Νέο άλμα σημείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωσή τους.


Η αναφορά του ΟΟΣΑ στο θέμα της διαφοράς των ελληνικών με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού (spread) αποκαλύπτει το μέγεθος της νέας απειλής για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ».

Μετά τη χθεσινή αύξηση, η διαφορά των ελληνικών από τα αντίστοιχα γερμανικά επιτόκια έχει φτάσει το 1,72%, έναντι 1,42% την περασμένη Παρασκευή, κάτι που- εφόσον διατηρηθεί- προσθέτει ετήσιο κόστος στον ελληνικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Το άλμα των επιτοκίων αντανακλά την εύθραυστη ισορροπία της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές περιμένουν τα οριστικά «νέα» από τον προϋπολογισμό και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το μέλλον και, αν κρίνουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες της οικονομίας, είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Η χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στις μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων στις οποίες προέβησαν μεγάλοι οίκοι όπως η Μorgan Stanley, η JΡ Μorgan και η Citigroup. Οι ρευστοποιήσεις έγιναν, αφενός, εν όψει του κλεισίματος της χρονιάς και της ανάγκης για ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων τους και, αφετέρου, για να ενισχύσουν οι εν λόγω οίκοι τη ρευστότητά τους και να είναι σε θέση να αγοράσουν και πάλι ελληνικά ομόλογα το 2010, προσβλέποντας σε καλύτερους όρους. Δηλαδή, σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, του οποίου οι σχετικές ανάγκες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 60 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι το δημόσιο χρέος που έφτασε τα 297,9 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου- υψηλότερο κατά 5,6 δισ. ευρώ έναντι του τέλους Ιουνίου- συνεχίζει την απειλητική άνοδό του.

Ενδεχόμενο υποβάθμισης

Σύμφωνα εξάλλου με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», η αύξηση του spread των ομολόγων αντανακλά τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις παραινέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος να είναι προσεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην επόμενη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικαλείται αναλυτή της Μorgan Stanley, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει τα περισσότερα δάνεια από την ΕΚΤ. Επίσης, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αλλά επικαλείται και αναλυτή σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

έφτασε τα 297,9 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι κατά 5,6 δισ. ευρώ υψηλότερο έναντι του τέλους Ιουνίου

Συνταγή από ΟΟΣΑ για πρόσθετα μέτρα


ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη, η οποία επλήγη το 2009 από τη διεθνή κρίση, θα επανέλθει το 2011 και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς (αύξηση ΑΕΠ κατά 1,6%, έναντι μείωσης κατά 1,1% το 2009 και κατά 0,7% το 2010). Ωστόσο, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,3% το 2009 στο 10,4% το 2010 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και το 2011. Παρότι επισημαίνει ότι αυτή η πρόβλεψη εμπεριέχει τον κίνδυνο λάθους λόγω της αβεβαιότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου βρίσκονται οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο διεθνής Οργανισμός εκφράζει παράλληλα την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από την προβλεπόμενη. Και αυτό θα συμβεί, σημειώνει, αν η κυβέρνηση θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στα φορολογικά, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, οι οποίες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη χώρα και θα βάλουν τις βάσεις για ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Μάλιστα, ο διεθνής Οργανισμός δίνει συγκεκριμένη συνταγή μέτρων: περικοπές δαπανών, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας και πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα συγκρατηθεί το 2010 λίγο υψηλότερα από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση, δηλαδή στο 9,8% του ΑΕΠ (έναντι 9,4% του ΑΕΠ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) από 12,7% του ΑΕΠ το 2009, αλλά εκτιμά ότι αυτό θα επανέλθει στο 10% του ΑΕΠ το 2011 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς ορισμένα από τα μέτρα του 2010 είναι προσωρινά.

Πρόβλεψη σοκ κάνει και για το έλλειμμα, αναφέροντας ότι θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ. Ακόμη, ο ΟΟΣΑ δεν βλέπει βελτίωση στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών, το έλλειμμα του οποίου εκτιμά ότι θα συνεχίσει να κυμαίνεται στο επίπεδο ρεκόρ του 10% του ΑΕΠ.