ΕΠΙΘΕΣΗ στα πρότυπα παραστρατιωτικού χτυπήματος χαρακτηρίζουν οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε στέκι αντιεξουσιαστών, από την οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Η έκρηξη, που ταρακούνησε σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα έξω από τον κοινωνικό χώρο με την επωνυμία «Βuena Ventura» στην οδό Διαλέττη. Άγνωστοι πυροδότησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό μεγάλης ισχύος, αποτελούμενο από πυροσωλήνα και εκρηκτική ύλη (πιθανότατα πυρίτιδα), στον οποίο είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά θραύσματα, βίδες και καρφιά!

Τζαμαρίες οικοδομών κατέρρευσαν λόγω του ισχυρού ωστικού κύματος, κομμάτια μετάλλου καρφώθηκαν σε παράθυρα σπιτιών και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ από θαύμα την ώρα της επίθεσης δεν περνούσε κάποιος περαστικός από τον δρόμο που γέμισε σπασμένα τζάμια.

«Δολοφονική επίθεση»

«Δεν ήταν επίθεση εκφοβισμού, ήταν δολοφονική επίθεση. Οι δράστες είναι παρακρατικοί που έχουν στοχοποιήσει ελεύθερους χώρους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Μάριος Τζιόρας, μέλος της Αλληλεγγύης- Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που διαχειρίζεται τον χώρο.

«Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια ώς τον πέμπτο όροφο και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα. Η βιτρίνα στο κατάστημά μου κατέρρευσε. Θα χρειαστώ 1.000 ευρώ για να επιδιορθώσω τις ζημιές», είπε ο Φίλιππος Δερματίδης, ιδιοκτήτης συνεργείου μοτοσυκλετών απέναντι από το στέκι.

Στρατιωτική μέθοδος

Η βομβιστική επίθεση, εκτός από ανησυχία στους κατοίκους, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Αστυνομία. Οι διωκτικές αρχές στρέφουν τις έρευνές τους σε κύκλους ακροδεξιών, οι οποίοι δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν τυφλές επιθέσεις. «Η συνδεσμολογία του μηχανισμού και κυρίως το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν θραύσματα μετάλλου φανερώνουν ότι οι δράστες είχαν γνώση στρατιωτικών μεθόδων κατασκευής βομβών και ανορθόδοξου πολέμου. Φάνηκαν όμως άπειροι καθώς η βόμβα τοποθετήθηκε έτσι ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί προς την αντίθετη πλευρά», εξηγούν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι παρόμοιος μηχανισμός (πυροσωλήνας, μπαρούτι) μικρότερης όμως ισχύος, είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από έξι μήνες στην επίθεση κατά του αριστερού στεκιού «Σφεντόνα» στη Θεσσαλονίκη. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει τότε στην Ασφάλεια ότι είχαν παρατηρήσει πριν από την επίθεση ένα άντρα και μία γυναίκα να κινούνται ύποπτα με αυτοκίνητο στο σημείο της έκρηξης.