεται ότι θα καλυφθεί από συντηρητικό Ευρωπαίο πολιτικό.