Ασκήσεις στη Μεσόγειο – και στον ευρύτερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο – πραγματοποιεί από 23 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle.
Μετά από έξι χρόνια δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των οποίων διάνυσε απόσταση ίση με 11 γύρους του κόσμου, το Charles-de-Gaulle μόλις ολοκλήρωσε μια περίοδο συντήρησης αρκετών μηνών, με σκοπό να εκσυγχρονίσει τις ικανότητές του, το επίπεδο των οποίων είναι εφάμιλλο εκείνου των ισχυρότερων αεροπλανοφόρων του κόσμου Στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών το αεροπλανοφόρο θα επισκευθεί απο 1 εως 8 Δεκεμβρίου 2009 την Ελλάδα πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη εκτός Γαλλίας μετά την περίοδο συντήρησήςτου.
Θα αγκυροβολήσει στον κόλπο του Φαλήρου στις 3 Δεκεμβρίου και θα καταπλεύσει στη Σούδα της Κρήτη από 4 έως 8 Δεκεμβρίου ενω θα πραγματοποιήσει κατά το διάστημα αυτό ασκήσεις σε συνεργασία με το ελληνικές ‘Ενοπλες Δυναμεις. Συγκεκριμένα στα πλαίσια της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας θα γίνει συνεργασία και συνεκπαίδευση μεταξύ του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι ναυτικές και αεροναυτικές δραστηριότητες, κάποιες από τις οποίες θα είναι Έρευνας – Διάσωσης, θα διεξαχθούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Από πλευράς του γαλλικού ΠΝ θα συμμετέχει το Charles De GAULLE, το οποίο διαθέτει αεροσκάφη Rafale, Super Etendard και Hawkeye, δύο αντιτορπιλικά, τα DDG CASSARD και JEAN-BART, οι FF ACONIT CNT BOUAN και CDT DUCUING, ένα υποβρύχιο και το πετρελαιοφόρο AOR MEUSE.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν, από το ΠΝ δύο φρεγάτες, δύο πλοία Γενικής Υποστήριξης, πέντε πυραυλάκατοι και πέντε κανονιοφόροι, ενω από την ΠΑ, μοίρες μαχητικών και άλλων αεροσκαφών και μονάδες Radar. Ειδικότερα στις δραστηριότητες Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR), θα συμμετάσχουν ελικόπτερα Super Puma και προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ.
Οπως λενε γαλλικοι διπλωματικοι κυκλοι << η επιλογή μιας επίσκεψης στην Ελλάδα αναδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασε ο Πρόεδρος Σαρκοζί, σχετικά με τη «νέα συμμαχία» που είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2008>>.
Το Charles-de-Gaulle είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο. Επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Έχει ήδη ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, όπου τα αεροσκάφη του έχουν διεξαγάγει πολυάριθμες αποστολές.
Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος πάνω από 260 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα ταχύτητα 27 κόμβων. Μπορεί να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία. Μπορεί επίσης να απονηώνει ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 αεροσκάφη σε λιγότερο από 12 λεπτά.
Έχει πλήρωμα 1900 ατόμων και σύνολο 40 αεροσκαφών και πέντε ελικόπτερα. Το Charles-de-Gaulle μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στη ξηρά και στη θάλασσα.