ΜΕΤΡΑ για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κρατουμένων, προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προς την κατεύθυνση τη μείωσης του αριθμού των έγκλειστων υποδίκων και την εφαρμογή της εναλλακτικής έκτισης των ποινών.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις επισκέψεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στις φυλακές Κορυδαλλού, Διαβατών και Αγ. Στεφάνου, όπου οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν απευθείας τα αιτήματά τους στους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων τους, ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων άρχισε αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης. Η αντίδραση εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα και κλιμακώθηκε τις επόμενες ημέρες. Χθες πραγματοποιήθηκε αποχή στις φυλακές Κορυδαλλού, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Γρεβενών, Πάτρας, Ιωαννίνων, Χανίων, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης. Με εξαίρεση τις φυλακές Κορυδαλλού και Πατρών, όπου σημειώθηκε ελαφρά μείωση του αριθμού των κρατουμένων που δεν πήγαν στο συσσίτιο, σε όλες τις άλλες φυλακές η αποχή είχε ανοδική τάση. Στις φυλακές Χανίων και Νεάπολης μάλιστα έκανε αποχή από το συσσίτιο το σύνολο των κρατουμένων.

Τι ζήτησαν

Τα αιτήματα των κρατουμένων αφορούν κυρίως τις συνθήκες κράτησης, χαρακτηριστικό στοιχείο των οποίων είναι ο συνωστισμός και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ζητούν όμως παράλληλα τη μείωση του ορίου προφυλάκισης, την κατάργηση της ρύθμισης Δένδια για την αυστηροποίηση του καθεστώτος των αδειών και δικαίωμα στην υφ΄ όρων απόλυση μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής ανεξαρτήτως αδικήματος.

Οι ρυθμίσεις πάντως που προτίθεται να προωθήσει ο κ. Καστανίδης θα κινηθούν στη λογική της αυστηροποίησης των όρων προσωρινής κράτησης, ώστε να προφυλακίζονται μόνοι οι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια κατηγορούμενοι και να μην επιβαρύνονται οι φυλακές από τους υπόδικους. Συγχρόνως ο κ. Καστανίδης και ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος για το σωφρονιστικό σύστημα υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας, θα εστιάσουν στην επιβολή του μέτρου της κοινωφελούς εργασίας, προκειμένου να υποχρεωθούν οι ΟΤΑ, καθώς και άλλοι φορείς, να δεχτούν κρατούμενους στις υπηρεσίες τους. Σημειώνεται ότι η εναλλακτική έκτιση ποινής, στο πλαίσιο της οποίας ο κρατούμενος παρέχει εργασία αντί της ποινής, είναι ήδη θεσμοθετημένη, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω δυσλειτουργιών.