Ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικό στέλεχος των Παλαιστίνιων που κρατείται από το 2002 στις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απήχθη το 2006 και έκτοτε βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς.

Όταν ρωτήθηκε από τηνιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αν θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ανταλλαγής,o χαρισματικός και ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων, Μπαργούτι, απάντησε: «Ναι. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είμαι. Αν αυτή η ανταλλαγή πραγματοποιηθεί μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε τις απαιτήσεις της Χαμάς. Έπρεπε να συμμορφωθούν με τη λίστα που υπέβαλε η Χαμάς στο Ισραήλ. Βρίσκομαι και εγώ σε αυτή τη λίστα. Ορισμένοι κρατούμενοί μας επιτέλους θα απελευθερωθούν».

Σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαρουάν Μπαργούτι ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για καμία συμφωνία με πρόεδρο τον Μπαργούτι. «Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε αφού για την ώρα δεν υπάρχουν εκλογές», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος κρατούμενος.

Σύμφωνα με τον 51χρονο Μαρουάν Μπαργούτι, το μεγαλύτερο λάθος του πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς ήταν ότι επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις και πίστεψε στις αμερικανικές και ισραηλινές υποσχέσεις. «Οσο για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ένα χρόνο μετά την εκλογή του, το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μηδενικό», υπογράμμισε ο Μπαργούτι.